Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

"Όχι στο γιγαντιαίο αιολικό πάρκο μέσα στον Πατραϊκό Κόλπο"

 


Πάτρα 19/9/2024 ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ       ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

E-mail: dimospatras@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"Όχι στο γιγαντιαίο αιολικό πάρκο μέσα στον Πατραϊκό Κόλπο"

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΠΟΑΚ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού κόλπου), στον οποίο συμμετέχουν οι Δήμοι που περιβάλλουν τον Κορινθιακό, συμμετείχαν, από την πλευρά του Δήμου Πατρέων, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πρασίνου, Τάκης Πετρόπουλος και ο Δημοτικός Σύμβουλος, Νίκος Ασπράγκαθος οι οποίοι κατέθεσαν ψήφισμα ενάντια στην εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην περιοχή. 

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα, έχει ως εξής:

«Μέσα στον Πατραϊκό Κόλπο από το Αντίρριο, τη Ναύπακτο, το Ρίο και μέχρι τον Ψαθόπυργο πρόκειται να εγκατασταθεί ένα γιγαντιαίο «υπεράκτιο» αιολικό πάρκο, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, που εκπονήθηκε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε (ΕΔΕΥΕΠ), το 2024 ξεκινήσαν οι προετοιμασίες που περιλαμβάνουν τις διαδικασίες έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς και οριοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ). Το σχέδιο ανάπτυξης πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων περιλαμβάνει 25 περιοχές με συνολική δυναμικότητα 12,4 GW. 

Στον Πατραϊκό Κόλπο θα εγκατασταθούν πάνω από 50 τεράστιες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 695 MW πολύ κοντά στην ακτογραμμή δηλαδή σε κατοικημένες περιοχές και παραλίες κολύμβησης, καθώς θα είναι σταθερής έδρασης. Αυτές προστίθενται σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή με εγκαταστημένες και αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες στα γύρω βουνά και πλαγιές του Πατραϊκού Κόλπου. 

Τα όρια του υπεράκτιου αιολικού πάρκου του Πατραϊκού είναι κοντά σε υδατικά συστήματα και σε Λιβάδια Ποσειδωνίας και σε επαφή με τα Πάρκα λιμνοθαλασσών του Μεσολογγίου. Θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα ενδιαιτήματα προστατευόμενων θαλάσσιων ειδών και γενικά στα οικοσυστήματα του Κόλπου καθώς επίσης και στην αλιεία. 

Η οριοθετημένη περιοχή του αιολικού πάρκου του Πατραϊκού γειτονεύει με χερσαίες περιοχές Natura και εφάπτεται ή υπερκαλύπτει ένα μέρος του Κορινθιακού που έχει ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές Natura. 

Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αναγκαίο να αξιοποιηθούν όλες οι πηγές παραγωγής ενέργειας, μεταξύ των οποίων και οι ΑΠΕ, σχεδιασμένα με βάση τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος και όχι για τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων. 

Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν διαμορφώσει ένα νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να εξασφαλίζεται η υψηλή κερδοφορία των επιχειρήσεων λειτουργίας ΑΠΕ σε βάρος του περιβάλλοντος. Με τους συγκεκριμένους νόμους δίνεται η δυνατότητα να εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή και σε προστατευόμενες περιοχές προκαλώντας τεράστια  προβλήματα στους κατοίκους υποβαθμίζοντας το περιβάλλον. Αυτή η πολιτική μαζί με την απελευθέρωση της αγοράς και το χρηματιστήριο ενέργειας, οδηγεί στην εκτόξευση των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, αύξηση της ενεργειακής φτώχειας και κόψιμο του ρεύματος σε κατοικίες και μικροεπαγγελματίες.  

Το Δ.Σ. του Σ.Π.Ο.Α.Κ. συμπαραστέκεται στις πρωτοβουλίες των συλλογικών φορέων της Βόρειας Πάτρας και της Ναυπακτίας που διεκδικούν την ανάκληση του σχεδιασμού για την εγκατάσταση του τεράστιου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό. 

Εκπροσωπώντας τους Δήμους του Κορινθιακού και Πατραϊκού Κόλπου, ζητάμε την άμεση ανάκληση των σχεδιασμών για εγκατάσταση των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών για την προστασία του οικοσυστήματος και της υγείας των κατοίκων των παράκτιων περιοχών. Διεκδικούμε την κατάργηση των αντιπεριβαλλοντικών νόμων και των σχετικών διατάξεων, που επιτρέπουν ενεργειακές επενδύσεις για τα συμφέροντα των λίγων».