Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

ΟΕΝΓΕ: Να μην περάσει το νέο σχέδιο για καθημερινή εφημέρευση των νοσοκομείων μας

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

18/9/2024

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ

 ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ

 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

 ΕΦΗΜΕΡΕΥΣΗΣ



1. Διαφωνούμε κάθετα με τα σχέδια για αλλαγή στο εφημεριακό καθεστώς των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο έρχονται δήθεν να απαντήσουν στην άθλια κατάσταση που υπάρχει στα ΤΕΠ των νοσοκομείων, στις τεράστιες αναμονές για εξέταση, στο συνωστισμό, στην ταλαιπωρία και την επικίνδυνη για ασθενείς και υγειονομικούς κατάσταση, προχωρώντας σε ένα μέτρο που ΔΕΝ θα δώσει λύση αλλά θα επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση. Αυτό είναι αυταπόδεικτο αφού ακόμα και με τη σημερινή μορφή να μείνει το εφημεριακό καθεστώς αποδεικνύεται ότι απαιτείται πολλαπλάσιο προσωπικό από το υπάρχον. Ήδη σήμερα ο κανόνας είναι η υπερεφημέρευση, τα δεκάδες χρωστούμενα ρεπό, η τραγική υποστελέχωση σε ορισμένα τμήματα και η έλλειψη κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού.


2. Η εφαρμογή του σχεδίου της καθημερινής 24ωρης εφημέρευσης θα οδηγήσει:

  • Στην υποβάθμιση της τακτικής λειτουργίας των κλινικών και των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, δηλαδή στην μετατροπή των νοσοκομείων σε εφημερατζίδικα. Πώς θα γίνονται για παράδειγμα τακτικές στεφανιογραφίες, όταν το μοναδικό αιμοδυναμικό εργαστήριο του νοσοκομείου θα είναι κάθε μέρα σε αναμονή επειγόντων περιστατικών; Αντίστοιχα τα ραντεβού για γαστροσκόπηση ή κολονοσκόπηση. Που θα πηγαίνουν οι ασθενείς που απαιτείται να κάνουν τακτικό ή προσυμπτωματικό έλεγχο; Θα περιμένουν μήνες μέχρι το πρόβλημα τους να γίνει επείγον; Η αν το αντέχει η τσέπη τους θα σπρώχνονται στον ιδιωτικό τομέα που η κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει να πριμοδοτεί με κάθε ευκαιρία.

  • Σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των χειρουργείων αφού οι λιγοστές χειρουργικές αίθουσες θα κατανέμονται μόνο για τα επείγοντα περιστατικά, άρα θα αυξηθεί η λίστα αναμονής των τακτικών χειρουργείων.

  • Τα ήδη οριακά στη λειτουργία τους εργαστήρια, η Αιμοδοσία, το Τμήμα Ακτινοδιάγνωσης θα επωμιστούν έναν τεράστιο όγκο δουλειάς στον οποίο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

  • Σε ένταση της πίεσης για ταχεία διεκπεραίωση των περιστατικών, ούτως ώστε να αδειάσουν κλίνες για να μπορέσει να ξαναεφημερεύσει το νοσοκομείο. Περιστατικά που χρήζουν διερεύνησης, με πολλαπλές εξετάσεις, ή θα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα ή θα παραπέμπονται στην πραγματοποίηση του ελέγχου σε τακτική βάση, που λόγω των γνωστών ελλείψεων θα είναι μονόδρομος που θα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον ιδιωτικό τομέα.

  • Σε περαιτέρω υπερεργασία και εντατικοποίηση λόγω του υπάρχοντος λιγοστού νοσηλευτικού και λοιπού παραϊατρικού προσωπικού, αλλαγές στο ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.


3. Η λύση για να αντιμετωπιστούν οι πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ και για να προσφέρονται ποιοτικές και σύγχρονες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας είναι η άμεση στελέχωση με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, να στελεχωθούν οι δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας στη Β ΥΠΕ, να ξανανοίξει το Λοιμωδών ως σύγχρονο πλήρες νοσοκομείο.

.

4. Με βάση τα παραπάνω προχωράμε σε:

  • Συμμετοχή στη στάση εργασίας την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, ώρες 11:00-3:00 και κινητοποίηση στα γραφεία της 2η ΥΠΕ την ίδια μέρα στις 12:00.

  • Κινητοποίηση μαζί με τοπικούς φορείς σε κάθε νοσοκομείο το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.

  • Συμμετοχή στην πανελλαδική- πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτώβρη.

  • Ενημέρωση των ασθενών στα νοσοκομεία για τις συνέπειες της αλλαγής στο εφημεριακό καθεστώς.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ


2)ANOIXTH EΠΙΣΤΟΛΗ


Αγαπητέ πολίτη,

Η τεράστια ταλαιπωρία που αντιμετωπίζεις στις εφημερίες των νοσοκομείων είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτικής της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων στην υγεία που:

    • Έχουν αφήσει τα νοσοκομεία χωρίς το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό. Λένε ασύστολα ψέματα ότι έχουν κάνει προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ενώ τα πράγματα δεν είναι έτσι.

    • Έχουν μειώσει την κρατική χρηματοδότηση για την υγεία.

    • Έχουν αφήσει κλειστό το 30% των χειρουργικών αιθουσών.

    • Έχουν διαλύσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τα Κέντρα Υγείας της περιοχής είναι πολύ λίγα σε σχέση με τον πληθυσμό, με ανεπαρκή στελέχωση, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό. Δε λειτουργούν σε 24ωρη βάση με αποτέλεσμα να αναγκάζεσαι να έρχεσαι στην εφημερία του νοσοκομείου για κάθε πρόβλημα υγείας.

    • Έχουν κλείσει νοσοκομεία, όπως το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής Λοιμωδών.

Η δήθεν λύση της καθημερινής εφημερίας όλων των νοσοκομείων της περιοχής θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα γιατί:

    • Δεν θα μπορούν πλέον να γίνονται προγραμματισμένες εξετάσεις ή αν γίνονται τα ραντεβού θα είναι πολλούς μήνες μετά. Δεν θα μπορείς να κάνεις ή θα κάνεις με πολύ μεγάλη καθυστέρηση στο νοσοκομείο αξονικές τομογραφίες ή υπερήχους, γαστροσκόπηση ή κολονοσκόπηση, στεφανιογραφίες, ακόμα και εξετάσεις αίματος. Θα αναγκάζεσαι να πληρώνεις για να τα κάνεις στον ιδιωτικό τομέα.

    • Οι λίστες αναμονής των χειρουργείων θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Από τις χειρουργικές αίθουσες που λειτουργούν και ήδη δεν φτάνουν, κάποιες θα είναι κάθε μέρα δεσμευμένες για τα επείγοντα. Έτσι η κυβέρνηση σε σπρώχνει στα απογευματινά επι πληρωμή χειρουργεία ή στα ιδιωτικά νοσοκομεία, αν φυσικά μπορείς να πληρώσεις. Αλλιώς θα περιμένεις μήνες ή και χρόνια.

    • Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όλες τις εξετάσεις που πρέπει στους ασθενείς που νοσηλεύονται γιατί θα πρέπει να γίνουν οι επόμενες εισαγωγές. Θα αυξηθεί η πίεση που ήδη υπάρχει από τις διοικήσεις να γίνονται γρήγορα εξιτήρια. Οι ασθενείς θα παραπέμπονται να κάνουν τις εξετάσεις μετά το εξιτήριο, δηλαδή και πάλι στον ιδιωτικό τομέα.


Το "ξαναμοίρασμα της τράπουλας" με τις ίδιες δομές, το ίδιο προσωπικό, τους ίδιους ή μειωμένους προϋπολογισμούς δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των πολύωρων αναμονών και για να προσφέρονται ποιοτικές και σύγχρονες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας πρέπει τα νοσοκομεία να στελεχωθούν με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και να εξοπλιστούν με σύγχρονα και ποιοτικά μηχανήματα. Άμεσα να επαναλειτουργήσουν οι δομές Υγείας που έκλεισαν στο Λεκανοπέδιο.

Σε αυτό τον αγώνα σε θέλουμε στο πλευρό μας!

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ