...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...
Ένα σωματείο που στη διαδρομή του στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο έδειξε ένα διαφορετικό πρόσωπο και μία διαφορετική αντίληψη, ήταν ο ΑΣΤΕΡΑΣ 2004. Eίχε έδρα την Καισαριανή και δυστυχώς δεν υπάρχει πια. Χρειάζεται όμως να θυμίζουμε όλες εκείνες τις διαδρομές που έχουν χαράξει πορείες σε διαφορετικές κατευθύνσεις από τις δύσοσμες που κυριαρχούν στο χώρο εντός και εκτός Ελλάδας, εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Από Κροάτες «εκδρομείς» - ναζιστές, έως εγχώριους ομόλογούς τους, παράγκες, κυκλώματα, στημένα ματς, στοιχηματισμούς, βία, σεξισμό και άλλα αγκάθια που φύονται στο χώρο.
Συνομιλήσαμε με το Νίκο Μάλλιαρη, που ήταν πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του σωματείου, ενώ στο παρελθόν αγωνίστηκε στον Εθνικό Αστέρα, την Προοδευτική, τον ΠΟΨ, υπήρξε στέλεχος του ΠΣΑΠ και δημοτικός σύμβουλος Καισαριανής την περίοδο 1982-1986 και τότε έγινε και η πρώτη αθλητική επιτροπή Δήμου, ενώ η αναφορά και σε όλες τις υπόλοιπες ιδιότητές του θα ξεπερνούσε το διαθέσιμο χώρο για το αφιέρωμά μας. Όπως σκόραρε στα γήπεδα, έτσι «σκοράρει» και στις κοινωνικές δραστηριότητες.
Όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ομάδα φτιάχτηκε με αγορά καταστατικού της ομάδας “Αρκάδι” από το Μπραχάμι και ξεκινήσαμε από την Γ’ ΕΠΣΑ το καλοκαίρι του 2003. Εντάχθηκαν κυρίως παιδιά από τις ακαδημίες του Εθνικού Αστέρα. Ο Γαβρήλος Παπαδόπουλος παλιός συμπαίκτης μου στον Ε.Α. και μετέπειτα συνιδιοκτήτης της ΠΑΕ μαζί με τον αδελφό του Νίκο, είχε αναλάβει τη συγκρότηση των ακαδημιών του Ε.Α.
Το πνεύμα της εποχής ήταν “φέρτε έτοιμους παίκτες με μεταγραφές”, αν λοιπόν βάση του νόμου, στα 18 δεν έκανες από τις ακαδημίες συμβόλαιο με την ΠΑΕ έμενες ελεύθερος.
Απευθύνθηκε και σε άλλα σωματεία της περιοχής και έτσι ταλαντούχα παιδιά συγκρότησαν τη νέα ομάδα. Δεν μπορούσες να φτιάξεις ομάδα και να μπεις σε πρωτάθλημα αν δεν είχες εξασφαλισμένο γήπεδο. Το Αρκάδι είχε παραχωρητήριο γηπέδου».
Συνεχίζοντας να μας μιλάει για τον ΑΣΤΕΡΑ 2004 ο Νίκος Μάλλιαρης είπε τα ακόλουθα: «Το 2003-2004 μπαίνουμε στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας Αθήνας και βγαίνουμε πρωταθλητές με έδρα το “Μιχάλης Κρητικόπουλος” της Καισαριανής. Την επόμενη χρονιά η ομάδα παίρνει και το πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας Αθήνας.
Το 2005 - 06 πρωταγωνιστούμε στην Α’ κατηγορίας Αθήνας. Είχαμε αποφασίσει ότι δεν μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε σε μία ακόμα άνοδο προς τη Δ’ Εθνική.
Το Νοέμβριο του 2003 πήγαμε όλη η ομάδα να γνωρίσουμε τους πρώτους σε κάθε τομέα, της κοινωνίας ξεκινώντας από τον ΠτΔ Κωστή Στεφανόπουλο. Μας δέχτηκε μετά από αίτησή μας, στο Προεδρικό Μέγαρο. Επίσης συναντηθήκαμε με Ολυμπιονίκες, το Στέλιο Γιαννακόπουλο τότε παίκτη στο εξωτερικό και Καισαριανιώτη.
Πήγαμε στο Ηρώδειο, συναντήσαμε ηθοποιούς και συνθέτες (Λαζόπουλος Θεοδωράκης, Μικρούτσικος, Μητροπάνος, Παντελής Βούλγαρης, κλπ) μας καλούσαν στα θέατρα. Δεν πηγαίναμε σαν μεμονωμένοι θεατές, αλλά σαν προσκεκλημένοι, σαν ομάδα ΑΣΤΕΡΑΣ 2004 και συνομιλητές μαζί τους. Όπως ο σκηνοθέτης μοιράζει ρόλους και όλοι μαζί κάνουν την παράσταση έτσι είναι και η ποδοσφαιρική ομάδα, άτομα αλλά με συγκεκριμένους ρόλους σε ένα σύνολο. Επίσης συναντήσαμε πολιτικούς αρχηγούς (Αλαβάνος, Παπαρήγα, Κωνσταντόπουλος, Τσίπρας), Δημάρχους, Μητροπολίτες, κλπ.
Όλοι όσοι επισκεφτήκαμε έγιναν μέλη της ομάδας, υπογράφοντας τη σχετική αίτηση, επικροτώντας έτσι τις πρωτοβουλίες μας.
Αυτή λοιπόν η επιλογή άρχισε να προβάλλεται από τον Τύπο και τόνωσε το ηθικό και την αυτοπεποίθηση και των αθλητών και των οικογενειών τους και τους έδωσε “ταυτότητα”.
Βέβαια αν και οι πολιτικοί αρχηγοί μας στήριζαν, υπήρξαν οι “από κάτω” που φοβόντουσαν ότι θα επιδιώκαμε προσωπικά πολιτικά οφέλη.
Ο ΑΣΤΕΡΑΣ 2004 πήρε πρωτοβουλία που ξεκίνησε μετά τις πυρκαγιές στον Υμηττό, το 2007, αλλά και στην Πάρνηθα, και στην πρωτοβουλία συμμετείχαν και άλλα αθλητικά σωματεία και επίσης ζητήσαμε να δενδροφυτευτούν και οι ελεύθεροι χώροι μέσα στα γήπεδα, από τους ίδιους τους αθλητές. Μας δέχτηκε ο τότε ΠτΔ Κάρολος Παπούλιας και η πρωτοβουλία είχε μεγάλη απήχηση και μεγάλη δημοσιότητα. Στην πρωτοβουλία αναδάσωσης μαζί με τον Αστέρα 2004 συμμετείχαν τα σωματεία Παλαιό Φάληρο, Αργυρούπολη, Πλάτων Αθηνών, Ήφαιστος Περιστερίου, Α.Ε. Ηρακλείου, Α.Ο. Δάσος Χαϊδαρίου και Βριλήσσια. Στην κοινή τους ανακοίνωση ανέφεραν μεταξύ άλλων: «Η συμμετοχή στην πρωτοβουλία αυτή των νεαρών ποδοσφαιριστών, των προπονητών, διοικούντων και φιλάθλων, θα αφυπνίσει την οικολογική μας συνείδηση και θα στείλει το μήνυμα στην κοινωνία μας, ότι το Αθηναϊκό ποδόσφαιρο συμβάλλει στην οικολογική ανάπτυξη και την ποιοτική βελτίωση της ζωής μας».
Όμως σημαντική ήταν και η προσφορά του ΑΣΤΕΡΑ 2004 στην αντιρατσιστική διάσταση που πρέπει να διέπει τον αθλητισμό και για το θέμα αυτό ο Νίκος Μάλλιαρης μας είπε: «Υπήρχαν στην ομάδα, παιδιά αθλητές από άλλες χώρες και πήραμε θέση και για τα επεισόδια σε αγώνες Εθνικής Ελλάδας & Αλβανίας την περίοδο 2004-2005, καθώς και σε άλλες περιπτώσεις, ενώ ο Αστέρας 2004 είχε πάρει μέρος σε αντιρατσιστικά τουρνουά. Ο Αστέρας 2004, Κατίδη (είχε κάνει το ναζιστικό χαιρετισμό σε αγώνα της ΑΕΚ) δεν θα έβγαζε ποτέ, αντιθέτως η ομάδα είχε επισκεφτεί και το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου ενημερώθηκε και για την ιστορία του και τις εκτελέσεις που έγινα σε αυτό από τους ναζιστές κατακτητές το 1944.
Είχαμε βγάλει παιδιά –ποδοσφαιριστές μας από κρατητήρια που είχαν προσαχθεί λόγω έλλειψης χαρτιών ή χρώματος.
Είχαμε απομακρύνει γονείς αθλητών που έκαναν μπούλινγκ στους αλλοδαπούς αθλητές και μας πίεζαν να τους διώξουμε για να μπουν στην 11άδα τα παιδιά τους.
Εκλέξαμε Αλβανό αρχηγό στην ομάδα. Το ποδόσφαιρο δεν είναι πόλεμος, είναι παιχνίδι, είναι χαρά. Στην αγκαλιά του Αστέρα δεν χωράει ο ρατσισμός.
Βγάλαμε και αντιπολεμικές ανακοινώσεις με αφορμή τις επεμβάσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Κάναμε ημερίδες ενάντια στο ντόπινγκ, για τη διατροφή, για τις αθλητικές κακώσεις, κλπ
Επίσης επισκεφτήκαμε και τις φυλακές ανηλίκων Αυλώνας, όπου γνωρίστηκαν οι νεαροί κρατούμενοι με τους αθλητές και συνομίλησαν μαζί τους.
Ο Αστέρας 2004 προσπάθησε να δείξει ότι το λαοφιλέστερο των αθλημάτων μπορεί και πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με την εκπαίδευση, τις τέχνες και τον πολιτισμό.
Γιατί η δύναμη των μυών αν δεν συνδυάζεται με την καλλιέργεια του νου, οδηγεί σε ατομικά βολέματα, αρρωστημένο πρωταθλητισμό και επικίνδυνες αντιλήψεις για την αντιμετώπιση της ζωής».
Ο Αστέρας 2004 για τον πόλεμο στο Λίβανο το 2006
Η ανακοίνωση έγραφε: «Πριν λίγο καιρό, οι νέοι, οι άνδρες, και οι γυναίκες σε όλα τα σημεία της γης, ανεξαρτήτως φυλής, γλώσσας, θρησκείας και οικονομικής δυνατότητας, με αφορμή τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Γερμανία, έζησαν στο πνεύμα της συναδέλφωσης και της ειρηνικής συνύπαρξης που στέλνει το ποδόσφαιρο. Σήμερα ζούμε τον τρόμο και τον όλεθρο.
Γινόμαστε μάρτυρες του τυφλού φανατισμού και της μισαλλοδοξίας που οδηγούν σε απίστευτη βαρβαρότητα και σκορπίζουν τον πόνο, τη θλίψη, το θάνατο και την αβεβαιότητα όχι μόνο στους λαούς της Μέσης Ανατολής αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Εκφράζοντας τα αισθήματα αγάπης, αλληλεγγύης και κατανόησης για τους σκληρά δοκιμαζόμενους συνανθρώπους ,ας, απευθυνόμαστε σε όλον τον ποδοσφαιρικό κόσμο, να καταδικάσει τον πόλεμο και τα εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος παιδιών και αμάχων, βάζοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη.
Απευθύνουμε έκκληση στις τοπικές ποδοσφαιρικές Ενώσεις, την ΕΠΟ, την ΟΥΕΦΑ και τη ΦΙΦΑ, που εκφράζουν το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό κίνημα, να δραστηριοποιηθούν όπως και στην καταπολέμηση του ρατσισμού, με ειρηνικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις στα τοπικά και διεθνή πολιτικά κέντρα εξουσίας, για να συμβάλουν στη διακοπή των εχθροπραξιών και την εκτόνωση της κρίσης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης γράφτηκε μέλος στον Αστέρα 2004 επειδή ξεχώριζε για την προσπάθειά της να συνδέσει τον αθλητισμό με τον Πολιτισμό.
Μπορεί η πρωτότυπη αυτή προσπάθεια να μην υπάρχει πια, άφησε όμως πολύτιμη παρακαταθήκη, άλλωστε «οι ζευγάδες φεύγουν η σπορά μένει» και όπως και στο ποδόσφαιρο έτσι και στη ζωή, «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς».
Έρευνα: Νάσος Μπράτσος
Υ.Γ. μεγάλο μέρος των δηλώσεων του Ν. Μάλλιαρη, που τον ευχαριστούμε και για το φωτογραφικό υλικό, περιέχονται στο βιβλίο «Σπορ και κοινωνικές αντιστάσεις» – συγγραφέας: Νάσος Μπράτσος – ISBN: 9789609511704, εκδόσεις Νότιος Άνεμος.