Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Συναυλία για την Ψυχική Υγεία - Στήριξη από την ΕΙΝΑΠ


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινοποίηση: ΟΕΝΓΕ

ΙΣΑ

ΙΣΠ

Επιτροπές ΕΙΝΑΠ

Αθήνα, 12/01/24

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ συμμετέχει και στηρίζει την συναυλία που διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΨΝΑ Δαφνί, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ και άλλοι φορεί στις 14/01/24 στις 13:00 στον Πεζόδρομο της Ερμού στο Σταθμό ΗΣΑΠ στο Θησείο.

Σχεδόν 80.000 άνθρωποι το χρόνο αναζητούν βοήθεια στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, ενώ στα Επείγοντα φτάνουν πάνω από 4.000 και γίνονται

πάνω από 2.000 εισαγωγές το χρόνο! Οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας δεν ενισχύονται, το προσωπικό δεν επαρκεί, αλλά και οι ανάγκες μεγαλώνουν.

Ταυτόχρονα όλοι οι οργανισμοί και όλα τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την απεξάρτηση, κινδυνεύουν μετά από δεκαετίες κοινωνικής προσφοράς, με αφανισμό της ταυτότητας, της ιστορίας τους και των θεραπευτικών μεθόδων τους!

Αν και είναι αδιαμφισβήτητη η αύξηση των ψυχικών διαταραχών αλλά και

εξαρτητικών συμπεριφορών από ναρκωτικές ουσίες και όχι μόνο, η κυβέρνηση

συνεχίζοντας αυτό που έκαναν όλες οι κυβερνήσεις έως τώρα, κλιμακώνει την

διάλυση των υπηρεσιών στη δημόσια ψυχική υγεία και απεξάρτηση, παραδίδοντάς τα απλόχερα στους ιδιώτες.


Καταργούν τα 2 από τα 3 εναπομείναντα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (ΨΝΑ – ΨΝΘ) για να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ.

Κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερα στρώματα, ανασφάλιστοι, δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση, αφού δεν θα αντέχουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Στον τομέα της απεξάρτησης με τη συνένωση όλων των οργανισμών σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, προγράμματα με «δείγματα γραφής» στη

θεραπεία και την επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το «18ΑΝΩ», το «ΑΡΓΩ», το «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», ο «ΙΑΝΟΣ», θα υποχρεωθούν να αλλάξουν «φιλοσοφία». Η ανάπτυξή τους δεν θα σχετίζεται με τις ανάγκες της κοινότητας, αλλά θα λειτουργεί καθαρά με οικονομικά κριτήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους εργαζόμενους.

Στόχος τους η «μείωση της βλάβης» και η ενίσχυση του «λειτουργικού χρήστη» και της ατομικής ευθύνης του εξαρτημένου ατόμου και της οικογένειάς του και όχι η πλήρης και οριστική απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη του ατόμου.

➢ Όχι στην κατάργηση των Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.

➢ Κάτω τα χέρια από τα στεγνά προγράμματα.

➢ Ενίσχυση τώρα των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

Καλούμε τα σωματεία των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και τις 5μελείς Επιτροπές της ΕΙΝΑΠ στο επόμενο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ στις 22/01/24 και ώρα 16:00 στα γραφεία του Σωματείου, Θεμιστοκλέους 34 2ος όροφος, προκειμένου να συντονίσουμε τη δράση μας.