Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

«Ποδαρικό» με ανακοινώσεις της ΟΕΝΓΕ


 Τα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας Υγείας δεν μπορεί να τα λύσει ο Άη Βασίλης όποιο δώρο και να φέρει, απαιτείται συλλογικότητα και βούληση για δράση. Ξεκινάμε τη χρονιά στο blog με τρεις ανακοινώσεις που λάβαμε από την ΟΕΝΓΕ.


1)Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece

Αθήνα 3/1/2024

Α.Π:13541



ΠΡΟΣ:

    • ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΜΙΧΑΛΗ

    • ΤΗΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ

    • ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΜΑΡΙΟ

    • ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ 6ης ΥΠΕ

    • ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Γ.Ν ΑΡΤΑΣ

    • ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ

    • ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ

    • ΦΟΡΕΙΣ

    • ΜΜΕ

Ως ΟΕΝΓΕ έχουμε καταγγείλει την τραγική κατάσταση ιατρικής υποστελέχωσης στο Απεικονιστικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Άρτας, σύμφωνα με τις επισημάνσεις της ΕΙΝΗ και της Τριμελούς Επιτροπής των γιατρών του νοσοκομείου. Άλλωστε παρόμοιες καταστάσεις τραγικής υποστελέχωσης υπάρχουν στα Απεικονιστικά Εργαστήρια πολλών νοσοκομείων της χώρας.

Αντί να γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις γιατρών Ακτινοδιαγνωστών (Ακτινολόγων), οι διοικήσεις και η κυβέρνηση από τη μία εξαναγκάζουν σε έκνομη υπερεργασία τους εναπομείναντες γιατρούς και από την άλλη ταυτόχρονα προωθούν την ιδιωτικοποίηση της διαγνωστικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Άρτας πρόσφατα έστειλε «εντέλλεσθε» σε γιατρούς για μεγάλη υπέρβαση του προβλεπόμενου ορίου εφημεριών ανά μήνα.

Προειδοποιούμε πως τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και συνεπάγονται σοβαρές ποινικές ευθύνες για τον εντέλλοντα. 

Απαιτούμε να καλυφθούν επιτέλους τα κενά με προσλήψεις μόνιμων γιατρών και να σταματήσουν οι έκνομες και αυταρχικές ενέργειες.

2)Ανακοίνωση

Κοινοποίηση: Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Άρτας

Διοικητής 6ης Υ.ΠΕ.

Υπουργείο Υγείας

ΕΙΝΗ, ΟΕΝΓΕ

ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ ν.Αρτας, ΠΟΕΔΗΝ

6 μήνες μετά την τελευταία καταγγελία μας για την λειτουργία του Ακτινοδιαγνωστικου Τμήματος του Γ.Ν.Άρτας, τα προβλήματα αντί να λύνονται συνεχίζουν να υπάρχουν με την Διοίκηση του Νοσοκομείου να σφυρίζει αδιάφορα.

Το Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα λειτουργεί με 2  ειδικευμένους γιατρούς – μία εκ των οποίων με απόσπαση – κατά το καθημερινό πρωινό ωράριο. Στις εφημερίες οι γιατροί αυτοί επικουρούνται από ειδικευμένο γιατρό του Κέντρου Υγείας Άρτας, ο οποίος καλύπτει 6 εφημερίες τον μήνα. Αποτέλεσμα: οι 2 γιατροί του Νοσοκομείου να αναγκάζονται να καλύπτουν με 12 εφημερίες έκαστος τον υπόλοιπο μήνα. Συνεχίζεται δηλ. το καθεστώς της εξοντωτικής εργασίας (κάλυψη του πρωινού ωραρίου μετά από εφημερία) και υπερ-εφημέρευσης, γεγονός που καθιστά την λειτουργία του Νοσοκομείου επισφαλή και επικίνδυνη για την υγεία των πολιτών.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε κατά την τρέχουσα εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τις μέρες αυτές, με την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας λόγω των επισκεπτών, το Νοσοκομείο μένει ακάλυπτο από Ακτινοδιαγνώστη παραμονές Πρωτοχρονιάς με την Διοίκηση να πιέζει το ιατρικό προσωπικό σε υπερ-εφημέρευση. Και όλα αυτά λίγες μόνο ημέρες μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου  Υγείας για έμπρακτη στήριξη του Γ.Ν.Άρτας με διαρκώς αυξημένους προϋπολογισμούς και προμήθεια υπερσύγχρονων μηχανημάτων!

Ρωτάμε την ΔΙΟΙΚΗΣΗ του ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟΥ και την ΗΓΕΣΙΑ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ: ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΑ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ;

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: 

ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ Γ.Ν.ΑΡΤΑΣ

ΑΡΤΑ 29/12/2023

Η ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

3)Ανακοίνωση της ένωσης ιατρών νοσοκομείων και κέντρων υγείας νομού Ημαθίας (Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν.Η. ) περί της μη ανανέωσης της σύμβασης του επικουρικού ορθοπεδικού του Γ.Ν. Βέροιας Παρασκευόπουλου Γεώργιου.

   Συνάδελφοι, επανερχόμαστε στο θέμα της μη ανανέωσης της σύμβασης του επικουρικού ορθοπεδικού γιατρού του Γ.Ν. Βέροιας Παρασκευόπουλου Γεώργιου.

   Η διοίκηση πρωτοχρονιάτικα προχώρησε στη μη ανανέωση της σύμβασής του κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και χωρίς καμία προειδοποίηση τη στιγμή που δόθηκε παράταση της σύμβασης όλων των επικουρικών πανελληνίως για έναν ακόμη χρόνο. Η δικαιολογία που προφορικά δόθηκε ήταν πως στην κλινική οι γιατροί είναι υπεράριθμοι και οι δείκτες DRG χαμηλοί. Πώς ,όμως, είναι δυνατό με τους ίδιους δείκτες να γίνεται προ επταμήνου πρόσληψη και άλλου, τρίτου επικουρικού γιατρού στην κλινική, ενώ τώρα να μην ανανεώνεται η σύμβαση του συναδέλφου;  Όσο για τις αιτιάσεις περί χαμηλού αριθμού χειρουργείων έχουμε να αντιπαραβάλλουμε πως οι ετήσιες νοσηλείες της κλινικής υπήρξαν 850 ενώ τα χειρουργεία ανήλθαν στα 650. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό πως τα χειρουργεία μειώθηκαν δραστικά και λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο (μόνο μία οργανική θέση αναισθησιολόγου καλυμμένη και οι υπόλοιποι με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία) αλλά και μετά παρέμβαση της διοίκησης να συμβεί κάτι τέτοιο ελλείψει κονδυλίων μετά μείωση του σχετικού προϋπολογισμού.

   Τώρα,  με πρόσχημα τα δήθεν αρνητικά αποτελέσματα πετά στην ανεργία έναν άνθρωπο που κατά κοινή ομολογία και αξιόλογος συνάδελφος είναι αλλά και προσέφερε εδώ και τρία χρόνια καλύπτοντας πάγιες ανάγκες του τμήματός του.

   Ελπίζουμε δε η απόφαση αυτή να μη σχετίζεται με τις επικείμενες κρίσεις των διοικητών και τη βούληση της διοίκησης να εμφανίσει  καλύτερους οικονομικούς δείκτες.

   Απαιτούμε έστω και την τελευταία στιγμή να δοθεί η ευκαιρία στον γιατρό να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο νοσοκομείο της Βέροιας. Οι ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είναι τεράστιες και κανείς μας δεν περισσεύει.

   Είμαστε βέβαιοι πως ο διοικητής του Γ.Ν. Βέροιας κος Πλιόγκας Ηλίας δε θα ήθελε επ ουδενί να αποτελέσει πανελλήνια αρνητική πρωτοτυπία καθώς εξ όσων γνωρίζουμε έχει δοθεί παράταση στο σύνολο των υπηρετούντων επικουρικών γιατρών.

   Καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν θέση απέναντι σ΄ αυτή την ενέργεια συνειδητοποιώντας πως σε αντίστοιχη θέση θα μπορούσε να βρίσκεται ο καθένας από εμάς. Ζητάμε την άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών μετά από κρίσεις, ώστε να πάψουν να ζουν σε καθεστώς ομηρίας. Ζητάμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους σε ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας υψηλού επιπέδου όπως και μπορεί να είναι βάσει των σύγχρονων τεχνικών δυνατοτήτων χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Καλούμε σε ανοιχτή, μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμτη 4 του Γενάρη στις 9π.μ.  στο γραφείο της διοίκησης του Γ.Ν. Βέροιας.

Ο πρόεδρος,                                        Ο γραμματέας,

Καρτσιούνης Γεώργιος                      Παπαδήμος Κωνσταντίνος                                    

                                                                                                                                   1/1/2024

Ακολουθούν υπογραφές συναδέλφων υπέρ της συνέχισης της εργασίας του κου Παρασκευόπουλου Γεωργίου.