Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Kινητοποίηση εργαζομένων στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» την Τρίτη 23 Ιανουαρίου – Ζητούν να παραμείνουν 58 εργαζόμενοι στην καθαριότητα

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Με κινητοποίηση την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024 στις 12 το μεσημέρι. στο προαύλιο του νοσοκομείου του Αγίου Σάββα οι εργαζόμενοι ζητούν να μην προχωρήσουν οι απολύσεις των 58 συναδέλφων τους στην καθαριότητα και να μην αντικατασταθούν από εργολαβικό συνεργείο. Τονίζουν πως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρέπει να μονιμοποιηθούν.

Ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου Άγιος Σάββας αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «Την Τρίτη 18/01/24, την ώρα που ο Σύλλογος Εργαζομένων πραγματοποιούσε Γενική Συνέλευση με βασικό θέμα τις απολύσεις, η Διοίκηση του νοσοκομείου ανάρτησε στην Διαύγεια την δέσμευση του ποσού από τον Προϋπολογισμό για τον εργολάβο με εναρκτήρια ημερομηνία την 9η Φεβρουαρίου. Χωρίς να υπάρχει ξανά καμία επίσημη ενημέρωση προς τους συναδέλφους, που απολύονται αλλά κανείς δεν υπολογίζει την αγωνία τους, η Διοίκηση του νοσοκομείου διαρρέει πως “ο εργολάβος αναλαμβάνει τον Άγιο Σάββα από 9/2”.

Τόσο υπολογίζουν τις ζωές και την εργασία των συναδέλφων που για πάρα πολλά χρόνια (κάποιοι 15 και 20 χρόνια) εργάζονται στο νοσοκομείο, το κράτησαν όρθιο στα δύσκολα χρόνια της Πανδημίας και πετάνε την πολύτιμη εμπειρία που έχουν αποκτήσει για τις ιδιαιτερότητες στην καθαριότητα του μεγαλύτερου Ογκολογικού Νοσοκομείου.

Είναι μια ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματά των συναδέλφων, στο δικαίωμα στην δουλειά, την αξιοπρέπεια.

Ήδη η εμπειρία μας από την συνύπαρξη με ολιγομελές συνεργείο του εργολάβου επιβεβαιώνει και τις προηγούμενες εμπειρίες μας: εργαζόμενοι χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία σε χώρους νοσοκομείων, χωρίς εκπαίδευση και ενημέρωση για τους κινδύνους των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, προσωπικό που αλλάζει σχεδόν κάθε μήνα πριν μάθει τους χώρους, χωρίς να καλύπτονται άμεσα οι βάρδιες, με τρομοκρατία, απολύσεις και με περικοπές σε μεροκάματα χωρίς αφορμή και με «φτηνές δικαιολογίες». Εργασιακός μεσαίωνας σε όλο του το μεγαλείο».

Θριάσιο νοσοκομείο

Στο πλευρό των εργαζομένων στον «Άγιο Σάββα», δηλώνει ότι βρίσκεται το σωματείο εργαζομένων στο Γ.Ν.Ε. Θριάσιο, τονίζοντας πως: «Όχι στην επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών στα νοσοκομεία.

Να μην απολυθούν οι 58 καθαριστές/καθαρίστριες στο νοσοκομείο Αγ. Σάββας.

Με νομοθετική ρύθμιση, να μετατραπούν οι συμβάσεις χιλιάδων εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας (επικουρικών, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, “τριμηνιτών”, ειδικευόμενων νοσηλευτών) σε αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των 58 συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα του αντικαρκινικού νοσοκομείου Αγ. Σάββας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με απόλυση, καθώς παρά την παράταση της σύμβασης τους μέχρι 31 Μαρτίου 2024, η διοίκηση του νοσοκομείου ολοκλήρωσε τις διαδικασίες για πλήρη ανάθεση της καθαριότητας σε εργολαβική εταιρεία και ενημερώνει τους εργαζόμενους να λάβουν τις χρωστούμενες ημέρες κανονικής άδειας και ανάπαυσης μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου.

Με απόλυση κινδυνεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που καλύπτουν τις ανάγκες σε καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση σε δεκάδες νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Πρόκειται για εργαζομένους που έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για τις απαιτήσεις της εργασίας σε δημόσιες μονάδες υγείας και η απόλυση τους – εκτός από τα σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειες τους – θα προκαλέσει προβλήματα λειτουργίας στις μονάδες που εργάζονται, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο.

Αντιμετωπίζουν, εδώ και χρόνια, συχνά τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων, που από τη μια “αναγνώριζαν το ρόλο τους” και έδιναν, σε ορισμένες περιπτώσεις (κάτω από την πίεση κινητοποιήσεων και το φόβο “ξαφνικής κατάρρευσης” των ήδη υποστελεχωμένων μονάδων) παράταση στις συμβάσεις τους αλλά αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημα μας για μονιμοποίηση τους.

Πρόκειται για εργαζόμενους που εργάστηκαν μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας , με αρκετούς από αυτούς να έχουν νοσήσει από COVID-19, λόγω και των ανεπαρκέστατων συλλογικών και ατομικών μέτρων προστασίας της υγείας στα νοσοκομεία».