Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Στο «κόκκινο» η υποστελέχωση στο Θριάσιο νοσοκομείο


Σημαντικές ελλείψεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, αναφέρει ότι έχει το Θριάσιο νοσοκομείο, το σωματείο εργαζομένων σε σχετική ανακοίνωσή του.

Όπως επισημαίνει το σωματείο: «Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των κλινικών και τμημάτων του ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου προκαλεί η μεγάλη έλλειψη τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, δεδομένου ότι σύμφωνα με τον (ανεπαρκέστατο) Οργανισμό του νοσοκομείου, κενές είναι περισσότερες από το 50% των οργανικών θέσεων βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, παραμένουν κενές 59 οργανικές θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρόσφατη προκήρυξη (7Κ/2022) δεν περιλαμβάνεται ούτε μία θέση τραυματιοφορέα/βοηθού θαλάμου, ενώ δεν έχει εγκριθεί ούτε το αίτημα για πρόσληψη 6 επικουρικών τραυματιοφορέων/ βοηθών θαλάμου, που εκκρεμεί από τον Απρίλιο 2022.

Αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι τα πρωινά να υπάρχει μόνο ένας τραυματιοφορέας ανα όροφο, τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου ενώ η έλλειψη τραυματιοφορέων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στα Χειρουργεία έχουν σαν αποτέλεσμα να καθυστερούν η διεκπεραίωση εξετάσεων και εισαγωγών και η μεταφορά ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις. Αντίστοιχα, βοηθοί θαλάμου μετακινούνται από κλινική σε κλινική για να καλυφθούν πρόχειρα οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.

Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού, και τις αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των συναδέλφων.

Οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν αν απολυθούν οι 22 επικουρικοί τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Πρόσθετα προβλήματα στη μετακίνηση των ασθενών για εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις προκαλούν οι ελλείψεις και η κακή κατάσταση μεγάλου μέρους του αναγκαίου εξοπλισμού (φορεία, καροτσάκια, κρεβάτια)
Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό δεδομένου ότι υπάρχουν 83 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών».

Οι εργαζόμενοι ζητούν: «Προσλήψεις μόνιμων τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου με επείγουσες διαδικασίες.
Ανάκληση των αναστολών εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων.
Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού, με καταβολή ολόκληρου μισθού ως επιδόματος Χριστουγέννων. Αύξηση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ».

 

TA XEΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

 

«Περισσότεροι από χίλιοι πεντακόσιοι ασθενείς είναι σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργική επέμβαση στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, λόγω των ελλείψεων προσωπικού στο Αναισθησιολογικό και τα Χειρουργεία, ενώ στους εργαζόμενους οφείλονται δεκάδες ημέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας, τονίζει το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου.

Επίσης το σωματείο αναφέρει πως: «Περισσότεροι από εξήντα ασθενείς με χρόνιο πόνο ταλαιπωρούνται λόγω της υποβάθμισης της Μονάδας Πόνου. Αντί για επείγουσες προσλήψεις προσωπικού για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες, η κυβέρνηση προωθεί ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία με νέες επιβαρύνσεις σε βάρος των ασθενών. Σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και ποιότητα ζωής εκατοντάδων ασθενών προκαλεί ο μειωμένος αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο καθώς και η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Μονάδας Πόνου, λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού στο Αναισθησιολογικό τμήμα και τα Χειρουργεία.

Λειτουργούν καθημερινά μόνο 5 από τις 13 διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες (Χειρουργεία 1ου ορόφου, Κέντρο Εγκαυμάτων και Μαιευτήριο), με αποτέλεσμα περισσότεροι από 1500 ασθενείς να είναι σε πολύμηνη αναμονή. Ταυτόχρονα η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της λειτουργίας της Μονάδας Πόνου (από 4 φορές την εβδομάδα σε μόνο 2 φορές) έχει σαν αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται δεκάδες ασθενείς με χρόνιο πόνο.

Η απαράδεκτη κατάσταση οφείλεται στην έλλειψη αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, παραμένουν κενές 3 οργανικές θέσεις ειδικευμένων και 7 θέσεις ειδικευόμενων αναισθησιολόγων ενώ ένας ειδικευμένος γιατρός αποσπάται ανά διαστήματα σε αναισθησιολογικά τμήματα των νησιών».