Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Μουντιάλ 1934: Όταν ο Μουσολίνι λάδωνε την ΕΠΟ στα προκριματικά με 50.000 λιρέττες (B’ μέρος)


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Συνεχίζουμε με το δεύτερο μέρος του αφιερώματος μας στην πρωτοφανή συναλλαγή που είχε κάνει το 1934 η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία με το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας, προκειμένου να διευκολύνει την προσπάθειά του για να πορευτεί με ασφάλεια προς το Μουντιάλ που διοργάνωνε και να το κατακτήσει. το «εργαλειοποιήσει» στην προπαγάνδα του φασισμού.

Η ιταλική ομάδα για να μπορέσει να συμμετάσχει στην τελική φάση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα έπρεπε να αντιμετωπίσει τους Έλληνες σε διπλό προκριματικό αγώνα, αλλά ο δεύτερος αγώνας δεν έγινε ποτέ με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΠΟ που παραιτήθηκε της υποχρέωσης αφού έλαβε ένα σεβαστό ποσό από την ιταλική ομοσπονδία για να αγοράσει κτήριο και να στεγάσει τα γραφεία της στην Αθήνα.

Κατ΄άλλους αγοράστηκε από τους Ιταλούς και δωρίστηκε, η σημασία είναι η ίδια, η ΕΠΟ πληρώθηκε από τη φασιστική Ιταλία για να παραιτηθεί από τη ρεβάνς. Έτσι η Ιταλία απέφυγε δύο κακοτοπιές. Από τη μία μήπως αν και ποδοσφαιρικά ανώτερη από την Ελλάδα, της τύχαινε κάποια απρόσμενη εξέλιξη, αλλά και χωρίς δεύτερο αγώνα, γλίτωνε ταλαιπωρία και πιθανούς τραυματισμούς, μπροστά στο στόχο της κατάκτησης του Μουντιάλ που τελικά πέτυχε για να γίνει εργαλείο προβολής του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι.

Όπως είχαμε πει και στο πρώτο μέρος του αφιερώματός μας ο ποδοσφαιρικός αγώνας έγινε στην Ιταλία στις 25 Μαρτίου, ημέρα εθνικής επετείου της Ελλάδας και «εισπράξεων» για την ΕΠΟ που θυσίασε την αξιοπρέπεια του ελληνικού αθλητισμού, αλλά και εν μέσω διώξεων των Ιταλών στο ελληνικό στοιχείο των Δωδεκανήσων τα οποία ήταν υπό κατοχή. Αλλά που να ιδρώσει το αυτί της ΕΠΟ από τέτοια.

Ποια ήταν όμως η κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα, εκείνες τις μέρες που η ΕΠΟ έβγαλε στο σφυρί την αξιοπρέπεια μίας ολόκληρης χώρας και λαδώνονταν από τον Μουσολίνι;
Στο ερώτημα απαντάμε με παράθεση δημοσιευμάτων εφημερίδων της εποχής.

Στις 11-3-1934 η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ δίνει την πληροφορία για γενίκευση της ναυτεργατικής απεργίας.


13-3-1934 εφημερίδα ΒΡΑΔΥΝΗ δίνει την πληροφορία ότι η ελληνική εθνική ομάδα θα πάει στην Ιταλία χωρίς να έχει κάνει προπόνηση ή να έχει δώσει φιλικούς αγώνες προετοιμασίας. Παγκόσμια πρωτοτυπία από την ΕΠΟ, ενώ την ίδια μέρα η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ δημοσιεύει «Ταραχώδεις σκηναί ανέργων και αστυνομίας» στην Αθήνα.   






Μία μέρα μετά η ίδια εφημερίδα συνέλευση των Τριατατικών για τις απολύσεις στον κλάδο τους και στις 15-3-1934 «Να ενισχυθούν οι άνεργοι». Και στις 17-3-1934 «Η τραγωδία των φυματικών υπαλλήλων του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου». Αλλά η ΕΠΟ την ίδια περίοδο τα τσέπωνε από το Μουσολίνι. 



14-3-1934 εφημερίδα ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρεται η καταβολή (όταν η ελληνική αποστολή φτάσει στην Ιταλία) από την ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία προς την ελληνική 500.000 δραχμών σε λιρέτες, αλλά και δεξίωση για την ελληνική ομάδα με εντολή του Ντούτσε. Σας πληρώνουμε και σας ταΐζουμε λοιπόν.


17-3-1934 στη ΒΡΑΔΥΝΗ διαβάζουμε διαμαρτυρίες για τον καταρτισμό της ελληνικής εθνικής ομάδας, ως «έγκλημα εις βάρος του εθνικού μας ποδοσφαίρου», όχι γιατί υπήρχε περίπτωση επικράτησης εναντίον των Ιταλών, αλλά για το εύρος της ειδικής ήττας.



Μάλλον δεν τους ενδιέφερε όλους το ματς της εθνικής, καθώς στις 18-3-1934 η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ δημοσιεύει: «Οι άνεργοι Καβάλας διατελούν εν απογνώσει – Η διακοπή των επιδομάτων»


20-3-1934 εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, η χωροφυλακή έχει ρίξει πολύ ξύλο σε χωρικούς στους Μολάους που διαμαρτύρονταν για την καθυστέρηση της κατασκευής του δρόμου που θα τους συνέδεε με την Καλαμάτα. Την ίδια μέρα δημοσιεύεται και η είδηση για συλλαλητήριο ακτημόνων στη Λακωνία. 



21-3-1934 προαναγγελία της ΒΡΑΔΥΝΗΣ αφιερώματος στο φασιστικό μηχανισμό του Μουσολίνι.

22-3-1934 πρωτοσέλιδο στη ΒΡΑΔΥΝΗ το αφιέρωμα-έρευνα για τους μελανοχίτωνες του Μουσολίνι.

22-3-1934: Καλώς τους πελάτες, θα λέγαμε σήμερα. Ανταπόκριση από την άφιξη των Ελλήνων (την προηγούμενη μέρα) όπου στην υποδοχή ήταν εκπρόσωπος του ιταλικού φασιστικού κόμματος και οι αθλητικές αρχές της Ιταλίας.


23-3-1934 εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, η Ιονική Τράπεζα παύει υπαλλήλους.


Την ίδια μέρα η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρεται στην ελληνική πραγματικότητα και σε μεγάλη απεργία αυτοκινητιστών, σε αυτούς δεν έδωσε κανείς λιρέττες, όπως αυτές που τσέπωσε η ΕΠΟ γι' αυτό απεργούσαν για να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους εργασίας. Την προηγούμενη μέρα η ίδια εφημερίδα έγραφε για οδοφράγματα και διώξεις απεργών, ενώ στις 24-3-1934 για επίταξη των λεωφορείων και απειλές επιστράτευσης των τροχιοδρομικών.




Στις 26-3-1934 αναφέρεται η ήττα με 4-0 την προηγούμενη μέρα.

Στο πρωτοσέλιδα της 24-3-1934 της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ παρουσιάζονται οι απεργιακές συγκρούσεις στην Ελλάδα, την ώρα που η ΕΠΟ στην Ιταλία «έκανε ταμείο» με τις λιρέττες που εισέπραττε. Μία μέρα πριν, η εφημερίδα είχε την είδηση της κήρυξης της απεργίας.



Στις 25-3-1934 η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ αναφέρει ότι την οργάνωση του επερχόμενου Μουντιάλ ανέλαβε «η Φασιστική Αθλητική Ομοσπονδία» της Ιταλίας και κρατήστε τον πολιτικό προσδιορισμό που χρησιμοποιεί για μία αθλητική αρχή. Την επόμενη μέρα η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στο αποτέλεσμα, αλλά από δίπλα βλέπουμε και την είδηση για τους «κόκκινους δημάρχους» της Καβάλας και των Σερρών που κατεβαίνουν στην Αθήνα για να προβάλλουν τις διεκδικήσεις τους.



Το ματς έχει περάσει στην ιστορία και στις 30-3-1934 ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ παρουσιάζει την «τραγωδία των ανέργων εργατών και το δράμα του ανέργου πνευματικού προλεταριάτου».

Στην ιστορία πέρασε και η άθλια συναλλαγή της ΕΠΟ την ώρα που ο κόσμος στην Ελλάδα πεινούσε μέχρι του σημείου της φυματίωσης και αυτή ήθελε μέγαρα για τα γραφεία της, χρησιμοποιώντας το ποδόσφαιρο που δίνει χαρά στον κόσμο σαν εργαλείο για τα παζάρια της με αυτούς που μερικά χρόνια. αργότερα κήρυξαν τον πόλεμο στην Ελλάδα και ακολούθως ήρθαν, αν και ηττημένοι, ελέω του Χίτλερ, σαν κατακτητές.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

Σχετικά θέματα:
Μουντιάλ 1934: Όταν ο Μουσολίνι λάδεψε την ΕΠΟ στα προκριματικά με 50.000 λιρέτες (Β' μέρος)

Η παρέμβαση του ιταλικού φασισμού στον αθλητισμό των Δωδεκανήσων στο Μεσοπόλεμο (Α' μέρος)

Η παρέμβαση του ιταλικού φασισμού στον αθλητισμό των Δωδεκανήσων στο Μεσοπόλεμο (Β' μέρος)

Η “εθνική αθλητική παρέλαση” στις 24 Μαρτίου 1935