Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Επιτυχής βιβλιοπαρουσίαση από το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού

 

Δελτίο Τύπου    

 Η παρουσίαση των βιβλίων, Στις Ράγες του Τρένου, Ελαιοτριβεία της ΝΑ Αττικής, Οι Μύλοι της ΝΑ. Αττικής, Οι Φάροι είναι πολιτισμός , εκδόσεις  του ΕΚΤ&Π πραγματοποιήθηκε στις 10/9/22.

Και τα 4 βιβλία έχουν ένα κοινό γνώρισμα. Περιγράφουν τον κόσμο της τεχνολογίας που εξελίσσεται  από την προβιομηχανική στην βιομηχανική εποχή. Σκοπός μας δεν ήταν μόνο η απλή καταγραφή αλλά η ανάδειξη της χρησιμότητας και του ιδιαίτερου ρόλου και χαρακτήρα στην περιοχή της Αττικής.

Εισηγητές  ο  κ.  Κων/νος   Κωσταντάρας   πολιτικός  επιστήμονας,  συγγραφέας, πρόεδρος  του  ΝΠΔΔ   Σφηττός  Δήμου  Κρωπίας   αναφέρθηκε   στα  χαρακτηριστικά στοιχεία που καθορίζουν  την Προβιομηχανική και Βιομηχανική εποχή. 


Ο κ. Νίκος Γιαννάκος πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ και αντιδήμαρχος τεχνικής υπηρεσίας δήμου Κρωπίας παρουσίασε την αρχιτεκτονική και την μηχανική κατασκευή των σταθμών του τρένου, των ελαιοτριβείων, των μύλων και των φάρων.

 Ο κ. Γιάννης Λυμπέρης Δρ.  Εθνομουσικολογίας  και  Πολιτισμικής  ανθρωπολογίας  ΕΚΠΑ  συνέδεσε  την παράδοση και την λαογραφία με την σύγχρονη εποχή και την τεχνολογία και τέλος ο   κ.  Γιώργος  Ντούνης   αντιναύαρχος   ε.α.   Π.Ν.  αναφέρθηκε  στους  φάρους,  την σημαντικότητά τους και την εμπειρία του μέσα από τα ταξίδια του. 

Η συγγραφέας Βάσω Κιούση διάβασε σχετικά κείμενα ενώ αναφέρθηκε και στα 22χρόνια λειτουργίας και δημιουργίας του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού.

Φωτογραφίες Antzy Hounta