Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

ΠΟΕΔΗΝ: Στοιχεία για την κατάσταση των Υγειονομικών Μονάδων σε Θεσσαλονίκη, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία


Σε αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης των νοσοκομείων στη Β. Ελλάδα, προχώρησε η ΠΟΕΔΗΝ ενόψει των δράσεών της στην 86η ΔΕΘ.

Ως προς το σκέλος των κινητοποιήσεων η ομοσπονδία των υγειονομικών αναφέρει: «Προκηρύσσουμε Στάση Εργασίας 7.00 – 15.00 για τα Σωματεία Μέλη της Κεντρικής Μακεδονίας και καλύπτουμε κάθε κινητοποίηση Σωματείου της χώρας προς διευκόλυνση συμμετοχής στην κινητοποίηση, την Παρασκευή 9/9/2022 με συγκέντρωση 8πμ στο Ιπποκράτειο και πορεία 8.30πμ που θα διέλθει από Υγειονομικές Μονάδες και θα καταλήξει στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 18:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου».

Τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗN:

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:

Γ.Ν. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: Ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Στις 1784 οργανικές θέσεις οι 765 είναι κενές. Στο Νοσοκομείο υπηρετούν μαζί με τους 1019 μόνιμους και 386 Συμβασιούχοι – Επικουρικοί υπάλληλοι. Τα μεγαλύτερα προβλήματα με την έλλειψη προσωπικού: α) στους Αναισθησιολόγους, στις 25 οργανικές θέσεις υπηρετούν 8 και 2 με μετακίνηση με δυσχέρειες στη λειτουργία του Νοσοκομείου. β) στους Τραυματιοφορείς υπηρετούν 60 (μόνιμοι και συμβασιούχοι) στις 125 οργανικές θέσεις.
Το 2022 έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί 48 εργαζόμενοι.
Αναστάλθηκε η λειτουργία της Ψυχιατρικής κλινικής και της Α’ Παθολογικής κλινικής λόγω covid. Ανοίγει καινούργιο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο που για να λειτουργήσει χρειάζονται προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού.

Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ: Ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων με την παρουσία του υπουργού Υγείας η μονάδα παραμένει ακόμα κλειστή λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.
Κλειστές παραμένουν έξι πολύτιμες αίθουσες χειρουργείων λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.
Συνεχίζεται η αναστολή εργασίας σε 80 περίπου υγειονομικούς του ΑΧΕΠΑ παρά την πίεση που υπάρχει στη λειτουργία του νοσοκομείου από την έλλειψη του προσωπικού. Στοχοποιημένοι οι υγειονομικοί εφόσον όλα τα περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί και η κοινωνία κινείται ελεύθερα (τουρισμός – παιδεία).

Σοβαρότατη έλλειψη νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού, ιατρικού και λοιπού προσωπικού λόγω αναστολής εργασίας, συνταξιοδοτήσεων και επικείμενη λήξη συμβάσεων στις 31/12/22 επικουρικών και ΟΑΕΔ οι οποίοι καλύπτουν μεγάλο αριθμό κενών θέσεων. Επιβάλλεται η μονιμοποίηση τους λόγω των πολλών χρόνων που εργάζονται στο νοσοκομείο, της εξειδίκευσης που έχουν αποκτήσει και της κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών του νοσοκομείου.
Παρά τις επικίνδυνες, δυσμενείς συνθήκες εργασίας και τους θανάτους συναδέλφων λόγω covid και εξουθένωσης η ένταξη στα ΒΑΕ παραμένει ακόμα στις διεκδικήσεις.

Το νέο καθηκοντολόγιο για τους ΔΕ νοσηλευτές οδηγεί στην υποβάθμιση του ρόλου των συναδέλφων μας οι οποίοι μετατρέπονται σε φροντιστές ασθενών και προωθεί την έξοδο τους από τον κλάδο της Νοσηλευτικής με ότι συνεπάγεται αυτό (ιδιωτικοποιήσεις κλπ.).
Το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ από 3οβάθμιο πανεπιστημιακό μετατρέπεται επίμονα για 3η χρονιά σε γηριατρικό covid νοσοκομείο ενώ θα μπορούσε να περιθάλπει και να εξυπηρετεί βαριά νοσήματα.
Δεν υπάρχει χρηματοδότηση για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και ανακαίνιση κλινικών. Το νοσοκομείο στηρίζεται μόνο στις δωρεές από τις ιδιωτικέ εταιρείες με ότι συνεπάγεται αυτό.

Γ.Ν. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ: Μεγάλη υποστελέχωση. Ενισχύθηκε ελάχιστα στη πανδημία. προσελήφθησαν 20 επικουρικοί ΔΕ και ΤΕ. Πάνω από 100 κενές οργανικές θέσεις είναι στη Νοσηλευτική Υπηρεσία. Υπάρχουν μετακινήσεις Αναισθησιολόγων στον Άγιο Παύλο με αποτέλεσμα να κλείσει μια αίθουσα χειρουργείου. Επίσης το «Κουρκούλειο» που ανήκει στο Θεαγένειο, γίνονται οι χημειοθεραπείες ημέρας, είναι υποστελεχωμένο και ενώ υπήρχε ένας Αναισθησιολόγος για ασφάλεια, τον τελευταίο μήνα μετακινήθηκε στο Ιπποκράτειο και η θέση είναι κενή. Οι μετακινήσεις προσωπικού είναι συνεχής και καλύπτουν εφημερίες στο Νοσοκομείο Σερρών. Οι Καρδιολόγοι επίσης μετακινούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα Νοσοκομεία της πόλης και οι χειριστές Ακτινολόγοι μετακινήθηκαν στο Νοσοκομείο Πολυγύρου. Εργολάβοι υπάρχουν όχι μόνο στην καθαριότητα, στη σίτιση και στην φύλαξη, αλλά πλέον και στο αρχείο και στο λογιστήριο. Επίσης υπάρχει ένα διαρκείς πρόβλημα με την καθυστέρηση των πληρωμών όσον αφορά τις υπερωρίες και τις εφημερίες λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού.

Γ.Ν. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το 45% του Νοσοκομείου από όλο το προσωπικό είναι επικουρικό προσωπικό. 345 υπάλληλοι είναι μόνιμοι. Στις 46 οργανικές θέσεις ειδικευομένων ιατρών στις κλινικές όλων των ειδικοτήτων οι 26 είναι κενές. Επίσης δεν υπάρχει θερμαστής ούτε ένας και έρχεται χειμώνας. Δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος ηλεκτρολόγος και καλύπτονται με ΟΑΕΔ και επικουρικό. Το Νοσηλευτικό προσωπικό όλων των κατηγοριών είναι 380 και οι κενές οργανικές θέσεις είναι περίπου 120. Στο Διοικητικό προσωπικό η κατάσταση είναι τραγική λόγω συνταξιοδοτήσεων και μετακινήσεων σε άλλες υπηρεσίες (ΔΥΠΕ) και αν δεν ανανεωθούν οι συμβασιούχοι θα υπάρξει κατάρρευση της Διοικητικής Υπηρεσίας.

Γ.Ν. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Στο Νοσηλευτικό προσωπικό είναι ακάλυπτες 67 οργανικές θέσεις. Στα Παραϊατρικά επαγγέλματα είναι ακάλυπτες 19 οργανικές θέσεις. Στους Διοικητικούς υπαλλήλους είναι 15 κενές οργανικές θέσεις και στην εστίαση- καθαριότητα είναι 29 κενές οργανικές θέσεις. Σύνολο 140 κενές οργανικές θέσεις σε ένα Νοσοκομείο περίπου 400 ατόμων. Το 1/3 των οργανικών θέσεων είναι κενές. Επίσης υπάρχουν ελλείψεις Αναισθησιολόγων και κλείνει μια αίθουσα χειρουργείου γιατί μετακινούν 2 Αναισθησιολόγους για το Ιπποκράτειο. Το κτίριο είναι νεοκλασικό, ανήκει στην εφορία νεότερων μνημείων και χρειάζεται ανακαίνιση.

Γ.Ν. ΑΓ.ΠΑΥΛΟΣ: Στο Νοσοκομείο υπάρχει έλλειψη προσωπικού όσον αφορά τους ΤΕ Νοσηλευτές. Στους ΔΕ είναι καλυμμένο το Νοσοκομείο με μόνιμους και επικουρικούς. Από γιατρούς ιδιαίτερη έλλειψη υπάρχει σε Αναισθησιολόγους για να μπορούν να γίνονται τα χειρουργεία. Με τα ΕΣΠΑ δρομολογήθηκε η βελτίωση του εξοπλισμού.

Γ.Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Στο Νοσοκομείο υπάρχουν 350 οργανικές θέσεις κενές εκ των οποίων οι 150 καλύπτονται με ελαστικές μορφές εργασίας και μπλοκάκια. Υπάρχουν ιδιαίτερα μεγάλες ανάγκες λόγω της αύξησης των κλινών ΜΕΘ σε Νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ σημειώνονται και ιδιαίτερες ελλείψεις στην Τεχνική Υπηρεσία, στην Διοικητική Υπηρεσία και στον Μαιευτικό κλάδο. Το βοηθητικό Υγειονομικό προσωπικό έχει μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας ή με μπλοκάκι γεγονός που δημιουργεί μια πρόσθετη επισφάλεια για το τι θα συμβεί στο μέλλον.

Γ.Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η Πνευμονολογική κλινική δεν λειτουργεί μετά τη φωτιά. Δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να επανορθώσουν και υπάρχει πρόβλημα γιατί έρχεται ο χειμώνας. Η λειτουργία της ΩΡΛ κλινικής είναι επισφαλής. Υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις σε ειδικότητες Ιατρών.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: Στη Νοσηλευτική Υπηρεσία εργάζονται 326 άτομα. Κενές οργανικές θέσεις έχουμε ΤΕ 15, ΔΕ 41, ΥΕ 48 και Επισκέπτες ΤΕ 10. Από το Ιατρικό προσωπικό από τις 98 που είναι οι οργανικές θέσεις οι 29 είναι κενές. Στους Ψυχολόγους ΠΕ είναι 3 οι κενές οργανικές θέσεις.

Γ.Ν. ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ: Στο Νοσοκομείο δεν υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού. Ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:

Γ.Ν. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ: Υπάρχουν πολλές παραιτήσεις ιατρών λόγω συνταξιοδότησης ή γιατί φεύγουν και ανοίγουν δικά τους ιατρεία. Οι ελλείψεις είναι κυρίως σε Παθολόγους, Μαιευτήρες και Ακτινολόγους. Για το ΔΕ Νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν πολλοί επικουρικοί Νοσηλευτές και λείπουν πολλοί από αναστολές εργασίες με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Επίσης οφείλονται πολλά ρεπό και κανονικές άδειες. Ένα επίσης πρόβλημα είναι ότι προχωράνε σε διαγωνισμούς για εργολάβους.

Γ.Ν. ΕΔΕΣΣΑΣ: Νοσηλευτικό προσωπικό 226 άτομα. Οι μόνιμοι είναι 143, Επικουρικοί 72 και ΟΑΕΔ 11. Σε αναστολή βρίσκονται 32 άτομα από τα οποία οι 15 μόνιμοι, 12 επικουρικοί και 5 ΟΑΕΔ. Μαίες υπάρχουν μόνο 6 στο σύνολο. Βοηθητικό προσωπικό υπάρχουν 31 άτομα ως Τραυματιοφορείς που μόνιμοι είναι οι 8, επικουρικοί 18, και 5 ΟΑΕΔ. Βοηθοί θαλάμου 18 άτομα που οι 16 είναι επικουρικό προσωπικό. Σε σύνταξη βγαίνουν 4 άτομα και μακροχρόνιες αναρρωτικές υπάρχουν 3 περιπτώσεις εργαζομένων. Στο Μικροβιολογικό τμήμα υπάρχουν 9 μόνιμοι υπάλληλοι, 1 ΟΑΕΔ και 2 με σύμβαση.

Γ.Ν. ΒΕΡΟΙΑΣ: Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Νοσοκομείο υπάρχει με τους Αναισθησιολόγους. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι 6 και αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας που είναι μόνιμος και δύο ακόμη από μετακινήσεις. Επίσης πρόβλημα υπάρχει και στο παθολογοανατομικό εργαστήριο. Στο Νοσηλευτικό Προσωπικό υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις, είναι όμως καλυμμένοι από ΣΟΧ και ΟΑΕΔ για τους οποίους ζητάμε την μονιμοποίησή τους.

Γ.Ν. ΝΑΟΥΣΑΣ: Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε Ιατρικό Προσωπικό που εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου. Κυρίως σε Παθολόγους και Ακτινολόγους. Επίσης υπάρχει έλλειψη σε βοηθητικό προσωπικό, Τραυματιοφορείς και βοηθούς Θαλάμου. Ένα ακόμη πρόβλημα με τις ελλείψεις προσωπικού είναι στους Χειριστές, στο Ακτινολογικό και στους Παρασκευαστές στο μικροβιολογικό. Το προσωπικό ζητάει κατάργηση του καθηκοντολογίου για το ΔΕ Νοσηλευτικό Προσωπικό και να επιστρέψουν οπωσδήποτε οι ανεμβολίαστοι.

Γ.Ν. ΚΙΛΚΙΣ: Λείπουν σε αναστολή περίπου 20 υγειονομικοί και υπάρχει έλλειψη Νοσηλευτικού προσωπικού. Χειριστές μηχανημάτων δεν υπάρχουν και επίσης το Νοσοκομείο χρειάζεται Τραυματιοφορείς. Το Νοσοκομείο λειτουργεί με 42 μόνιμους γιατρούς. Οι οργανικές θέσεις είναι 83 και για να φτάσουν σ αυτό τον αριθμό υπηρετούν περίπου 17 επικουρικοί και αρκετοί με μετακίνηση. Περισσότερο από το 50% είναι η έλλειψη γιατρών.

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ΚΙΛΚΙΣ: Το Νοσοκομείο έχει έλλειψη από ιατρικό προσωπικό κυρίως. Έχει γίνει αναστολή λειτουργίας της χειρουργικής κλινικής γιατί ο ένας γιατρός είναι σε αναστολή και ο Αναισθησιολόγος μετακινήθηκε. Μετακινήσεις ιατρών γίνονται συνέχεια κυρίως παθολόγων και προσπαθούν να βρουν τρόπο να τους επαναφέρουν στην θέση τους. Για τον λόγο αυτό δεν υπάρχουν Παθολόγοι να εφημερεύσουν στην Παθολογική κλινική. Με το ακτινολογικό υπήρχε πρόβλημα. Προσελήφθη μία επικουρική χειρίστρια και φυσικά πάλι δεν καλύπτεται το Νοσοκομείο. Το Νοσηλευτικό προσωπικό είναι καλυμμένο με επικουρικούς και πρέπει να μονιμοποιηθούν.

Γ.Ν. ΣΕΡΡΩΝ: Το Νοσοκομείο από εξοπλισμό και μηχανήματα δεν έχει πρόβλημα. Από Γιατρούς υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες. Το 40% είναι επικουρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο. Στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν πολλές κενές οργανικές θέσεις. 140 κενές οργανικές θέσεις στο ΔΕ Νοσηλευτικό Προσωπικό. Για τους ΤΕ οι οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες.

Γ.Ν. ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ: Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Έχουν εγκαταλείψει γενικά τον Νομό. Χρωστάνε ρεπό και άδειες στο Νοσηλευτικό Προσωπικό. Μισοί μόνιμοι Νοσηλευτές και μισοί επικουρικοί υπάρχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις όπως και ελλείψεις υπάρχουν σε ιατρικό προσωπικό.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:

Γ.Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ: Στο Νοσοκομείο υπάρχουν 45 κενές οργανικές θέσεις όσον αφορά το Ιατρικό Προσωπικό. Στο ΤΕ Νοσηλευτικό δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις αλλά έχουν δεσμευτεί για προκήρυξη 20 ατόμων. ΔΕ Νοσηλευτικό Προσωπικό υπάρχουν 25 κενές οργανικές θέσεις και ΥΕ βοηθητικό προσωπικό 6 κενές οργανικές θέσεις. Οι ελλείψεις είναι μεγάλες.

Γ.Ν. ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ: Το Νοσοκομείο λόγω covid ενισχύθηκε σε εξοπλισμό. Το Νοσηλευτικό προσωπικό στη ΔΕ κατηγορία έχει 29 κενές οργανικές θέσεις. Μεγαλύτερο ποσοστό είναι το Επικουρικό Προσωπικό που υπάρχει και σε όλες τις ειδικότητες. Η έλλειψη που υπάρχει σε Ιατρικό Προσωπικό είναι περισσότερο σε γενικούς Ιατρούς που χρειάζονται για τις εφημερίες στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Για την καθαριότητα υπάρχουν 10 κενές οργανικές θέσεις. Τα άτομα που εργάζονται στην καθαριότητα είναι με συμβάσεις εργασίας και ξεκίνησαν τη διαδικασία για εργολάβους.

Γ.Ν. ΓΡΕΒΕΝΩΝ: Το Νοσοκομείο είναι καλυμμένο από μηχανήματα και εξοπλισμό και είναι καλυμμένο σε Προσωπικό. Η μόνη έλλειψη που υπάρχει είναι σε Αναισθησιολόγους και πάλι υπάρχουν κάποιοι που έρχονται με μπλοκάκι.

Γ.Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Το Νοσοκομείο είναι πλήρως καλυμμένο σε Νοσηλευτικό Προσωπικό. Με τον εξοπλισμό και τα μηχανήματα επίσης δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν όμως 46 οργανικές θέσεις για Ιατρικό προσωπικό και υπηρετούν 34 και υπάρχουν 12 κενές. Από αυτές οι 5 θέσεις βρίσκονται σε προκήρυξη και οι υπόλοιπες έχουν ζητηθεί να τις δώσουν σε προκήρυξη. Μεγαλύτερη είναι η έλλειψη σε Καρδιολόγους. Υπάρχει έλλειψη Μηχανολόγου Μηχανικού γιατί υπάρχει ένας και θα βγει σε σύνταξη.

Γ.Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Η Ιατρική υποστελέχωση έχει φτάσει σε ποσοστό 35-40%, όσον αφορά τις μόνιμες θέσεις του οργανισμού, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την ύπαρξη δύο Αναισθησιολόγων και τριών Χειρουργών (δύο μόνιμων και ενός με 3μηνη μετακίνηση). Ακόμη η Παθολογική Κλινική καλύπτεται με 3 Ιατρούς (ένας μόνιμος και δύο Επικουρικοί) ενώ δεν υπάρχει Ψυχίατρος. Από 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει εργολάβος την καθαριότητα του Νοσοκομείου και 20 εργαζόμενοι με ΣΟΧ βρέθηκαν εκτός εργασίας ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα (με διαδοχικές παρατάσεις κατά την διάρκεια των 3,5 τελευταίων ετών) και έχοντας προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην (αυξημένων αναγκών καθαριότητας) περίοδο covid. Γενικότερα στο σύνολο των εργαζομένων περίπου το 30% είναι συμβασιούχοι.