Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Στα βήματα του Φάνη Τσιμιγκάτου – Η Αχαΐκή πρωτεύουσα θυμάται και τιμά

 


 ...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

 

του Νάσου Μπράτσου

Η Πάτρα θυμάται τους ανθρώπους, εμπνέεται από την προσφορά τους και τιμά τις αξίες που πρέσβευαν. «Γυρίζει» χρόνια πίσω τότε που ο αείμνηστος Φάνης Τσιμιγκάτος τιμούσε την πόλη του με τις αθλητικές του επιτυχίες, έδειχνε το δρόμο του αθλητισμού, ως πρότυπο που ήταν σε πολλά νέα παιδιά της εποχής του και συνέχιζε τις άοκνες προσπάθειές του για να γίνει ακόμα καλύτερος. Γι΄αυτό έχει μεγάλη σημασία και η διοργάνωση του Νυχτερινού Ημιμαραθώνιου Πάτρας 2022 «Φάνης Τσιμιγκάτος», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022.

Πρεσβευτές της διοργάνωσης δύο σπουδαίοι αθλητές


Ο μεγάλος Πατρινός δρομέας, Σπύρος Ανδριόπουλος, είναι κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ στο Μαραθώνιο, στον Ημιμαραθώνιο και στα 10.000 μέτρα. Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας και είναι Πλοίαρχος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και Διευθυντής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων.


Η Πατρινή Μαρία Πολύζου είναι η πρώτη Ελληνίδα Μαραθωνοδρόμος που αγωνίστηκε σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Ατλάντα 1996), είναι κάτοχος του Πανελληνίου ρεκόρ Μαραθωνίου, κατέχει την καλύτερη επίδοση στην κλασσική διαδρομή Μαραθώνας – Αθήνα, είναι η 1η Ελληνίδα που πήρε χρυσό μετάλλιο στο Μαραθώνιο σε Βαλκανικούς Αγώνες, έχει καταρρίψει 14 Πανελλήνια ρεκόρ σε διάφορες αποστάσεις κι έχει πετύχει το Φιδιππείδιο άθλο.

Ο προπονητής Γιώργος Τάνταρος ο οποίος έχει πείρα στη διοργάνωση αγώνων μεγάλων αποστάσεων δήλωσε: «Η πόλη μας πρέπει και μπορεί από κάθε άποψη να καθιερώσει έναν Ημιμαραθώνιο, που θα είναι από τους καλύτερους της χώρας και θα προσελκύει αθλητές και από το εξωτερικό. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει από καιρό, αλλά τώρα οι συγκυρίες είναι ιδανικές και είναι μεγάλο αβαντάζ ο Δήμος, γιατί χωρίς τον Δήμο δεν μπορεί να γίνει κάτι μεγάλο, όπως όλοι θέλουμε»

Η διαδρομή του θα είναι παραλιακή για να μην δημιουργεί μεγάλο λειτουργικό πρόβλημα στην πόλη, δεν θα διασταυρώνεται με τη σιδηροδρομική γραμμή του προαστιακού, θα έχει όλες τις προδιαγραφές αναγνώρισης από τον ΣΕΓΑΣ και θα είναι πρόσφορη σε μεγάλες επιδόσεις για να είναι ελκυστική για τους αθλητές και ταυτόχρονα βατή για αθλητές όλων των ηλικιών του μαζικού λαϊκού αθλητισμού.
Στο πλαίσιο του ίδιου αγώνα θα πραγματοποιηθούν πεντάρι και χιλιάρι για τους πολύ μικρούς αθλητές, ενώ το κόστος συμμετοχής θα είναι πολύ χαμηλό και το χιλιάρι δωρεάν.


Τη διοργάνωση στηρίζουν πλήθος μαζικών φορέων της Πάτρας και ο Πρόεδρος της Παναχαϊκής Γ.Ε. Παναγιώτης Σεμιτέκολος δήλωσε σχετικά: «Η πόλη μας έχει μακρά παράδοση στις μεγάλες αποστάσεις από την εποχή του αείμνηστου μεγάλου δρομέα Λουκά Αδαμόπουλου, που συνέχισαν Πατρινοί δρομείς μεγάλων αποστάσεων όπως ο Φάνης Τσιμιγκάτος, ο Νίκος Αργυρόπουλος, ο Σπύρος Ανδριόπουλος, ο Πέτρος Παπαγεωργίου και άλλοι. Επιβάλλεται να καθιερώσουμε ένα θεσμό στις μεγάλες αποστάσεις για να τιμήσουμε όλους αυτούς τους σπουδαίους αθλητές και την ιστορία μας. Αυτός ο μεγάλος στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν η πόλη μας ενώσει όλες τις δυνάμεις της γι αυτό και η Παναχαϊκή είναι παρούσα σε αυτή την προσπάθεια με το ρόλο που αναλογεί στην ιστορία της».


Ο πρωταθλητής δρόμων αντοχής Φάνης (Θεοφάνης) Τσιμιγκάτος (Πάτρα, 1947 - 1η Μαΐου 2015) υπήρξε αθλητής της Παναχαϊκής και μέλος της εθνικής ομάδας. Πέντε φορές πανελληνιονίκης στον Μαραθώνιο, με νίκες στον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας και σε άλλους διεθνείς αγώνες. Εργάζονταν σαν υπάλληλος του ΟΤΕ και ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου δρομέων – Μαραθωνοδρόμων.
Μάλιστα το 1974 και ενώ λόγω αντιπαράθεσης με τον ΣΕΓΑΣ που τον είχε κρίνει ανεπιθύμητο και προπονούταν μόνος σε δρόμους της Πάτρας, κατάφερε να κερδίσει το αργυρό μετάλλιο του βαλκανιονίκη στη Σόφια.

Παράλληλα είχε νίκες και σε αγώνες μικροτέρων αποστάσεων, ενώ ως βετεράνος κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μελβούρνης το 1987.



Θα συναντηθούν οι νέες γενιές με την ιστορία της Πάτρας


Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, του Δήμου Πατρέων Τάκης Πετρόπουλος, μιλώντας στο www.ertnews.gr, μας δήλωσε πως:
«Η πόλη μας βρίσκεται σε μια αναπτυξιακή πορεία που έχει επίκεντρο τους εργαζόμενους και ο αθλητισμός είναι ένας από τους τομείς που η δημοτική αρχή έχει ρίξει μεγάλο βάρος.
Οραματιστήκαμε ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, που θα εξελιχθεί σε κάτι αντίστοιχο με το περίφημο Πατρινό καρναβάλι.

Ο Ημιμαραθώνιος πλαισιωμένος με τα τους αγώνες 5.000 μ. και 1.000 μ. για τα παιδιά είναι η ιδανικότερη επιλογή πρώτα απ’ όλα γιατί διασφαλίζει τη μαζική ενεργή συμμετοχή, που είναι η κύρια και πιο σημαντική λειτουργία του αθλητισμού.
Επιπρόσθετα η Πάτρα είναι η πόλη των μεγάλων δρομέων και ειδικά Μαραθωνοδρόμων, έγινε το επίκεντρο του Ελληνικού Στίβου τα τελευταία χρόνια χάρη στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία και ιδανικές εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες για τη μαζική συμμετοχή δρομέων υγείας και για μεγάλες επιδόσεις.

Η πόλη ένωσε τις δυνάμεις της για έναν αγώνα φαντασμαγορικό, που θα εξελιχθεί στο θαλάσσιο μέτωπο της, μέσα στον αστικό ιστό με φόντο το μοναδικό ηλιοβασίλεμα της και τα ξεχωριστής αρχιτεκτονικής αξίας ιστορικά νεοκλασικά και άλλα κτίρια της για να συναντηθούν οι νέες γενιές με την ιστορία της».


Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων στον 
Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Πάτρας 2022 «Φάνης Τσιμιγκάτος», 12 με 15 Οκτωβρίου

Η Οργανωτική Επιτροπή  του Νυχτερινού Ημιμαραθαωνίου Πάτρας 2022 Φάνης Τσιμιγκάτος ανακοινώνει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν από τις 12 μέχρι τις 15 Οκτωβρίου με επίκεντρο το Νότιο Πάρκο και το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης και είναι το εξής:

  • Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ. στο δημοτικό Πολυχώρο Πολιτισμού της Ιχθυόσκαλας Παιδική θεατρική παράσταση με τίτλο «524 χιλιόμετρα όνειρα» - Είσοδος ελεύθερη.

Η παράσταση είναι βασισμένη στο παραμύθι της Μάγδας Κωστοπούλου- Μπέριου «Ένας Γίγαντας που τον έλεγαν Μ.Π.» εμπνευσμένου από τη ζωή της μεγάλης Πατρινής Μαραθωνοδρόμου Μαρίας Πολύζου, ενώ τη δραματοποίηση του παραμυθιού και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο σκηνοθέτης Φώτης Λάζαρης της Θεατρικής Ομάδας Α΄ΕΛΜΕ Αχαΐας. Η παράσταση μετά την πρεμιέρα της, θα ταξιδέψει σε σχολεία της πόλης, της ευρύτερης περιοχής και της Αθήνας, που έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον.

  • Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στις 8.30 μ.μ. στο δημοτικό Πολυχώρο Πολιτισμού της Ιχθυόσκαλας προβολή του ντοκιμαντέρ «Ζάτοπεκ» του 53χρονου Τσέχου σκηνοθέτη Ντάβιντ Οντρίτσεκ. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση για τον Εμίλ Ζάτοπεκ αλλά και για άγνωστες κυρίως πτυχές της αθλητικής και κοινωνικής ζωής του Φάνη Τσιμιγκάτου – Είσοδος ελεύθερη.

Το ντοκιμαντέρ  θα προβληθεί σε πανελλήνια δεύτερη προβολή στην Ελλάδα με την συνεργασία του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας και του Συλλόγου Τέχνης και Πολιτισμού "Γυμνός Οφθαλμός". Ο σκηνοθέτης με μαεστρία μας παρουσιάζει το ταξίδι στην επιτυχία του θρυλικού Τσεχοσλοβάκου δρομέα με το παρατσούκλι "Τσέχικη Ατμομηχανή". Ο Έμιλ Ζάτοπεκ, κάτοχος 18 παγκοσμίων ρεκόρ, γεμάτος θέληση, φιλοδοξία και ταλέντο, έγινε θρύλος του στίβου, κατορθώνοντας το ακατόρθωτο: στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952 στο Ελσίνκι, κατάφερε να κερδίσει τα 5 χλμ., τα 10 χλμ. και τον μαραθώνιο. Η μεγαλειώδης επιτυχία του ζωντανεύει στην ταινία γεμάτη σπάνιες λήψεις από τη ζωή του, από τους αγώνες και μέσα από τις μνήμες των αγαπημένων του προσώπων, αντιπάλων και φίλων του. Τη συζήτηση μετά την προβολή θα συντονίσει ο κινηματογραφιστής  Νικόλαος Ε. Καββαδίας και θα συμμετάσχουν οι μεγάλοι δρομείς μεγάλων αποστάσεων Σπύρος Ανδριόπουλος (Πρέσβης του Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Πάτρας Φάνης Τσιμιγκάτος, κάτοχος πανελλήνιων ρεκόρ στα 10 χλμ. και στον μαραθώνιο , πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού,  Διευθυντής του Α.Σ.Α.Ε.Δ,  Αντιπρόεδρος για την Ευρώπη του CISM ) και Νίκος Αργυρόπουλος (Πανελληνιονίκης και Βαλκανιονίκης Μαραθωνίου), ο δημοσιογράφος και παλιός αθλητής μεσαίων αποστάσεων Τάκης Θεοδωρακόπουλος και εκπρόσωπος της οικογένειας Τσιμιγκάτου.

  • Σάββατο 15 Οκτωβρίου: Αθλητικοί Αγώνες
  • Στις 4 μ.μ. Αγώνας Δρόμου 1.000 μ. για μαθητές Δημοτικού Σχολείου (γεννηθέντες τα έτη 2010 – 2012) και ΑΜεΑ.
  • Στις 4.30 μ.μ. Αγώνας Δρόμου 5.000 μ. για άτομα άνω των 12 ετών.
  • Στις 6 μ.μ. Ημιμαραθώνιος 21.097 μ. για άτομα άνω των 18 ετών.
  • Στις 9 μ.μ. Απονομές Επάθλων στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ιχθυόσκαλας.
  • Σάββατο 15 Οκτωβρίου στις 9.30 μ.μ. Συναυλία στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ιχθυόσκαλας με τους Μαρία Ρούτση - Νίκο Μπαλή (Α΄ μέρος με τίτλο «People have the power» και το Πατρινό μουσικό σχήμα «Μινόρε Παράπονο»Είσοδος ελεύθερη.

Στο 1ο μέρος της συναυλίας, η Μαρία Ρούτση και ο Πατρινός τραγουδοποιός Νίκος Μπαλής συνοδευόμενοι από τους καταξιωμένους μουσικούς Ανδρέα Ζαφειρόπουλο (πιάνο), Γιώργο Παπαγεωργίου (μαντολίνο, μπουζούκι), Σέργιο Σοϊλέ (φλάουτο),  Γιώργο Πισπιρίγκο (τύμπανα),  θα παρουσιάσουν τραγούδια σπουδαίων καλλιτεχνών σε ξένο κι ελληνικό στίχο με διαφορετικά ηχοχρώματα με τίτλο «People have the power» και στο 2ο μέρος της το Πατρινό μουσικό σχήμα «Μινόρε Παράπονο» θα παρουσιάσει αφιέρωμα στον μεγάλο Βασίλη Τσιτσάνη.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της.