Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Πέντε ανακοινώσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων νοσοκομειακών γιατρών


1) Απόφαση 5μελους Ειναπ Αγία Σοφία για αναστολή χειρουργείων


ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΓΝ ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
Από τις 1/9/2022 είναι σε ισχύ η αναστολή των τακτικών  χειρουργείων  του νοσοκομείου μας λόγω  ελλείψεων αναισθησιολόγων. Συγκεκριμένα, σε ένα σύνολο 17 κενών οργανικών θέσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι καλυμμένες οι 10 από αυτές, καθώς 4 μόνιμοι επιμελητές έχουν παραιτηθεί τα τελευταία χρόνια και δεν έχουν αναπληρωθεί τα κενά.
Συγκεκριμένα
•    Το νοσοκομείο έχει γενική εφημερία μέρα παρά μέρα ,με μεγάλο φόρτο επειγόντων περιστατικών που χρήζουν  χειρουργικών επεμβάσεων
•    Λειτουργούν 9 χειρουργικές κλινικές(Παιδοχειρουργική, Α,Β Ορθοπεδική ,ΩΡΛ, Νευροχειρουργική, Οφθαλμιατρική ,Πλαστική χειρουργική , Ουρολογική, Καρδιοθωρακοχειρουργική) με μεγάλο όγκο περιστατικών από όλη την χώρα
•    Υπάρχουν επιπλέον τμήματα που χρειάζονται αναισθησιολογική κάλυψη(Ογκολογικά τμήματα, αιμοδυναμικό, γαστρεντερολογικό , ηπατολογικό , αξονικός τομογράφος, μαγνητικός τομογράφος ακουολογικό και μονάδα ημερήσιας νοσηλείας)
•    Ελλείψεις υπάρχουν και στο λοιπό προσωπικό του χειρουργείου(νοσηλευτές αναισθησιολογικού,εργαλειοδοσία,νοσοκόμοι)
Ήδη με βάση τα παραπάνω ,είναι φανερό ότι το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου λειτουργούσε στο όριο χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων εδώ και καιρό. Έτσι τώρα ,η αναρρωτική άδεια δύο συναδέλφων ,καθιστά την λειτουργία των τακτικών αιθουσών αδύνατη.
Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή όλο αυτό το χρονικό διάστημα και ποτέ η διοίκηση και το υπουργείο δε φρόντισαν να πάρουν μέτρα!
Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι
•    Υπάρχουν παιδιά που περιμένουν από το 2018 να χειρουργηθούν στη λίστα του νοσοκομείου! Ο τεράστιος χρόνος αναμονής για αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις, έχει επίπτωση στην ζωή των παιδιών μακροπρόθεσμα, αλλά και άμεσες επιπλοκές. Ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό πολλοί γονείς αναγκάζονται να απευθυνθούν στα ιδιωτικά νοσοκομεία βάζοντας το χέρι βαθιά στη τσέπη.
•    Υπάρχουν καθυστερήσεις ακόμα και στην πραγματοποίηση επεμβάσεων σε νεογνά, με όποιες συνέπειες έχει η παραπάνω παραμονή τους στις μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών.
•    Υπάρχουν παιδιά με σοβαρές παθήσεις, που η καθυστέρηση των χειρουργικών τους επεμβάσεων έχει καθημερινές επιπτώσεις στη ζωή τους, αλλά καθιστά και τα χειρουργεία αποκατάστασης τους τεχνικά πιο δύσκολα.
Πέρα από τις παραπάνω επιπτώσεις στους παιδιατρικούς ασθενείς η αναστολή των τακτικών χειρουργείων έχει τεράστιες επιπτώσεις και στην εκπαίδευση των ειδικευομένων που ήδη έχει πάει πίσω τα δύο τελευταία χρόνια με την αναστολή των τακτικών χειρουργείων. Ουσιαστικά ένας μεγάλος χρόνος από την εκπαίδευση μας παραμένει αναξιοποίητος και  νεκρός, μακριά από τις χειρουργικές αίθουσες, χρόνος που δεν μπορεί να αναπληρωθεί.
Στη παραπάνω χρόνια κατάσταση ,η διοίκηση και σε συνάντηση της με εκπροσώπους της πενταμελούς της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου απαντά με προσωρινές , πιθανές μετακινήσεις γιατρών από Ευαγγελισμό ,Αττικό και Αγλαΐα Κυριακού .Προφανώς  με μπαλώματα όχι μόνο δε λύνεται το πρόβλημα του νοσοκομείου μας αλλά εντείνονται τα προβλήματα και στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Όσο για την κάλυψη των θέσεων με μόνιμο προσωπικό μιλάμε για 2 ή 3 αναισθησιολόγους το συντομότερο σε 2-3 μήνες.
 Διεκδικούμε :
•    Εδώ και τώρα προσλήψεις αναισθησιολόγων. Καμιά δικαιολογία δεν είναι αποδεκτή όταν αναστέλλονται χειρουργεία παιδιών .Να δοθούν τα αναγκαία κίνητρα και να προκηρυχτεί άμεσα το σύνολο των κενών θέσεων.
•    Άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού-μονιμοποίηση των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
5μελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ


2)Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα 5 Σεπτεμβρίου 2022
Α.Π:12426

ΠΡΟΣ:
    ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΠΛΕΥΡΗ ΘΑΝΟ
    ΤΗΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΓΚΑΓΚΑ ΜΙΝΑ
    ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ 1ης ΥΠΕ
    ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
    ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ
    ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ
    ΦΟΡΕΙΣ
    ΜΜΕ

Η ΟΕΝΓΕ κατ’ επανάληψη έχει αναδείξει τη μεθοδευμένη προσπάθεια αποσάθρωσης της δημόσιας Παιδιατρικής περίθαλψης προς όφελος της κερδοφορίας ιδιωτών μεγαλοκλινικαρχών.
Η κατάσταση στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» (το μεγαλύτερο Παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας) έχει πλέον ξεφύγει από κάθε όριο. Έχουν απομείνει μόνο 8 Αναισθησιολόγοι (και ακόμα ένας συνάδελφος με σοβαρά προβλήματα υγείας) με αποτέλεσμα, με απόφαση της Επιστημονικής Υπεύθυνης του τμήματος που είναι και διευθύντρια του Χειρουργικού τομέα, να αναστέλλονται από 5/9/22 και επ’ αόριστον όλες οι τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις όλων των ειδικοτήτων. Και αυτό ενώ ήδη υπάρχουν τεράστιες λίστες αναμονής, μιας αναμονής που έχει διάρκεια πολλούς μήνες ή και ολόκληρα χρόνια.
Μεθοδευμένα τα δημόσια Παιδιατρικά νοσοκομεία συρρικνώνονται, με αποτέλεσμα πρακτικά να υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες Δευτεροβάθμιας Παιδιατρικής περίθαλψης σε υπηρεσίες «πρώτων βοηθειών», οι γονείς μικρών παιδιών εκβιάζονται και σπρώχνονται να απευθύνονται με το αζημίωτο σε ιδιωτικές κλινικές για επιβεβλημένες χειρουργικές ιατρικές πράξεις.
Κάτι που διαφαινόταν ήδη από τις αρχές 2022 με την προσπάθεια υποβάθμισης και του Παίδων Πεντέλης η οποία γίνεται με διάφορα προσχήματα (αρχικά με πρόσχημα τον εμβολιασμό, στη συνέχεια με πρόσχημα εγκατάστασης χώρων φιλοξενίας υγιών παιδιών κλπ).
Οι γιατροί του Αγία Σοφία και η ΟΕΝΓΕ απαιτούμε την άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων Αναισθησιολόγων με μόνιμες προσλήψεις και την εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας υποβάθμισης και συρρίκνωσης του νοσοκομείου και περαιτέρω εμπορευματοποίησης της Παιδιατρικής περίθαλψης.

3)Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα 5 Σεπτεμβρίου 2022
Α.Π:12429

ΠΡΟΣ:
    ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΠΛΕΥΡΗ ΘΑΝΟ
    ΤΗΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΓΚΑΓΚΑ ΜΙΝΑ
    ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ 3ης ΥΠΕ
    ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Γ.Ν ΚΟΖΑΝΗΣ
    ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ
    ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ
    ΦΟΡΕΙΣ
    ΜΜΕ



Επισφαλής λειτουργία Παιδιατρικής Κλινικής Γ.Ν Κοζάνης
Η διαχρονική πολιτική υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης της περαιτέρω εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας, δεν άργησε να δώσει δείγματα γραφής και στην Παιδιατρική Κλινική του Γ.Ν Κοζάνης. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. ‘Ένα από τα πλέον ευαίσθητα νοσοκομειακά τμήματα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έχει αφεθεί στην τύχη του ώστε να καταρρέει σταδιακά κατά το τελευταίο διάστημα.
Πιο συγκεκριμένα στην Παιδιατρική Κλινική του Γ.Ν Κοζάνης υπηρετούν πλέον μόνο 2 Παιδίατροι (ένας Επιμελητής Β΄ και μία Επικουρική Ιατρός που η σύμβασή της λήγει στις 31.12.2022). Με αυτή τη σύνθεση, οι 2 συνάδελφοι καλούνται να καλύψουν τα νοσηλευόμενα παιδιά, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία με τους εμβολιασμούς και το Τμήμα Νεογνών της Μαιευτικής Κλινικής. Πραγματοποιούν δε αριθμό ενεργών εφημεριών κατά πολύ μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο μηνιαίο όριο.
Όσο για τις υπόλοιπες ημέρες που μένουν ακάλυπτες, επιχειρείται «μπάλωμα» με μετακινήσεις Παιδιάτρων από δομές του ΕΣΥ άλλων πόλεων και περιστασιακά από ιδιώτη Παιδίατρο, με προφανείς επιπτώσεις στην αναγκαία συνεχή ιατρική παρακολούθηση παιδιών, βρεφών και νεογνών.
Παρά την εικόνα κατάρρευσης που παρουσιάζει η Κλινική, το Υπουργείο Υγείας δε φρόντισε να προκηρύξει ούτε μία από τις τέσσερις κενές θέσεις Παιδιάτρων στην πρόσφατη προκήρυξη 373 θέσεων του Αυγούστου.
Οι συνάδελφοι στην εν λόγω Κλινική έχουν ξεπεράσει τα όρια της εργασιακής εξουθένωσης, ενώ η υγεία των μικρών ασθενών μίας μεγάλης και πολυπληθούς περιοχής βρίσκεται σε κίνδυνο.
Και στην περίπτωση της Παιδιατρικής κλινικής του Γ.Ν Κοζάνης αναδεικνύονται οι τραγικές συνέπειες της μεθοδευμένης προσπάθειας αποσάθρωσης, περαιτέρω εμπορευματοποίησης, της δημόσιας Παιδιατρικής περίθαλψης και της ενίσχυσης της κερδοφορίας ιδιωτών μεγαλοκλινικαρχών.
Απαιτούμε την ΑΜΕΣΗ και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ προκήρυξη και των 4 κενών οργανικών θέσεων Παιδιατρικής στο Γ.Ν Κοζάνης, και την κάλυψή τους με κατεπείγουσες διαδικασίες.


4)Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα 5 Σεπτεμβρίου 2022
Α.Π:12427

ΠΡΟΣ:
    ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΠΛΕΥΡΗ ΘΑΝΟ
    ΤΗΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΓΚΑΓΚΑ ΜΙΝΑ
    ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ 2ης ΥΠΕ
    ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Γ.Ν ΝΙΚΑΙΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
    ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ
    ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ
    ΜΜΕ

Η ΟΕΝΓΕ επανέρχεται στο θέμα της ιατρικής υποστελέχωσης του τμήματος Αξονικής και Μαγνητικής τομογραφίας του Γ.Ν Νίκαιας-Πειραιά, γιατί παρά τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις των αρμοδίων ΟΥΤΕ ΜΙΑ θέση ειδικευμένου γιατρού δεν έχει προκηρυχθεί έως σήμερα.
Υπενθυμίζουμε ότι από πέρυσι 2021 που είχαν συνταξιοδοτηθεί 3 γιατροί του τμήματος, ενώ το 2022 αναμένετο να συνταξιοδοτηθούν άλλοι 2, είχε ζητηθεί επίσημα η προκήρυξη τουλάχιστον 2 θέσεων η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.
Οι συνέπειες είναι η αναστολή των ραντεβού εξωτερικών ασθενών για αξονική τομογραφία και η επαπειλούμενη αναστολή από αρχές Σεπτέμβρη των ραντεβού εξωτερικών ασθενών για μαγνητική τομογραφία, η εργασιακή εξουθένωση των εναπομείναντων γιατρών ενώ παράλληλα παραμένει επί 14 μήνες αναξιοποίητος ο νέος 2ος σύγχρονος αξονικός τομογράφος 128 τομών. Επίσης, σοβαρότατα προβλήματα ιατρικής υποστελέχωσης αντιμετωπίζουν και τα άλλα δύο απεικονιστικά τμήματα (Υπερηχοτομογραφίας και κλασσικής Ακτινολογίας – Αγγειογραφίας).
Σημειώνεται δε ότι είναι τεράστιος ο φόρτος εργασίας και στον ψηφιακό Αγγειογράφο, ενώ αναμένεται η έναρξη λειτουργίας ψηφιακού Μαστογράφου καθώς και νέου Ορθοπαντογράφου η οποία όμως δεν μπορεί να γίνει λόγω της ιατρικής υποστελέχωσης.
Απαιτούμε την άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων Ακτινοδιαγνωστικής (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που επίκειται συνταξιοδότηση μέσα στο 2022, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία) στο νοσοκομείο Νίκαιας.
Δεν θα επιτρέψουμε την διάλυση ενός από τα σημαντικότερα και πιο πολυδύναμα εργαστήρια ιατρικής απεικόνισης που υπάρχουν στο ΕΣΥ, η οποία μεθοδεύεται για εξυπηρέτηση της κερδοφορίας μεγάλων ιδιωτικών διαγνωστικών αλυσίδων.

5)ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ                                      Ελευσίνα: 4/9/2022
Γ.Ν.Ε. ΘΡΙΑΣΙΟ                                                                   Αρ. Πρωτ.: 908

Η επέκταση των ΣΔΙΤ στην Ψυχική Υγεία με χρηματοδότηση εκατ. ευρώ σε ΜΚΟ και επιχειρηματίες και το παράδειγμα της «συλλειτουργίας» της Ψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων με Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία
 
Η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «μιας νόσου» για να μην καταρρεύσουν «κάτω από το βάρος της επιδημίας COVID» λόγω της χρόνιας υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, είχε σαν αποτέλεσμα χιλιάδες ασθενείς με άλλες παθήσεις να αναγκασθούν να προσφύγουν στον ιδιωτικό τομέα και οδήγησε στην επέκταση της δράσης και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην υγεία.
 Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του τομέα της Ψυχικής Υγείας, όπου οι επιπτώσεις της επιδημίας στην αύξηση της εμφάνισης ψυχικών νοσημάτων σε συνδυασμό με την χρόνια υποβάθμιση των δημόσιων ψυχιατρικών μονάδων, ιδιαίτερα στο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τον μετέτρεψε σε κατεξοχήν προνομιακό χώρο ιδιωτικής δράσης, είτε με τη μορφή των ΜΚΟ – ΑΜΚΕ είτε με άλλες επιχειρηματικής μορφές.
Βασικό «στήριγμα» της επέκτασης της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία αποτελεί η προώθηση των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ),με βάση το Ν. 3389/2005 (που ψήφισε η ΝΔ και διατήρησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) που συμπληρώθηκε από το Ν. 4413/2016 (που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση των ΣΔΙΤ στην Υγεία).
Για την επέκταση των ΣΔΙΤ έχει εξασφαλισθεί «πλουσιοπάροχη» χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης – αναδεικνύοντας τον πραγματικό χαρακτήρα του και διαψεύδοντας τους «πανηγυρισμούς» της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων κομμάτων της άρχουσας τάξης περί δήθεν αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης για «αναβάθμιση» του δημόσιου συστήματος υγείας – την ίδια στιγμή, που η ετήσια κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας μειώθηκε κατά 279 εκατ. ευρώ το 2022, επιδεινώνοντας τη μείωση της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης κατά 478 εκατ. ευρώ την 5ετία 2017 – 2021.
Στην κατεύθυνση αυτή, με απόφαση του υπουργείου Υγείας, με ημερ. 22/4/2022, διατίθενται 67 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση αναπτυξης ληξιπρόθεσμων υπηρεσιών ψυχικής υγείας πανελλαδικά, από οποιονδήποτε φορέα επιθυμεί (ΝΠΙΔ, ΜΚΟ, κλπ), αρκεί να εξασφαλίσουν στέγαση και προσωπικό με εμπειρία.
«Πρωτοπόρα» στην νέα επέκταση των ΣΔΙΤ στην Ψυχική Υγεία, αναδεικνύεται η διοίκηση του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΠΓΝΙ), που στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου στις 9/8/2022 (με οριακή σύνθεση 4 μελών, συμπεριλαμβανομένων του εκπροσώπου των εργαζομένων – συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ)  αποφάσισε την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) ΕΠΡΟΨΥΗ, με παροχή δωρεάν στέγασης στη ΕΠΡΟΨΥΗ για 10 χρόνια, στο κτίριο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, που είναι στην ευθύνη του ΠΓΝΙ. Αρχικά η συμφωνία προέβλεπε και παραχώρηση έμπειρου προσωπικού της Ψυχιατρικής κλινικής του ΠΓΝΙ, κλινικής,  που κατόπιν αναιρέθηκε κάτω από την πίεση των αντιδράσεων για την απαράδεκτη συμφωνία.
Η συμφωνία και η παραχώρηση δωρεάν στέγασης στην ΕΠΡΟΨΥΗ (στο κτίριο, που πρόσφατα, μάλιστα το ΠΓΝΙ ενοικίασε από Γενικό Νοσοκομείο ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ με πρόσχημα την ανάπτυξη δημόσιων κοινοτικών δράσεων ψυχικής υγείας) αποτελούν προϋπόθεση, για να μπορέσει η ΕΠΡΟΨΥΗ να αξιολογηθεί θετικά και να διεκδικήσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας  για την ανάπτυξη Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση. Η ανάληψη του έργου ανοίγει τον δρόμο για συνέχιση της χρηματοδότησης της ΕΠΡΟΨΥΗ για μια 10ετία από το ΕΣΠΑ 2021-2027 ή τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.
 Το ΠΓΝΙ με την στήριξη του στην ΕΠΡΟΨΥΗ δεν λαμβάνει καμιά ωφέλεια. Αντίθετα, η προωθούμενη «συλλειτουργία» του Κέντρου Ψυχικής Υγείας με την μονάδα της ΕΠΡΟΨΥΗ αποτελεί  “δούρειο ίππο” διεμβόλησης της δημόσιας μονάδας, σταδιακής περαιτέρω συρρίκνωσής της  και λειτουργία της με όρους ιδιωτικής επιχείρησης, όπως δρομολογείται και με την κοστολόγηση των υπηρεσιών που παρέχουν οι μονάδες (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 2639/ 18 Ιουνίου 2021 «Καθορισμός του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των Μονάδων Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση του άρθρου 12Α του ν. 2716/1999»).
Υπονομεύεται, δηλαδή  η Υπηρεσία Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση του ίδιου του ΠΓΝΙ, η οποία είναι πρώτη και μοναδική στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 2008 και προσέφερε υπηρεσίες σε εκατοντάδες νέους ασθενείς με ψύχωση, έστησε δίκτυο συνεργασίας με τα σχολεία και το πανεπιστήμιο και αναμενόταν να στεγαστεί στο χώρο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας στο κέντρο της πόλης.
Χαρακτηριστική απόδειξη για την διακομματική στήριξη της επέκτασης των ΣΔΙΤ στην Υγεία αποτελεί η προαναφερθείσα στάση του συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ που ψήφισε την σύμβαση, αλλά και το γεγονός ότι βασικοί «διαμεσολαβητές» μεταξύ του ΔΣ του ΠΓΝΙ και του ΔΣ Της ΕΠΡΟΨΥΗ υπήρξαν δύο πανεπιστημιακοί ψυχίατροι – ο σημερινός συντονιστής διευθυντής της Ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου, πρώην σύμβουλος του υπουργού Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  (και μέλος του ΔΣ της ΕΠΡΟΨΥΗ) καθώς και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ..
Η απαράδεκτη συμφωνία μεταξύ του ΠΓΝΙ και της ΑΜΚΕ ΕΠΡΟΨΥΗ – με μοναδικό «κερδισμένο» την ΕΠΡΟΨΥΗ» - ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω ΣΔΙΤ στην Ψυχική Υγεία.  Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ήπειρο έχει ήδη ανακοινωθεί  η χρηματοδότηση άλλων 6 δράσεων ψυχικής υγείας με 2,2 .εκατ. ευρώ που κατευθύνονται κυρίως σε ΑΜΚΕ – ΜΚΟ - ΝΠΙΔ (μόνο μία αφορά δημόσια μονάδα).
Αποκαλυπτικές είναι οι παρακάτω δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών της ΝΔ και εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων για τους σχεδιασμούς για επέκταση των ΣΔΙΤ, των καταργήσεων νοσοκομείων και λειτουργία όσων απομείνουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στα πλαίσια του «νέου ΕΣΥ» , όπως το «ονειρεύονται» οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, διαγνωστικών κέντρων και ασφαλιστικών εταιρειών:
«Η πανδημία (...) έδειξε την αγαστή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (...) Θα πρέπει να υπάρχει μια συνολική συνεργασία στο σύστημα Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί όπως όλες οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες στο εξωτερικό».
 «Είναι λάθος να μιλάμε για δημόσια δωρεάν Υγεία.  Η Υγεία είναι προϊόν, έχει κόστος και πληρώνεται. Το νοσοκομείο είναι επιχείρηση (...) και το μεγάλο σαράκι είναι η μονιμότητα των εργαζομένων».
«Οι προτάσεις για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα λειτουργούν με τις διοικητικές προδιαγραφές των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, είναι ένα αναγκαίο βήμα για την ενοποίηση της αγοράς από την πλευρά της παραγωγής και προσφοράς των υπηρεσιών Υγείας.»
Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι απέναντι μας έχουμε, πρώτα από όλα, τα «μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα». Τους ομίλους που ανυπομονούν να επεκταθούν στους τομείς της Υγείας και Ασφάλισης και απαιτούν, από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν, να προχωρήσει άμεσα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης. Αυτοί είναι ο πραγματικός μας εχθρός.
Καλούμε την ΑΔΕΔΥ, την ΠΟΕΔΗΝ και όλα τα Σωματεία εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας – πρώτα από όλα, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΓΝΙ – να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΟΕΝΓΕ, του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων, της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου, των σωματείων στα νοσοκομεία Λευκάδας και ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ και να καταδικάσουν την απαράδεκτη συμφωνία ΠΓΝΙ – ΑΜΚΕ ΕΠΡΟΨΥΗ. Να απαιτήσουμε να ακυρωθεί η συμφωνία και να διεκδικήσουμε:
► να στελεχωθεί και να αναπτυχθεί πλήρως η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΙ
► να αναπτυχθούν πλήρως νέες αναγκαίες δημόσιες υπηρεσίας Ψυχικής Υγείας για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών.
Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για την κατάργηση των νόμων της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την επέκταση των ΣΔΙΤ και συνολικά για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.
Γνωρίζουμε ότι για να έχει προοπτική ο αγώνας μας, χρειάζεται να διεκδικεί την αξιοποίηση τωνεπιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες για δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
            Ο Πρόεδρος                                      Η Γραμματέας
       Βαρδαβάκης Μανώλης                                        Φεργάδη Άννα