Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Δύο ανακοινώσεις της ΟΕΝΓΕ


Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα 29 Μαρτίου 2022
Α.Π:12099


ΠΡΟΣ:
    ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΠΛΕΥΡΗ ΘΑΝΟ
    ΤΗΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΓΚΑΓΚΑ ΜΙΝΑ
    ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ
    ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ
    ΜΜΕ


Ως ΟΕΝΓΕ εξ αρχής είχαμε δηλώσει την κατηγορηματική μας αντίθεση στον θεσμό της επικουρικής ομηρίας. Ανέκαθεν απαιτούσαμε την μονιμοποίηση όλων των υπηρετούντων επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την προκήρυξη και κάλυψη με μόνιμες προσλήψεις όλων των κενών θέσεων ειδικευμένων γιατρών σύμφωνα με τις ανάγκες και την οριστική κατάργηση του θεσμού του επικουρικού γιατρού. 


Αυτές τις μέρες όμως βλέπουμε κάτι πρωτοφανές. Ενώ αυξάνονται οι κενές θέσεις λόγω μαζικών αποχωρήσεων από την μία και ελάχιστων μόνιμων προσλήψεων από την άλλη, ενώ η κυβέρνηση τελείως αδικαιολόγητα παρατείνει τις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών και ενώ τα ίδια τα νοσοκομεία και οι ΥΠΕ ζητούν κάποιες θέσεις επικουρικών για κάλυψη επειγόντων επιτακτικών αναγκών έχοντας εξασφαλίσει τις προβλεπόμενες πιστώσεις, επεμβαίνει αυθαίρετα το Υπουργείο Υγείας και περικόπτει θέσεις από αυτές που έχουν ζητήσει και εγκρίνει οι διοικήσεις νοσοκομείων και ΥΠΕ.
 

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις απορρίπτεται από το υπουργείο η παράταση σύμβασης επικουρικού γιατρού που είχε συναφθεί λόγω αναστολής εργασίας άλλου γιατρού, ενώ ταυτόχρονα παρατείνεται η αναστολή εργασίας του γιατρού αυτού. Σε άλλες περιπτώσεις περικόπτονται οι μισές και παραπάνω από τις ελάχιστες θέσεις που έχουν ζητήσει μεγάλα νοσοκομεία με τεράστιες ανάγκες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα νοσοκομεία Νίκαιας, Άρτας αλλά και πολλά άλλα.
 

Προφανώς τα παραπάνω εντάσσονται στα πλαίσια της επιδίωξης πλήρους αποσάθρωσης των νοσοκομείων από ιατρικό προσωπικό ώστε να ευοδωθούν τα αντιδραστικά σχέδια καταργήσεων νοσοκομείων και πλήρους ιδιωτικοποίησης τα οποία η κυβέρνηση βαφτίζει «νέο ΕΣΥ».
Απαιτούμε την πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών με μόνιμο ιατρικό προσωπικό.




Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα 29 Μαρτίου 2022
Α.Π:12098


ΠΡΟΣ:
    ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΠΛΕΥΡΗ ΘΑΝΟ
    ΤΗΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΓΚΑΓΚΑ ΜΙΝΑ
    ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ
    ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ
    ΜΜΕ


Ως ΟΕΝΓΕ είχαμε καταγγείλει την απαράδεκτη ενέργεια της Υπουργού Υγείας κας Γκάγκα να επικυρώσει τον Σεπτέμβριο του 2021 ένα αισχρό πρακτικό Επιλογής Επιμελητών ΕΣΥ του «Λαϊκού» νοσοκομείου που καταλόγιζε ως σοβαρό μειονέκτημα σε υποψήφια ιατρό το ότι η συνάδελφος είναι μητέρα μικρών παιδιών. 


Τις καταγγελίες της θιγόμενης συναδέλφου και της ΟΕΝΓΕ ήρθε να τις δικαιώσει απόλυτα μετά από μερικούς μήνες σχετική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που καταλόγιζε την παραβίαση σωρείας διατάξεων περί διακρίσεων φύλου και οικογενειακής κατάστασης τις οποίες απαριθμούσε αναλυτικά. Δυστυχώς βλέπουμε το αίσχος να επαναλαμβάνεται αντί να ανακαλείται. 


Συγκεκριμένα σε πρόσφατο πρακτικό του Συμβουλίου Επιλογής Επιμελητών ΕΣΥ Γαστρεντερολογίας της 4ης ΥΠΕ, στο οποίο προεδρεύει ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, αναγράφεται σαφέστατα πως στις συνεντεύξεις ετέθη ερώτημα «οικογενειακής κατάστασης». Σαφέστατα σε μια κρίση όπου υποψήφιοι είναι δυο άνδρες ιατροί και μια γυναίκα ιατρός μητέρα μικρού παιδιού (μονογονεϊκή οικογένεια) το ερώτημα περί «οικογενειακής κατάστασης» αποτελεί διάκριση φύλου σε βάρος της ιατρού. 


Απαιτούμε την αναπομπή του πρακτικού και την επανάληψη της κρίσης.
Απαιτούμε την επανόρθωση και του προηγούμενου αίσχους με το «Λαϊκό».