Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Ρατσιστική ρητορική και στοχοποίηση των Ρομά στο Δήμο Σαλαμίνας

 


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΜΑ - ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ  ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ


   Πληθαίνουν τα φαινόμενα αντιτσιγγανικής ρητορικής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο και δεν αφορούν μόνο απλούς πολίτες, αλλά και αιρετούς, τοποθετημένους σε ευαίσθητες θέσεις προστασίας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (ΕΚΟ).  

   Ο κ. Αλαΐσκας Αθανάσιος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Σαλαμίνας, εκλεγμένος με τον συνδυασμό «το Ν.Η.Σ.Ι. μας» του δημάρχου Σαλαμίνας κ. Γεωργίου Παναγόπουλου και πρόεδρος  του ΝΠΔΔ ΑΚΟΙΠΟΠ, δεν έχασε ευκαιρία να διασπείρει ρατσιστικό μίσος και μένος κατά των Ρομά σε δημοσίευση του δημάρχου στο facebook. Σημειώνεται δε ότι σε αυτό που έγραψε ο κύριος Αλαΐσκας και άλλοι δύο αντιδήμαρχοι κ. Λένης Κώστας και κ.  Αντώνης Βακάλης  με το like  τους δείχνουν να συμφωνούν και να επιβραβεύουν το ρατσιστικό σχόλιο του  συνάδερφου τους, ενώ ο δήμαρχος δεν μπήκε καν στον κόπο να πάρει θέση παρόλο που το εν λόγω post  αναδημοσιεύτηκε σε διαδικτυακή ομάδα της Σαλαμίνας και σήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ  καταδικάζει τον αντιτσιγγανισμό και την ρητορική μίσους από όπου κι αν αυτή προέρχεται, πολλώ μάλλον δε, όταν είναι από επίσημα χείλη. Ως εκ τούτου με την παρούσα ανακοίνωση καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να επανορθώσουν άμεσα και επί της ουσίας. 


Κύριε Αλαΐσκα,


Με λύπη ενημερωθήκαμε προ ολίγων ωρών για σχόλιο που αναρτήσατε δημόσια σε δημοσίευση του Δημάρχου Σαλαμίνας, κ. Γ. Παναγόπουλου, στην προσωπική του σελίδα στο facebook, που αφορούσε την απομάκρυνση των παλιών καρτοτηλεφώνων στα Παλούκια, στην αφετηρία του ΚΤΕΛ και το οποίο σχόλιο σας στοχοποιεί και προσβάλει τους Ρομά.

Συγκεκριμένα σχολιάσατε: «Δήμαρχε σε κάποιους αρέσει η ασχήμια γιατί την διώχνεις; Που θα αφοδεύουν τώρα οι Ρομά?»

Αν και όπως μάθαμε το συγκεκριμένο σημείο αποτελούσε εστία μόλυνσης την οποία δεν δημιούργησαν οι Ρομά, εσείς επιλέξατε να στοχοποιήσετε την συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού δημιουργώντας στο γενικό πληθυσμό αισθήματα προκατάληψης και εναντίωσης. Με τον τρόπο αυτό καλλιεργείτε ρατσιστικά αισθήματα στους πολίτες που μπορεί να οδηγήσουν σε ρητορική μίσους, διακρίσεις ή και βίαιες συμπεριφορές εις βάρος των Ρομά. 

Με δεδομένο ότι είστε Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Σαλαμίνας (ΑΚΟΙΠΟΠ) και υπεύθυνος για τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σαλαμίνας, η θέση σας όχι μόνο δεν σας επιτρέπει να προβαίνετε σε ρατσιστικά σχόλια, αλλά υποχρεούστε να λαμβάνετε μέτρα για την πλήρη πρόσβαση όλων των πολιτών και ιδίως εκείνων που κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό, όπως οι Ρομά, για την πλήρη πρόσβασή τους σε υπηρεσίες και αγαθά, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η στέγαση και η εργασία. Αντίθετα, εσείς επιλέξατε να χρησιμοποιήσετε την θέση σας και ως δημόσιο πρόσωπο να ασκήσετε αρνητική επιρροή στους κατοίκους και στον Δήμαρχο Σαλαμίνας θέτοντας τους απέναντι στους Ρομά. 

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά, ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, ως τριτοβάθμιο όργανο εκπροσώπησης των Ρομά, που συμμετέχει σε θεσμικά όργανα και επιτροπές για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, σας καλούμε να διαγράψετε το σχόλιο σας από το facebook και να προβείτε άμεσα και όχι αργότερα των 24 ωρών σε δημόσια δήλωση αποκατάστασης. Σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούμε να λάβουμε οι ίδιοι μέτρα για την αποκατάσταση της αλήθειας, δημοσιοποιώντας το γεγονός και προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες και καταγγελίες.  Ταυτόχρονα θα επιχειρήσουμε να διαπιστώσουμε σε ποιον βαθμό έχει επιτευχθεί η πρόσβαση των Ρομά στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σαλαμίνας, τι μέτρα έχετε λάβει για αυτό και αν υπάρχουν δομικά ή άλλα εμπόδια κατά την λήψη των υπηρεσιών ώστε να τα απευθύνουμε στις αρμόδιες προς διερεύνηση αρχές.