Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Όχι στη στοχοποίηση του δημοσιογράφου Θωμά Σίδερη


Επισυνάπτουμε μία ανακοίνωση συνδικαλιστικού σχήματος για τα όσα περνάει ο συνάδελφος Θωμάς Σίδερης, καθώς και ένα ενυπόγραφο σχόλιό μας. Στη φωτο ο κορμοράνος που λούστηκε με πετρέλαιο από του Ιρακινούς στον πόλεμο του κόλπου, μέχρι να αποκαλυφθεί ότι ήταν φωτογραφία από άλλη περιοχή και χρησιμοποιήθηκε για λόγους προπαγάνδας.

 

 

Η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” καταδικάζει τη στοχοποίηση του δημοσιογράφου Θωμά Σίδερη



Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή καταδικάζει τη στοχοποίηση και τη λογοκριτική επίθεση κατά του δημοσιογράφου Θωμά Σίδερη, ο οποίος διατηρεί την εκπομπή «Αφύλαχτη διάβαση» στο Πρώτο Πρόγραμμα στην ΕΡΤ.  Ο δημοσιογράφος παρουσίασε τη δράση του διαβόητου ναζιστικού Τάγματος Αζόφ που δρα εδώ και χρόνια στην Ουκρανία. Το ενδιαφέρον επίκαιρο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ του ενόχλησε μεταξύ άλλων και γνωστούς δεξιούς κονδυλοφόρους που τάσσονται διαρκώς και μονομερώς υπέρ της Δυτικής προπαγάνδας για τον πόλεμο, οι οποίοι εξαπέλυσαν χυδαία επίθεση εναντίον του, ζητώντας ουσιαστικά την απομάκρυνση του από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Μετά τη δημόσια επίθεσή τους, ο δημοσιογράφος δέχεται απειλές για τη ζωή του.
Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή βρίσκεται στο πλευρό του Θωμά Σίδερη, όπως και κάθε άλλου συναδέλφου που δέχεται τέτοιες επιθέσεις και απαιτεί να πάρει δημόσια θέση η διοίκηση της ΕΡΤ στη στήριξη του δημοσιογράφου.
Δηλώνει πως είναι αδιαπραγμάτευτα κατά της λογοκρισίας και υπέρ της ελευθεροτυπίας. Δεν αποδέχεται καμία προπαγάνδα, από όποιο κέντρο κι αν διακινείται.  Είναι κατά του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και ταυτόχρονα αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες του Δυτικού στρατοπέδου (ΝΑΤΟ – ΗΠΑ –ΕΕ) για την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Δεν αποδέχεται την προπαγάνδα του Πούτιν ότι τάχα κάνει τον πόλεμο για «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, αλλά δεν κλείνει τα μάτια στα εγκλήματα που έχουν κάνει οι ναζί του Τάγματος Αζόφ στη χώρα.
Τα εγκλήματα αυτά άλλωστε παρουσίασε ο Θωμάς Σίδερης στην εκπομπή του, ενοχλώντας τα ενσωματωμένα στην κυρίαρχη προπαγάνδα «παπαγαλάκια» που χειροκροτούν την ελληνική κυβέρνηση για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο.
Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, τέλος, θέλει να υπογραμμίσει τη χαρακτηριστική και απαράδεκτη αφωνία της ΕΣΗΕΑ για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι η επίθεση λογοκρισίας σε δημοσιογραφικό αποκαλυπτικό έργο από τη συχνότητα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η  δικαιολογία ότι ο Θωμάς Σίδερης δεν είναι μέλος της αλλά μέλος της ΕΣΠΗΤ, δεν πείθει κανέναν.



2)ΕΡΤ: Εξωτερικές και εσωτερικές πιέσεις για μια απόλυτα κρατική και με θέσεις εξουσίας, τηλεόραση

Σχόλιο από τον Νάσο Μπράτσο*

Για άλλη μία φορά η παρουσία της ΕΡΤ σε περίοδο γεμάτη από κορυφαία γεγονότα, έδωσε λαβές, λόγω των επιλογών της διοίκησής της για την άσκηση κριτικών και παρατηρήσεων μέσα κι έξω από την ΕΡΤ, τόσο για οργανωτικές επιλογές (πχ η αιφνιδιαστική επιλογή της
λειτουργίας του καναλιού ertnews που είναι μη προσβάσιμο σε αρκετούς πολίτες), έως το θέμα του ανταποκριτή στη Μόσχα που έδινε θέματα από την Αθήνα (και για το οποίο επίσημη και υπογεγραμμένη ανακοίνωση της ΕΡΤ για να πάρει και τις νομικές ευθύνες δεν υπάρχει, παρά μόνο η διοχέτευση θέσης μέσω «πηγών», η λέξη που στις μέρες μας έχει γίνει συνώνυμο της δειλίας και της ανευθυνότητας, συνολικά στο χώρο της πολιτικής).

Αλλά και συνολικά το περιεχόμενο των ειδήσεων που ενώ σωστά καταδικάζουν την εισβολή, ως προς την αντιμετώπιση σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αυτή έχει επιλεκτική αμνησία για τις ευθύνες τους και στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες στο παρελθόν.  Με τη φόρα που έχει πάρει η κυβέρνηση και οι δημοσιογραφικοί της βραχίονες, και εμπλέκουν τη χώρα σε πολεμικές περιπέτειες με την αποστολή στρατιωτικού υλικού και τη λειτουργία των βάσεων, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν «ξαναπάνε» και στην Κορέα, τον δρόμο η ελληνική δεξιά τον ξέρει από τη δεκαετία του '50 και τον ανανέωσε με τη χρήση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων για τους πολέμους σε Ιρακ και Αφγανιστάν.


Δίπλα σε αυτά και οι συνέπειες της ακρίβειας, του πολέμου, της πανδημίας, όπου κάθε αντιπολιτευτική φωνή προερχόμενη από τις πιέσεις  που αντιμετωπίζει η κοινωνία δύσκολα βρίσκει διέξοδο, σε ένα πολυσυλλεκτικό μενού ενημέρωσης που κυριαρχεί το έλασσον (συχνά διανθισμένο με ανθυποειδησάρια του life style, δίπλα στο κυβερνητικό λιβάνισμα)  και όχι το ήσσον.

Οι επαφές της ΕΣΗΕΑ με την κυβέρνηση για κάτι σαν ΣΣΕ στα δημόσια ΜΜΕ (ο ιδιωτικός τομέας που είναι πιο δύσκολος απολαμβάνει την αδράνεια μηνών της αλλοπρόσαλλης συνεργασίας στην πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ), είναι βαλτωμένες εδώ και μήνες, παρά τις επικοινωνίες και το σαβουάρ βιβρ μεταξύ των δύο πλευρών.

Επίσης είχε βουίξει ο τόπος ότι η απερχόμενη και καινούργια πλέον πλειοψηφία στην ΕΣΗΕΑ επιχειρούσε διακαώς να το  πετύχει πριν τις εκλογές των δημοσιογράφων για να το παρουσιάσει στον απολογισμό της, και την ίδια ώρα έτρωγε τρικλοποδιές μέσα από τις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος από άλλες φράξιες.

Στο χορό μπήκαν και οι κριτικές για παραγκωνισμό και μη αξιοποίηση του δυναμικού της ΕΡΤ και το υπερκέρασμά του από εξωτερικούς νεοφερμένους με άλλες εργασιακές σχέσεις.

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι άλλο ήταν και είναι οι συμβασιούχοι της "λάντζας" σε όλες τις ειδικότητες και  άλλο όσοι χρησιμοποιούνται για να ξαναστηθεί ο χώρος των Golden boys, που τόσο ταλαιπώρησε και την ΕΡΤ και τους πολίτες  και την τσέπη τους (ανταποδοτικό τέλος) τα προηγούμενα χρόνια).

Είναι έδαφος υπονόμευσης οποιασδήποτε προσπάθειας για ΣΣΕ και ήδη αξιοποιείται και με αναθέσεις σε ιδιωτικά εξωτερικά συνεργεία και εργολάβους. Όχι πάντως χωρίς κριτικές για τα κόστη των αναθέσεων αυτών, που συχνά προκαλούν πχ τον κάθε χαμηλοσυνταξιούχο που διαβάζει για χορούς χιλιάδων ευρώ την ώρα που μετράει δύο και τρεις φορές τις τιμές στη λαϊκή.

Όμως οι κριτικές στο φαινόμενο αυτό δεν έχουν όλες ούτε την ίδια αφετηρία, ούτε την ίδια στόχευση, καθώς αρκετοί καθεστωτικοί υπηρέτες, παντός καιρού, από το μόνιμο προσωπικό της ΕΡΤ, νοιώθουν ριγμένοι γιατί δεν εξαργύρωσαν τις πρότερες υπηρεσίες τους, νοιώθοντας άδειασμα.

Οι πόθοι για μικροεξουσίες με τίτλους εργασιακής ιεραρχίας, λιλιά, παράσημα και επιμίσθια και δεν μας αφορούν και δεν συμπάσχουμε.

Η στάση όλων μας απέναντι στον κόσμο της δουλειάς, στο περιεχόμενο της δημοσιογραφίας, στην υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων, στην ανάγκη να παλέψουμε ενάντια στην ακρίβεια, ενάντια στον πόλεμο και σε όλους όσους τον υποδαυλίζουν σε ανατολή και Δύση,
είναι οι επιλογές και οι καταστάσεις που μας κρίνουν όλους.

* Ο Νάσος Μπράτσος, είναι μέλος της "Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή" και εκλεγμένος αντιπρόσωπος στο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ