Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

H ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων για το ντοκιμαντέρ που δεν μεταδόθηκε από την ΕΡΤ


Ε.Λ.Μ.Ε. ΙΚΑΡΙΑΣ  ΦΟΥΡΝΩΝ ΕΥΔΗΛΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ                 Εύδηλος 22/11/2019 Τηλ: 22750  31026     Άρ. Πρωτ.: 15-Φ19 Φαξ: 22750 31026 

Προς:



Κοιν:
- Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. Υπ’ όψη Πρόεδρου Ε.Ρ.Τ Α.Ε. Υπ’ όψη Διευθύνοντος Συμβούλου Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. - Κέντρο Επικοινωνίας Ενημέρωσης Πολιτών Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. - Κοινωνική Ευθύνη Ε.Ρ.Τ. - Γραμματεία Δ/νσης Προγράμματος Τηλεόρασης - Σχολικές μονάδες Ικαρίας – Φούρνων - Μ.Μ.Ε.

Θέμα:  «Ντοκιμαντέρ της Ε.Ρ.Τ. για τους Ικαριώτες πρόσφυγες –β’ μέρος»

Αξιότιμοι κύριοι.

Πριν από μήνες το σωματείο μας σας είχε εκφράσει την αγωνία του για την τύχη μιας παραγωγής της ΕΡΤ που μας αφορούσε άμεσα, του ντοκιμαντέρ «Ικαριώτες πρόσφυγες β’ παγκοσμίου πολέμου» του δημοσιογράφου σας Νάσου Μπράτσου.

Χαρήκαμε γιατί το καλοκαίρι που πέρασε προβλήθηκε το α’ μέρος του και αναμέναμε μετά από σχετικές ανακοινώσεις του σταθμού να προβληθεί και το β’ μέρος κάτι που προς απογοήτευση όλων μας δεν έγινε.

Σας έχουμε επισημάνει ότι το εν λόγω ντοκιμαντέρ έρχεται να φωτίσει ένα πολύ σημαντικό τμήμα της νεώτερης ιστορίας των νησιών μας αλλά και της χώρας μας. Επιπλέον είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στις τάξεις που διδάσκουμε με πολλαπλές χρήσεις σε ερευνητικές δραστηριότητες μαθητών μας που ασχολούνται με την προσφυγιά των παππούδων τους, σε σχολικές επετείους, στην αντιρατσιστική εκπαίδευση και όπως καταλαβαίνετε σε πολλά ακόμα.

Αν πριν από έξι μήνες ανησυχούσαμε για την τύχη του, τώρα ανησυχούμε ακόμα παραπάνω για την προβολή του β’ μέρους γιατί η ματαίωσή του έγινε τελείως αιφνιδιαστικά και χωρίς τεκμηριωμένη αιτιολόγηση.

Φυσικά δεν πιστεύουμε τις φήμες που διαρρέουν για τεχνικά προβλήματα κ.α. μιας και το πρώτο μέρος έχει ήδη προβληθεί.

Δεν θέλουμε να  πιστέψουμε ότι υπάρχει πιθανότητα κοψίματος, λογοκρισίας κ.λπ. γιατί είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Ικαριώτης, ούτε ένας συνάδελφος ή μαθητής που δεν θα βρει ενδιαφέρον αυτό το ντοκιμαντέρ, ειδικά στα σημεία που τονίζονται τα ζητήματα της εκπαίδευσης των ξεριζωμένων συμπατριωτών μας και το πως η παιδεία μπορεί κρατήσει τη συνοχή μιας κοινωνίας, αλλά και να παρακινήσει προς υψηλούς στόχους ανθρώπους που  δοκιμάζονται.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε να μας πληροφορήσετε εγγράφως και αρμοδίως για τον προγραμματισμό προβολής του β’ μέρους του ντοκιμαντέρ. 

Αναμένουμε την απάντησή σας.
Με εκτίμηση.
Για το Δ.Σ.