Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Δίκη για την επίθεση των νταήδων στη Σάμο

Στον τόπο που έστειλε κοντά 12.000 πρόσφυγες στην Τουρκία, τη Μ. Ανατολή και την Αφρική, στον τόπο του Γιάννη Ταμβακλή, του Χρήστου Χριστοδουλάκη, θα γίνει αύριο μία δίκη με ιδιαίτερη σημασία.


Όπως αναφέρει η Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες-Σάμος:
"Σε αυτόν τον κόσμο που αλλάζει δεν έχει θέση η τρομοκρατία και η τρομολαγνία, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός πάρα μόνο η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά. Μπροστά σε κάθε χέρι εκφοβισμού και καταστολής που υψώνεται εμείς υψώνουμε την εκκωφαντική κραυγή των λαών του κόσμου που απαιτούν τη ζωή τους πίσω, από εκείνους που τη λήστεψαν και έφτιαξαν τα μαλακά τους κρεβάτια για να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.

Κανένας μόνος μπροστά στο ρατσισμό.

Όλοι αύριο Πέμπτη 21/11/2019 στις 9.00 στο δικαστήριο Σάμου που γίνεται η δίκη για την επίθεση που δέχτηκαν υπάλληλοι ΜΚΟ και αλληλέγγυοι στο Παλαιόκαστρο (25 Σεπτεμβρίου 2017) κατά τη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου με θέμα τις ενοικιάσεις σπιτιών σε πρόσφυγες και μετανάστες".

Από την πλευρά μας (ως blog) να θυμίσουμε ότι σε διάφορα τέτοιου τύπου περιστατικά είχαν ακουστεί και απειλές για χρήση όπλων, γισ "σκοπιές" στις περιοχές αυτές, ώστε να εντοπιστεί αν έρχονταν "ξένοι" να νοικιάσουν σπίτια και πιέσεις σε αρκετούς να μην υποκύψουν στο οικονομικό δέλεαρ και νοικιάσουν.

Όχι εκεί δεν έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση καμία επίδειξη πυγμής, δεν τσουβάλιασε η αστυνομία κανέναν ψευτονταή (φαίνεται ότι κράταγε δυνάμεις για την ΑΣΟΕΕ δύο χρόνια μετά) και τα δημόσια ΜΜΕ (κυρίως η ΕΡΤ) που θα έπρεπε να είχαν κάνει σημαία τους ανά την Ελλάδα, τους ανθρώπους των τοπικών κοινωνιών που είχαν ζήσει την προσφυγιά, απλώς τους αγνοούσε.
Κάπως έτσι ποτίστηκε η γλάστρα των εγχώριων Σαλβίνιδων και εισέπραξε και  η προηγούμενη κυβέρνηση την εκλογική "λυπητερή".

Θέλετε να μάθετε για τη ζωντανή ιστορία των νησιωτών προσφύγων;

Διαβάστε το βιβλίο "Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο", δείτε στο Blog τα βίντεο από εκδηλώσεις βιβλιοπαρουσίασης, αλλά και το Α' μέρος του ντοκιμαντέρ "Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο", που μεταδόθηκε κατακαλόκαιρο από την ΕΡΤ. Η τύχη του Β' μέρους που προγραμματίστηκε, ανακοινώθηκε, διαφημίστηκε και κόπηκε την τελευταία στιγμή, αγνοείται, αλλά δεν παραιτούμαστε από την προσπάθεια να μην πέσει "μαύρο".

Οι νέες δημόσιες εκδηλώσεις για το βιβλίο και το ντοκιμαντέρ, έρχονται και θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες μέρες.