Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Μαχαιρώματα σε πρόσφυγες και σε ντοκιμαντέρ

Mε ρώτησε ένας φίλος για τα ντοκουμέντα που περιέχει το Β' μέρος του ντοκιμαντέρ "Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο" και όταν του είπα, σχολίασε ότι με αυτά που κάνουν διάφοροι ακροδεξιοί κάγκουρες ανά την επικράτεια, έχει εξήγηση το κόψιμό του, διότι η νέα κυβέρνηση δείχνει θαλπωρή προς αυτούς, έτσι μου είπε.

Εγώ πάλι θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική.

Θα δείξει σύντομα και μέχρι τότε δεν μένουμε αδρανείς...

Ευτυχώς που ΟΛΑ τα ντοκουμέντα υπάρχουν και σε έντυπη μορφή στο βιβλίο "Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο", που πραγματεύεται το ζήτημα με μεγαλύτερη ευρύτητα από το ντοκιμαντέρ, αφού δεν περιορίζεται στην Ικαρία. Ένα από τα αποτελέσματα των αντιδράσεων για το κόψιμο του ντοκιμαντέρ, είναι η ενεργοποίηση πολύ κόσμου και δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου και πολλές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχα, να έχω προσκληθεί σε νέα εκδήλωση παρουσίασής του στις 6 Δεκέμβρη στην Αθήνα, με παράλληλη προβολή του Α' μέρους του ντοκιμαντέρ και εκλεκτές συμμετοχές στο πάνελ στη συζήτηση που θα γίνει.

Από αυτά τα στοιχεία του βιβλίου που περιλαμβάνει και το ντοκιμαντέρ, ας θυμίσουμε ένα "χαρτί", μετά και το πρόσφατο μαχαίρωμα του προσφυγόπουλου - μαθητή από κουκουλοφόρους "νταήδες" (σαν τους "πνευματικούς" τους πατέρες που στη δίκη της Χ.Α. αποδείχτηκαν δειλοί και κάρφωναν ο ένας τον άλλον).

Aπό επίδοξη "σπορά των ηττημένων του 1945", κατέληξαν να αλληλοκατηγορούνται ως "τυροπιτάδες στο Περιστέρι, Μαυρογιαλούροι και γιδοβοσκοί".