Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Η πολιτική γεωγραφία στις εκλογές των δημοσιογράφων

Eκλογές έχει ο δημοσιογραφικός χώρος την επόμενη βδομάδα (25 και 26 Μάη) και είπα για τους αναγνώστες του blog που δεν έχουν σχέση με τον κλάδο, να κάνω μια ανάρτηση που να εξηγεί την πολιτική γεωγραφία του χώρου. Πάντα με την προσωπική μου άποψη, που δεν είναι ούτε "αντικειμενική", ούτε τρίτου παρατηρητή, αφού είμαι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο "Πρωτοβουλία για την Ανατροπή" και ιδρυτικό μέλος της δημοσιογραφικής παράταξης Financial Crimes- Πρωτοβουλία Γένοβα στα ΜΜΕ.
«Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία», η προσκείμενη στη ΝΔ, παράταξη του Σόμπολου, που τόσο αυτός όσο και άλλα δύο μέλη (Μαγιάση και Βλαβιανός) που συμμετείχαν στο ΔΣ, δεν θα είναι υποψήφιοι (ο Βλαβιανός θα δοκιμάσει την τύχη του στις εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ). Από τα τέσσερα απερχόμενα μέλη του ΔΣ, μόνο ο Χ. Κυρίτσης θα είναι υποψήφιος και ο συνδυασμός δυσκολεύτηκε να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο, αφού από τους άνω των 70 υποψηφίων που είχε το 2009, τώρα είναι με το ζόρι, κάτι παραπάνω από 20.
«Δημοσιογραφική Συνεργασία» που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ και «Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι», είναι οι συνδυασμοί που συνυπήρχαν (με δύο έδρες) στο προηγούμενο ΔΣ και με το ψηφοδέλτιο «Μαχόμενη Δημοσιογραφία», το οποίο διασπάστηκε σε ΚΚΕ και πρώην συνεργαζόμενους με αυτό και τώρα κατεβαίνουν ξεχωριστά.
«Συσπείρωση Δημοσιογράφων», είχε τρεις έδρες, πρόσκειται στο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, θα κατέβει πάλι με την ίδια ονομασία, αλλά τραυματισμένη, αφού από τα σπλάχνα της προέκυψε το ψηφοδέλτιο «Δημοσιογραφική Μεταρρύθμιση», που στελεχώνεται από «Κουβελικούς» και κάποιους που έχουν κάνει διαδρομές στο ΠΑΣΟΚ (πχ ο υποψήφιος βουλευτής Ν. Μεγγρέλης και άλλοι). Επίσης στηρίζουν και συνεργάζονται ο Πάσχος Μανδραβέλης, οι απόψεις του οποίου μάλλον δεν έχουν σχέση με την αριστερά σε όλες τις εκδοχές της, ορισμένοι που θεωρούν τις απεργίες επαναστατική γυμναστική, υψηλόμισθοι (Β. Λυριτζής των 32.000 ευρώ το μήνα όταν ήταν στην ΕΡΤ), που δύσκολα μπορούν να βρουν σημείο επικοινωνίας με τη «γενιά των 700 ευρώ» ακόμα και αν το θέλουν και διάφοροι άλλοι. Στην άλλη δημοσιογραφική ένωση (ΕΣΠΗΤ-περιοδικός Τύπος) υποστηρίζει το ψηφοδέλτιο της πλειοψηφούσας παράταξης που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ.
«Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων» (μια έδρα στο ΔΣ). Αρχικά ήταν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, δεν πήρε το κομματικό χρίσμα το 2009, στελέχη της στις εκλογές (βουλευτικές) στράφηκαν στη γραμμή «ψήφο στα πατριωτικά κόμματα», με δοσοληψίες με Παπαθεμελήδες, συγχρωτισμούς με ομιλητές σε συγκεντρώσεις (άτομα που ήταν υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιό της)στον Άγιο Παντελεήμονα με νεοναζί ενδεδυμένους αγανακτισμένους πολίτες, κλπ Στο συνέδριο της ομοσπονδίας των δημοσιογράφων το 2008, κατέβηκε σε κοινό ψηφοδέλτιο με το Σόμπολο.
«Δημοσιογραφική Ενότητα» (μια έδρα στο ΔΣ). Πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται «στα πράγματα», αλλά ούτε αυτή είχε πάρει κομματικό χρίσμα το 2009, ίσως γιατί ο επικεφαλής της και πρώην γραφείο Τύπου του πρώην διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας, Γκαργκάνα (όταν αυτός έβγαζε φιρμάνια για περικοπές σε συντάξεις και μισθούς), ήταν στέλεχος στην παράταξη Σόμπολου, πριν αποσκιρτήσει. Τον τελευταίο χρόνο λόγω μνημονίου, δεν ακούστηκαν καν για μήνες, έχοντας εγκαταλείψει ακόμα και την ιστοσελίδα τους, που "αναστήθηκε" προσφάτως λόγω εκλογών.
«Πρωτοβουλία για την Ανατροπή», μετωπικό σχήμα των παρατάξεων Financial Crimes και Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, ανένταχτων και της ομάδας Σπάρτακος. Έχει σταθερή παρουσία σε όλα τα θερμά μέτωπα στα ΜΜΕ. Συμμετέχουν συνάδελφοι ορισμένοι εκ των οποίων στην πολιτική τους ζωή, λειτουργούν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ορισμένοι από το χώρο αυτό που δεν εκφράζεται ενιαία στις εκλογές των δημοσιογράφων και δεν ταυτίζεται με το συγκεκριμένο συνδυασμό, λειτουργούν ανοιχτά και δημόσια με το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, άρα δεν στηρίζουν τη συγκεκριμένη συνεργασία), άλλοι είναι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ που διέκοψαν τις σχέσεις μαζί του, άλλοι είναι αριστεροί μη ενταγμένοι σε οργανώσεις και μέτωπα, άρα ο συνδυασμός δεν ταυτίζεται με συγκεκριμένο κομματικό χώρο. Στις προηγούμενες εκλογές έχασε για ελάχιστες ψήφους την έδρα, που θα έκοβε (λόγω των υπολοίπων στην τρίτη κατανομή) από τον Σόμπολο.
Υ.Γ. άφησα για το τέλος την "παράταξη" των Ο.Φ.Α (όπου φυσάει ο άνεμος) που διαχέεται σε πολλά ψηφοδέλτια, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένοι συνάδελφοι που σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στους δημοσιογράφους, κατεβαίνουν και με άλλο ψηφοδέλτιο, αρκεί αυτό να είναι προσκείμενο είτε στο κόμμα που κυβερνά, είτε σε αυτό που δείχνει ότι έρχεται να κυβερνήσει, είτε σε αυτό που θα χρειαστεί για να γίνει κυβέρνηση, ή στο σχήμα που δείχνει ότι θα κερδίσει τις εκλογές στην ΕΝΩΣΗ. Πάνω από όλα πολιτική αρχών!!