Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Για τον κίνδυνο μαζικής εξάπλωσης επιδημίας σε νοσοκομεία

 


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ                                             Ελευσίνα: 30/10/2020

Γ.Ν.Ε. ΘΡΙΑΣΙΟ                                                                         Αρ. Πρωτ.: 479

Να παρθούν άμεσα μέτρα για την πρόληψη μαζικής εξάπλωσης της επιδημίας COVID-19 στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων

Η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 επιβάλλει την άμεση λήψη μέτρων για την πρόληψη εξάπλωσης της επιδημίας ταυτόχρονα με την ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα εκατοντάδες κρούσματα που καταγράφονται σε μαζικούς εργασιακούς χώρους, λόγω της ανυπαρξίας ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, που αντιμετωπίζονται «ως περιττό κόστος» από την εργοδοσία, που έχει εξασφαλίσει την πλήρη κυβερνητική ανοχή και στήριξη.

Εκτός από την έλλειψη Μέσων Ατομικής Προστασίας, που συχνά αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους οι εργαζόμενοι, σπάνιοι είναι οι προληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι. Ακόμη σπανιότερη είναι η λήψη συλλογικών μέτρων για την προστασία των εργαζομένων, π.χ. στην οργάνωση της παραγωγής και στη χωροθέτηση των θέσεων εργασίας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας ή οι ανάγκες για υπηρεσίες Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας «καλύπτονται» προσχηματικά μέσω ΕΞΥΠΠ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, παρά τη δημόσια παραδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «οι εργασιακοί χώροι έχουν γίνει η βασική πηγή διασποράς», η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει την επιβολή ούτε ενός μέτρου για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Αντίθετα,  έχουν αφεθεί ασύδοτοι οι εργοδότες και σε δεκάδες επιχειρήσεις εκβιάζουν και να τρομοκρατούν εργαζόμενους να μη δηλώνουν θετικά κρούσματα της επιδημίας.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου, οι επιβάτες στοιβάζονται κυριολεκτικά σε λεωφορεία, βαγόνια και σταθμούς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Προαστιακού στο σταθμό της Μαγούλας, που εξυπηρετεί τους εργαζόμενους του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείο και δεκάδων άλλων επιχειρήσεων της περιοχής, όπου, όλο το προηγούμενο διάστημα, λόγω των αραιών δρομολογίων, δεκάδες επιβάτες «στριμώχνονται» ακόμη και όρθιοι στα βαγόνια.

Αντί να αυξήσει τα δρομολόγια του Προαστιακού και του ΜΕΤΡΟ και να αξιοποιήσει τη δυνατότητα, που υπήρχε, για ενίσχυση των δρομολογίων με 400 επιπλέον λεωφορεία, με την προϋπόθεσης της αγοράς ανταλλακτικών και της άμεσης πρόσληψης οδηγών και τεχνικών – αξιοποιώντας τους εννέα μήνες από την έναρξη της επιδημίας – η κυβέρνηση αξιοποιεί την επιδημία για να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις Συμπράξεις με τον Ιδιωτικό τομέα.

Οι επικίνδυνες συνθήκες συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αναδεικνύουν τις εγκληματικές ελλείψεις των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που με τη διαρκή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, το πάγωμα προσλήψεων και αγοράς οχημάτων και ανταλλακτικών άνοιξαν τον δρόμο στη σημερινή κυβέρνηση να εφαρμόσει τους ήδη ψηφισμένους νόμους για την παράδοση μέρους των αστικών συγκοινωνιών στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Αντίστοιχα, στα σχολεία, αν και έχουν καταγραφεί περισσότερα από 370 θετικά κρούσματα, η κυβερνητική παρέμβαση περιορίζεται στο να συνιστά τη χρήση μάσκας στους μαθητές και στα διαλείμματα. Απέρριψαν εξαρχής τα αιτήματα εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών για προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας και την αξιοποίηση κλειστών σχολείων και άλλων δημόσιων κτιρίων για τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανα τμήμα.

Αρνούνται ακόμη και σήμερα να εξασφαλίσουν τη διενέργεια δωρεάν εργαστηριακού ελέγχου στα σχολεία, την ουσιαστική ιχνηλάτηση των επαφών θετικών κρουσμάτων καθώς και άδειες για τους εργαζόμενους γονείς, όταν κλείνει ένα σχολικό τμήμα. Για να αντιμετωπίσουν τις μαθητικές κινητοποιήσεις για λήψη μέτρων για την εξασφάλιση της υγείας και της μόρφωσης, έφτασαν στο σημείο να στείλουν τα ΜΑΤ ενάντια σε δεκαπεντάχρονα παιδιά.

 Με ΜΑΤ και δακρυγόνα υποδέχθηκε όμως η κυβέρνηση και τη συγκέντρωση των υγειονομικών, στις 30 Σεπτεμβρίου, για τη διεκδίκηση άμεσων ουσιαστικών μέτρων για να αντιμετωπισθεί η επικίνδυνη κατάσταση στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας και πρόνοιας. Που οφείλεται όχι μόνο στις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό, ακόμα και σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, αλλά και στη μη λήψη αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για την προστασία της υγείας νοσηλευομένων και ασθενών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι παρά τα επανειλημμένα αιτήματα μας και το γεγονός ότι έχουν νοσήσει εκατοντάδες υγειονομικοί – με πρόσφατο παράδειγμα τα δεκάδες κρούσματα σε συναδέλφους σε ΑΧΕΠΑ, ΑΤΤΙΚΟΝ, ΑΓ. ΣΑΒΒΑ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, ΘΡΙΑΣΙΟ, ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ, ΠΑΓΝΗ - η κυβέρνηση αρνείται να γίνεται προληπτικός μοριακός έλεγχος για SARS-CoV-2 όλων των εργαζομένων στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας και πρόνοιας – που θα πρέπει να επαναλαμβάνεται, ανάλογα με το βαθμό έκθεσης κάθε εργαζόμενου αλλά και την επαφή του με ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες – αλλά και όλων των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία, για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς/προσυμπτωματικούς νοσούντες.

Απαράδεκτο παραμένει το γεγονός ότι στο ΘΡΙΑΣΙΟ (νοσοκομείο αναφοράς από την έναρξη της επιδημίας) και παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες των εργαζομένων στο Βιοχημικό-Μικροβιολογικό και τα επανειλημμένα αιτήματα του Επιστημονικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Λοιμώξεων,  η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει μηχάνημα μοριακού ελέγχου υψηλής διαγνωστικής ευαισθησίας (με επαρκή αριθμό αντιδραστηρίων και πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού) για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου.

Ταυτόχρονα, στις περισσότερες μονάδες υγείας δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας και οι Επιτροπές Λοιμώξεων είναι υποστελεχωμένες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές αυξημένες ανάγκες. Για παράδειγμα, στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο υπάρχει μόνο μία λοιμωξιολόγος.

Συνεχίζεται η μεγάλη έλλειψη υγειονομικού υλικού, ακόμα και Μέσων Ατομικής Προστασίας, π.χ. μάσκες υψηλής προστασίας, αντισηπτικά και γάντια, που δίνει την ευκαιρία για φαινόμενα κερδοσκοπίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον υπερτριπλασιασμό της τιμής των γαντιών.

Αναδεικνύονται, για άλλη μια φορά, οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που απέρριπταν το αίτημα μας για δημιουργία κρατικού φορέα παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ώστε η προμήθεια του αναγκαίου υλικού να μην εξαρτάται, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, ούτε από επιχειρηματικά συμφέροντα ούτε από τον «πόλεμο που μαίνεται στην παγκόσμια αγορά» όπως ομολόγησε ο υπουργός Υγείας.

Παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί «θωράκισης του ΕΣΥ», η πραγματικότητα είναι ότι λόγω των ελλείψεων προσωπικού, παραβιάζονται ακόμη και τα ανεπαρκή υγειονομικά πρωτόκολλα, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι – «στενές επαφές» θετικών κρουσμάτων να μη τίθενται ούτε στην «πετσοκομμένη’ καραντίνα και να συνεχίζουν να εργάζονται, αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο για ενδονοσοκομειακή εξάπλωση της επιδημίας.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο – με 260 κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων και εκατοντάδες νοσηλευόμενους ασθενείς - δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας μόνιμος εργαζόμενος ενώ από την έναρξη του 2ου   κύματος της επιδημίας, η «ενίσχυση» του νοσοκομείου μόνο με 5 επικουρικούς γιατρούς, 8 επικουρικούς νοσηλευτές και 3 επικουρικούς τραυματιοφορείς δεν αρκεί να καλύψει τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού

Αντί για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, η κυβέρνηση της ΝΔ εξακολουθεί να προσπαθεί να μεταφέρει τις δικές της τεράστιες ευθύνες, «κουνώντας το δάκτυλο» στις λαϊκές οικογένειες και τη νεολαία, που πληρώνουν με αυξανόμενη ανεργία και φτώχεια τις συνέπειες της νέας κρίσης. Αξιοποιεί την κρίση για να «ξεφορτωθούν» όσα δικαιώματα μας έχουν απομείνει και να προωθήσει τις Συμπράξεις με τον Ιδιωτικό Τομέα και τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Σχεδιασμούς που υπηρετεί και ο πρόσφατος νόμος για τον ΟΔΙΠΥ Α.Ε.

Είναι φανερό ότι για την πρόληψη μαζικής της επέκτασης της επιδημίας απαιτείται:

► να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και των μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία. Δωρεάν χορήγηση των αναγκαίων Μέσων Ατομικής Προστασίας. Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος των εργαζομένων με επιβάρυνση της εργοδοσίας.

να γίνουν κατεπείγουσες προσλήψεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να αυξηθούν τα δρομολόγια. Να πυκνώσουν τα δρομολόγια του Προαστιακού στο σταθμό της Μαγούλας και να ε επαναλειτουργήσει λεωφορειακή γραμμής που να συνδέει το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο με το κέντρο της Αθήνας και σταθμούς του ΜΕΤΡΟ.

► να εξασφαλισθούν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας και να παρθούν πρόσθετα συλλογικά οργανωτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους

να ενισχυθούν άμεσα το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας, Μεγάρων και Ασπροπύργου με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

να γίνει προμήθεια μηχανήματος μοριακού ελέγχου υψηλής διαγνωστικής ευαισθησίας, με επαρκή αριθμό αντιδραστηρίων και πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων και προληπτικός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο.

► επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας και στελέχωση και αξιοποίηση των νοσοκομείων, που έκλεισαν με τα Μνημόνια, για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19.

Ξεκαθαρίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε, με τους αγώνες μας, την υγεία των λαϊκών οικογενειών και τα δικαιώματα μας, Ενάντια στην πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τα «θυσιάζει» για να «διασωθούν» τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και να επεκταθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία - Πρόνοια.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

       Ο Πρόεδρος                                                                                                             Η Γραμματέας

Βαρδαβάκης Μανώλης                                                                                               Φεργάδη Αννα