Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Aνακοίνωση από την Ένωση Γιατρών Ε.Σ.Υ. Νομού Αρκαδίας

 


ΕΓΕΣΥΝΑ                                                                                                 Αρκαδία 16/11/20
(Ένωση Γιατρών Ε.Σ.Υ. Νομού Αρκαδίας)

Η κυβέρνηση ακόμα και τώρα, που δοκιμάζεται ο λαός μας, συνεχίζει πιστά την εγκληματική της πολιτική. Αυτή ακριβώς που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Την πολιτική που θεωρεί την Υγεία του λαού κόστος για το κεφάλαιο και το κράτος του. Χρόνια τώρα, μεθοδευμένα και αποφασιστικά, αυτοί που τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις αντοχές του κρατικού συστήματος υγείας, ψήφισαν και στήριξαν τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, έκλεισαν κλινικές, τμήματα χιλιάδες κρεβάτια, ολόκληρα νοσοκομεία.
Το καθολικό lockdown παρουσιάζεται ως αναπόφευκτο γιατί δεν είναι διατεθειμένοι να πάρουν τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης του συστήματος Υγείας, «αραίωσης» των μαθητών στα σχολεία, αποσυμφόρησης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Συνεχίζει να διαχειρίζεται την πανδημία με κριτήριο τις «αντοχές της οικονομίας», δηλαδή τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, και όχι την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού. Χαρακτηριστικά η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα νομοθετικό έκτρωμα για τα Εργασιακά στοχεύει να μετατρέψει όλη τη χώρα σε μια μεγάλη ειδική οικονομική ζώνη απλήρωτων υπερωριών, απαγόρευσης των συνδικαλιστικών ελευθεριών και φίμωσης κάθε φωνής που αγωνίζεται για τα εργατικά δικαιώματα.


Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στην κυριολεξία φέρνει τις "ανατροπές του αιώνα", αφού:
•    Νομοθετούν για πρώτη φορά στη χώρα μας τη 10ωρη εργασία, 134 χρόνια μετά την απεργία του Σικάγο και ακριβώς 100 χρόνια ύστερα από την πρώτη νομοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα.
Με βάση την κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρεται αυτολεξεί: "...Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό...", ενώ σε άλλο σημείο προβλέπεται "προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή". Δηλαδή οι εργαζόμενοι ως σύγχρονοι σκλάβοι θα εργάζονται 10 ώρες με απλήρωτες υπερωρίες για σχεδόν 6 μήνες, με μόνη προϋπόθεση οι εργοδότες να τους δίνουν λίγες μέρες άδεια στο ίδιο διάστημα.
•    Επανέρχεται ουσιαστικά η απαγόρευση της απεργίας στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, στα ΝΠΔΔ και στους περισσότερους συγκεντρωμένους εργασιακούς χώρους, 44 χρόνια μετά τον μαύρο νόμο του Λάσκαρη.
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αναφέρει επίσης πως "...καθίσταται προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο", δηλαδή εγκαινιάζει ένα κυνήγι απέναντι στα συνδικάτα, δημιουργώντας ανοιχτό μηχανισμό φακελώματος σε όσους εργαζόμενους επιλέγουν να οργανωθούν. Επιδιώκουν να φτιάξουν ένα αρχείο συνδικαλισμένων εργαζομένων, το οποίο θα είναι στη διάθεση του υπουργείου και της εργοδοσίας.
•    Μειώνεται ακόμα περισσότερο ο μέσος μισθός, επεκτείνεται η "ευελιξία" και παράλληλα αναβαθμίζεται ως υπέρτατος ρυθμιστής ο Οργανισμός όπου πλειοψηφούν το κράτος και η εργοδοσία (ΟΜΕΔ).
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων, που δρομολογούνται κατ' απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ και τα οποία δεν μπορεί να εξωραΐσει καμία κυβερνητική προπαγάνδα.
Την ίδια στιγμή, ο χρόνος που επέλεξε η κυβέρνηση μόνο τυχαίος δεν είναι. Εκμεταλλεύεται με άθλιο τρόπο την έξαρση της πανδημίας, νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα πιάσει στον ύπνο τους εργαζόμενους. Εκτινάσσει την καταστολή και εκφοβισμό των εργαζομένων ώστε να περάσουν όλοι οι αντιλαϊκοί κυβερνητικοί σχεδιασμοί. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το απαράδεκτο έγγραφο της διοίκησης του νοσοκομείου Πτολεμαϊδας για «κυρώσεις» σε βάρος εργαζομένων «που είχαν επαφή υψηλού κινδύνου εντός του νοσοκομείου» καθώς και οι δηλώσεις του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, με τις οποίες εγκαλεί γιατρούς και νοσηλευτές που διαγνώσθηκαν τις τελευταίες βδομάδες θετικοί στο SARS-CoV-2 για χαλάρωση και μη τήρηση των μέτρων.
Ακόμα πιο αποκαλυπτικές για την προσπάθεια να «φιμωθούν» οι αγωνιζόμενοι υγειονομικοί, είναι η διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, σε βάρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης καθώς και οι αστυνομικές «επισκέψεις» στα σπίτια του προέδρου και του γραμματεία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Καρδίτσας και οι κλήσεις τους σε απολογία για  το αδίκημα της διέγερσης σε ανυπακοή επειδή καλούσαν, όπως άλλωστε και άλλες Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών, Σωματεία Εργαζομένων, Ομοσπονδίες, ανάμεσα τους και η Ο.ΕΝ.Γ.Ε, σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τον φετινό εορτασμό της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου οι οποίες θα γίνουν τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας. Ουσιαστικά το μοναδικό «έγκλημα» των συναδέλφων ήταν η αποκάλυψη της κυβερνητικής προπαγάνδας για τη δήθεν «θωράκιση του συστήματος υγείας» και η συνέχιση του αγώνα για την υγεία και τα δικαιώματα μας.

Είναι ώρα απεργιακού συναγερμού, οργανωμένης λαϊκής αντεπίθεσης!
Στηρίζουμε τις εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου
Συμμετέχουμε στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 26 Νοεμβρίου.

Απαιτούμε:
· Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για την ανάπτυξη και στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας.
· Διορισμός σε μόνιμες θέσεις ΟΛΩΝ των γιατρών για το σύνολο των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί έως τώρα, με κατεπείγουσες διαδικασίες και έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων (πτυχίο, τίτλο ειδικότητας). Κανείς δεν περισσεύει.
· Μονιμοποίηση τώρα όλων των επικουρικών, όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
· Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας.
· Επίταξη, χωρίς αποζημίωση, του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξη του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
· Μαζικά επαναλαμβανόμενα test στους εργαζόμενους στις δομές υγείας, στους εργασιακούς χώρους, σε κλειστές δομές, κλπ. Διενέργεια test απολύτως δωρεάν σύμφωνα με επιστημονικά κριτήρια.
· Να αποσυρθεί το αντεργατικό έκτρωμα που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.
. Να σταματήσουν οι απειλές και οι διώξεις σε βάρος των αγωνιζόμενων υγειονομικών. Να ανακληθούν τα απαράδεκτα έγγραφα για κυρώσεις σε συναδέλφους που νόσησαν ή εκτέθηκαν

Σε αυτήν την κατεύθυνση, καλούμε όλα τα Σωματεία Εργαζομένων να «ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΧΛΩΡΟ ΚΛΑΡΙ» όλους όσους υλοποιούν την πολιτική -  που αξιοποιεί ακόμα και την επιδημία για να τσακίσουν τα δικαιώματα μας -αλλά και τους επιχειρηματικούς ομίλους που την απαιτούν, για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο