Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Σωματεία ΛΑΡΚΟ: Έτοιμοι για διάλογο αλλά και για αγώνα


Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑ (ΣΕΛ)
 Ένωση Εργαζομένων Εταιρίας «ΛΑΡΚΟ» Α.Ε. Μεταλλεία ΕΥΒΟΙΑΣ
 Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλωρύχων ΛΑΡΚΟ ο «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ»
 Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ & ΣΕΡΒΙΩΝ
  Συνδικαλιστικό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Α.Ε. (ΑΘΗΝΑ)

Aρ. Πρωτοκόλλου:424 09/12/2019

Την Παρασκευή 6/12/2019 έγινε συνάντηση των ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ με Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη παρουσία της Διοίκησης και του Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα.
Η τοποθέτηση του Υπουργού Ανάπτυξης ήταν ότι η βιώσιμη λύση για την ΛΑΡΚΟ είναι το σχέδιο τριχοτόμησης του 2014, σχέδιο το οποίο εγκρίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει δύο διαγωνισμούς των Μεταλλείων και του Εργοστασίου, στον οποίο μπορεί να βρεθούν δύο ή ένας επενδυτής (αν βρεθεί ένας επενδυτής παίρνει μπόνους το Εργοστάσιο). Στο σχέδιο αυτό εάν υλοποιηθεί χαρίζεται το χρέος των κρατικών ενισχύσεων.
Η αντίθεση η δική μας ως προς το σχέδιο αυτό και η ανάλυσή του ήταν η εξής:



Διαχρονικά οι κυβερνήσεις έβλαψαν την ίδια την εταιρεία με αποτέλεσμα την τοποθέτηση διοικήσεων που οδήγησαν την εταιρεία σε χρεοκοπία με λάθος χειρισμούς και αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην περίοδο του 2006 που χάθηκε μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Όσον αφορά την ευαισθησία του Υπουργού για τα θανατηφόρα ατυχήματα και τις Περιβαλλοντικές Μελέτες θα πρέπει να θυμηθεί ότι το 2006 ήταν Υπουργός Ανάπτυξης. Αν ήθελε την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ θα το είχε πράξει από τότε και δεν θα άφηνε την ανίκανη διοίκηση που οδήγησε την ΛΑΡΚΟ στο χείλος του γκρεμού από υπαιτιότητα δική του.

Του τονίσαμε ότι είμαστε έτοιμοι περιβαλλοντικά, να αποθέσουμε την σκουριά σε χερσαίο έργο που υπάρχει ήδη, αλλά από ότι καταλάβαμε δεν το γνώριζε διότι δεν παρακολουθεί την εταιρεία όπως πρέπει να την παρακολουθεί. Όσο για τα θανατηφόρα ατυχήματα και εκεί υπάρχει μερίδιο ευθύνης της πολιτικής ηγεσίας της τελευταίας εικοσαετίας διότι δεν δόθηκαν χρήματα για επενδύσεις για να μην σκοτώνεται ο κόσμος.
Για τις προτάσεις που μας είπε ο Υπουργός να καταθέσουμε οι εργαζόμενοι, εμείς είμαστε έτοιμοι αρκεί το Υπουργείο να διαγράψει το σχέδιο του 2014 που μοιραία κλείνει την εταιρεία και αφήνει στον δρόμο 1.200 οικογένειες.

Παράλληλα θέλουμε να του τονίσουμε ότι εμείς μπορεί να χάσουμε το μεροκάματο αλλά αυτοί θα χρεωθούν το πολιτικό κόστος.
Σε μικρό χρονικό διάστημα Διοίκηση και πολιτική ηγεσία θα μας νιώσουν στο πετσί τους αν συνεχίσουν τις άστοχες ενέργειες που κάνουν με τα δημοσιεύματα του Τύπου που μοναδικό αποτέλεσμα έχουν να διώχνουν παραδοσιακούς πελάτες της ΛΑΡΚΟ. Απαξιώνουν συνειδητά την εταιρεία λόγω του ότι στο άκουσμα της εκκαθάρισης της εταιρείας φαινόμαστε αφερέγγυοι προς την αγορά, μειώνονται οι πωλήσεις, εκμηδενίζονται τα έσοδα της εταιρείας και υπάρχει η απειλή του να μην πληρωθούν οι μισθοδοσίες και οι τρέχουσες υποχρεώσεις της εταιρείας.
Σαν εργαζόμενοι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μπαίνοντας στο τραπέζι του διαλόγου αλλά και στον αγώνα που θα είναι μακρύς, δύσκολος και σκληρός.
Εμείς δεν απειλούμε απλά τονίζουμε ότι θα μας νιώσουν γερά στο πετσί τους.
Η σύμπνοια και η συναδελφικότητα των πέντε σωματείων θα είναι η πανοπλία όλων των εργαζομένων στα βρώμικα σχέδια που έχουν στο μυαλό τους.

Δεν δεχόμαστε το σχέδιο του 2014.
Δεν δεχόμαστε απολύσεις εργαζομένων.
Δεν δεχόμαστε την περικοπή των κεκτημένων.
Δεν δεχόμαστε τα ύπουλα σχέδια που υπάρχουν για την καταστροφή της εταιρείας.

Αν δεν θέλουν την ανάπτυξη της βιομηχανίας της χώρας ας βγουν να μας πουν πως θέλουν να καταντήσουν την Ελλάδα και σε ποια πρότυπα θέλουν να κατατάξουν τους Έλληνες εργαζόμενους.
Σήμερα έχει οριστεί συνάντηση με την Διοίκηση της εταιρείας στην οποία δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην καθυστέρηση της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων.
Η Διοίκηση της εταιρείας από εδώ και στο εξής θα πρέπει να ενημερώνει τους εργαζόμενους όταν υπάρχουν καθυστερήσεις πληρωμών και γιατί.
Η Διοίκηση της εταιρείας θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσει τις θέσεις της για την πορεία της εταιρείας, αν δηλαδή έχει συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Τα σωματεία θα προχωρήσουν σε κάλεσμα Γενικών Συνελεύσεων για την λεπτομερή ενημέρωση όλων των εργαζομένων και την λήψη δραστικών και καθοριστικών αποφάσεων και ενεργειών. Για τα Διοικητικά Συμβούλια

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΛΑΡΚΟ :

ΚΟΡΕΤΖΕΛΟΣ ΑΝΔ. (Πρόεδ. ΣΕΛ- ΛΑΡΥΜΝΑ) : 6974263959
ΑΓΓΕΛΑΤΟΣ Ξ. (Πρόεδ. Εύβοιας)
ΤΣΙΑΜΗΣ ΙΩ. (Πρόεδ. Αγ. Ιωάννη – Νέο Κόκκινο Θηβών)
ΛΙΑΜΗΣ ΑΘ. (Πρόεδ. Καστοριάς & Σερβίων)
ΣΑΜΑΡΑΣ Κ. (Πρόεδ. Σωματείου Αθήνας)