Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Λαρισαϊκός Αγ. Παύλου: Από το 1927 η «ομάδα των σιδηροδρομικών» στη «γειτονιά των ηθοποιών»


 ... αναδημοσίευση από το ert.gr και το sports.ert.gr...

Ήταν το μακρινό 1927 όταν κάποιες παρέες σιδηροδρομικών που εργάζονταν στην Αθήνα στο «Σταθμό Λαρίσης», έφτιαξαν την ποδοσφαιρική ομάδα του «Λαρισαϊκού» στη γειτονιά του Αγίου Παύλου. Με το ίδιο όνομα υπάρχει από παλιά και ο «Λαρισαϊκός» ως σύλλογος εργαζομένων των υπαλλήλων του ΟΣΕ. Ποδοσφαιρικοί αγώνες από τον ένα «Λαρισαϊκό» και συνδικαλιστικοί από τον πρώτο του εξάδελφο. Τα χρόνια πέρασαν και το 1969 η δικτατορία αποφάσισε να συγχωνευτεί ο «Λαρισαϊκός» με την «Ένωση Αγίου Παύλου» και από το αναγκαστικό «προξενιό», γεννήθηκε ο «Λαρισαϊκός Αγίου Παύλου».
Βρεθήκαμε στα γραφεία του ιστορικού σωματείου και μιλήσαμε με τον πρόεδρό του Ανδρέα Βλάχο.



Σπύρος Καλογήρου – ο «πορτιέρο» του Λαρισαϊκού

Στη γειτονιά υπήρχαν τα στούντιο της Φίνος Φίλμ και ήταν γειτονιά που έμεναν πολλοί ηθοποιοί. Οι άνθρωποι του Λαρισαϊκού θυμούνται ότι κοντά στα γραφεία τους έμενε η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ενώ σε μικρή απόσταση από τα γραφεία έγινε και το πρώτο της ραντεβού με τον τότε βασιλιά. Λίγα τετράγωνα πιο πέρα υπήρχε το μπακάλικο όπου ο Κώστας Χατζηχρήστος υποδύθηκε το ρόλο του Ζήκου.

 

Καθόλου περίεργο λοιπόν που ανάμεσα στους ηθοποιούς της εποχής υπήρξαν και περιπτώσεις με ενεργό ρόλο στον αθλητισμό. Σε ρόλο «κέρβερου των γκολπόστ», στην πραγματικότητα και όχι για κινηματογραφικές ανάγκες, βρέθηκε ο Σπύρος Καλογήρου, αφού υπήρξε τερματοφύλακας του Λαρισαϊκού. Εκτός κινηματογραφικών πλατό τότε αλλά εντός των τηλεοπτικών παραθύρων της εποχής μας, συχνά με εκρηκτικό τρόπο, ήταν ο δικηγόρος και ποδοσφαιρικός παράγοντας Αλέξης Κούγιας, που φόρεσε τη φανέλα της ομάδας.




Όπως μας είπε ο κ. Βλάχος: «Η ομάδα για χρόνια γύρναγε από εδώ και από εκεί για προπονήσεις και για αγώνες (περιστασιακές έδρες σε Ίλιον, Οριζόμυλους, Αγίους Αναργύρους, κλπ). Σήμερα έχει έδρα το δημοτικό γήπεδο της Ακαδημίας Πλάτωνα, που το μοιράζεται με άλλα επτά σωματεία και κάνει προπονήσεις 9.45μμ έως 11μμ, ενώ ο αγωνιστικός χώρος με την κακή κατάσταση του χορτοτάπητα αυξάνει τους κινδύνους τραυματισμών. Υπάρχει μία φήμη ότι το γήπεδo θα κλείσει και θα δημιουργηθεί νέο εκεί που είναι τα ΚΤΕΛ όταν αυτά μεταφερθούν στον Ελαιώνα, αλλά μας ανησυχεί ότι θα βρεθούμε ξανά άστεγοι. Ο Δήμος Αθηναίων έχει τρία γήπεδα (Ρουφ, Αλεπότρυπα, Ακαδημία Πλάτωνος) και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε όλα τα σωματεία. Αυτό είπα και στον Κ. Μπακογιάννη όταν έκανε προεκλογική περιοδεία, αν θέλει να αφήσει πίσω του κάτι καλό να τον θυμούνται, τότε να φτιάξει γήπεδα».



-Στο γήπεδο τις καθημερινές που περνάει τόσος κόσμος για να αθληθεί, λόγω συστέγασης με άλλα σωματεία, υπάρχει γιατρός;


-«Όχι και το αίτημα είναι τουλάχιστον να υπάρχουν μερικοί συμβεβλημένοι γιατροί με την ΕΠΣΑ σε κάποιες περιοχές. Όταν τραυματιστεί ο ερασιτέχνης και ο τραυματισμός είναι σοβαρός, για παράδειγμα απαιτεί χειρουργείο, τότε η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της οικονομικής πίεσης».



-Τα λειτουργικά έξοδα της ομάδας πως καλύπτονται;

-«Με ημερολόγια, λαχνούς και εκδηλώσεις. Από το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες η ΓΓΑ σταμάτησε τις επιχορηγήσεις. Η ομάδα για κάθε ένα δελτίο ποδοσφαιριστή πληρώνει 20 ευρώ παράβολο, συν 30 ευρώ γιατρό, συν 15 ευρώ καρδιολόγο. Ακολούθως για κάθε εντός έδρας αγώνα πληρώνει 96 ευρώ για να καλύψει τα έξοδα διαιτησίας, παρατηρητή, γιατρού».




-Εκτός από το ποδόσφαιρο έχετε άλλα αθλήματα;

-«Όχι είχαμε μπάσκετ που είχε φτάσει στην Α’ ΕΣΚΑ, αλλά οι οικονομικές – οργανωτικές αδυναμίες, οδήγησαν στη συγχώνευση με τον Αστέρα Εξαρχείων και το Πολύγωνο. Η έλλειψη αθλητικών χώρων δεν μας αφήνει στο ποδόσφαιρο να φτιάξουμε υποδομές, δεν έχουμε χώρο για να αθληθούν τα παιδιά. Έχουμε υποσχέσεις ότι θα γίνει 5Χ5 στο χώρο που υπάρχουν ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ στην πλατεία απέναντι από το σταθμό Λαρίσης. Στο ανδρικό έχουμε περίπου 30 δελτία ποδοσφαιριστών».

Συνέντευξη & φωτο: Νάσος Μπράτσος

Σχετικές ειδήσεις:
Η Δάφνη και ο Λάρι – Ένα «γηραιό» αθλητικό ζευγάρι

Ποδόσφαιρο και αλληλεγγύη: Αθλητική Ελπίδα Προσφύγων – Λαρισαϊκός Αγίου Παύλου






Πηγή φωτο: http://larisaikos.blogspot.com/p/blog-page_31.html

Πάνω σειρά από αριστερά : Άγγελος Μουρλάς (προπονητής), Μιχάλης Ραπτάκης, Μανώλης Γουνάς, Αντώνης Μπεθάνης, Αλέξης Κούγιας, Γιάννης Λουκάτος, Γιάννης Καρακώστας και τους παράγοντες Τάκης Μπατσής και Κωνσταντινίδης.
Κάτω σειρά από αριστερά: Τρύφωνας Μπούτσικας, Μπάμπης Κακούτης, Τάκης Πουλίτσης, Τάκης Γιαννόπουλος και Θανάσης Ψύλλιας.