Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Επιτυχής βιβλιοπαρουσίαση - "Στης Μεταπολίτευσης τα χρόνια"



 Με επιτυχία παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας 2/12/209 στην ΕΣΗΕΑ το βιβλίο του φίλου και συναδέλφου Μωυσή Λίτση "Στης Μεταπολίτευσης τα χρόνια" από τις εκδόσεις "Τόπος".

Ο συγγραφέας την τριετία 1976-1979 υπήρξε μέλος της ΔΗΜΑΚ (δημοκρατική μαθητική κίνηση, μαθητική παράταξη του ΚΚΕ εσωτερικού). Αποχώρησε ότι η νεολαία του ΚΚΕεσ (ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίαος) διασπάστηκε το 1979 σε κομματικά νομιμόφρωνες και τη Β' Πανελλαδική.


Στη διάρκεια της τριετίας και μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης πολιτικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, συνέλλεξε και αρχειοθέτησε πολιτικά υλικά, όχι μόνο του συγκεκριμένου χώρου, αλλά του συνόλου της αριστεράς, του τότε ΠΑΣΟΚ και του αναρχικού χώρου.

Μέσα από το βιβλίο ξαναζωντανεύουν πολιτικές αντιπαραθέσεις, νεολαιίστικες συμπεριφορές, γυρνάμε σε εποχές που σήμερα σε πολλούς φαντάζουν μακρινές και συχνά μας φέρνουν μία ρομαντική διάθεση, αφού το πέρασμα του χρόνου συνήθως "φιλτράρει" τις εμπειρίες και ηγεμονεύουν οι καλές αναμνήσεις, αν και οι άλλες, οι δυσάρεστες, είναι αυτές που συνήθως προσφέρουν εμπειρία για αποφυγή ανάλογων καταστάσεων στο μέλλον.

Η παράθεσή τους, όχι με ένα τρόπο "ξερό", αλλά με ανάλυση των γεγονότων και των συνθηκών εκείνης της περιόδου, δεν είναι απλά το προσωπικό του βίωμα, αλλά και μία χρήσιμη συμβολή στην ιστορική καταγραφή και ανάλυση εκείνων των χρόνων, αφού διασώζει υλικό με ιστορική αξία.

Ευχόμαστε καλοτάξιδο στο βιβλίο και έχουμε τη σιγουριά ότι θα είναι.