Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Εισήγηση της ΑΣΠΙ για το Χάλαρη

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣTO Δ.Σ. 31-3-11 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΑΛΑΡΗ
Η χλωρίδα (πλατάνια κ.ά.) στις όχθες του ποταμού Χάλαρη καταστράφηκε ολοσχερώς μετά από την τεράστια φυσική καταστροφή της 18ης Οκτωβρίου 2010. Ένας μικρός παράδεισος εξαφανίστηκε μέσα σε μερικές ώρες. Αυτή τη στιγμή, αρχές της άνοιξης, και ενώ η φύση προσπαθεί να αναγεννηθεί , μεγάλοι πληθυσμοί κατσικιών βόσκουν ανεπιτήρητοι σε όλο το μήκος του φαραγγιού της Χάλαρης, από τις εκβολές του Να και τον αρχαιολογικό χώρο του μέχρι το φράγμα του Πεζίου. Κατά συνέπεια οτιδήποτε αρχίζει να ξαναφυτρώνει αυτόματα γίνεται τροφή των κατσικιών.
Ο Δήμος πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα, ούτως ώστε να απομακρυνθούν όλα τα ζώα από την περιοχή και να συντελεστεί η φυσική αναγέννηση. Στο θέμα δε χωράει καμία αναβολή , μιας και λόγω της εποχής συμβαίνει τώρα αυτή η διαδικασία, η οποία μάλιστα θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη παρέμβαση δενδροφύτευσης.
Προτείνουμε ο Δήμος:
1) Να έρθει σε επαφή με τον Σύλλογο των Κτηνοτρόφων και να απαιτήσει την άμεση απομάκρυνση των κοπαδιών από την περιοχή.
2) Να καταθέσει αίτημα προς το Δασονομείο και την Αστυνομία, να διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι στο χώρο.
3) Να υποβάλει αίτημα προς το Δασονομείο για διενέργεια αυτοψίας και την άμεση έκδοση απαγορευτικής διάταξης βοσκής.
4) Να αρχίσει η νόμιμη διαδικασία για τη συγκρότηση συνεργείου σύλληψης των αποίμενων ζώων που τυχόν θα συνεχίσουν να βόσκουν στην περιοχή.
5) Να επανεξετάσει την ενοικίαση δημοτικών βοσκοτόπων σε όσους κτηνοτρόφους δε συμμορφωθούν και εξακολουθούν να έχουν ζώα στην περιοχή αυτή.
6) Να επανενεργοποιήσει την διαδικασία απαλλοτρίωσης του αρχαιολογικού χώρου του Να από την Αρχαιολογική Υπηρεσία
Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία που η φύση μας δίνει, γιατί η πρώτη χρονιά μετά από μία φυσική καταστροφή είναι πολύ σημαντική για τη φυσική αναγέννηση .
Ικαρία 28/3/2011
Ο δημοτικός σύμβουλος της ΑΣΠΙ
Ηλίας Γαγλίας