Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Kινητοποίηση στην Ικαρία

...αναδημοσίευση από την Iκαριακή Ραδιοφωνία, http://ikariaki.blogspot.com...
Α.Δ.Ε.Δ.Υ
Ν.Τ. ΣΑΜΟΥ
Σάμος 26/02/2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τη Δευτέρα 28 του Φλεβάρη, κλείνουν δυο βδομάδες για την Ικαρία και μια εβδομάδα για τη Σάμο, κατά τις οποίες δεν εκτελούνται οι μεταφορές των μαθητών από και προς τα σχολεία τους. Οι αυτοκινητιστές βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση για τα πολλές χιλιάδες ευρώ δεδουλευμένων που τους χρωστιούνται καθώς και για τη μη υπογραφή νέων συμβάσεων για το 2011. Οι γονείς των μαθητών, εργαζόμενοι που έτσι κι αλλιώς πλήττονται σκληρά από την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης- Ε.Ε.- ΔΝΤ, μαθαίνουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει το «νέο σχολείο» και η «δωρεάν» εκπαίδευση στον καιρό της κρίσης, καθώς αναγκάζονται να παρατούν τα μεροκάματα τους για να μεταφέρουν τα παιδιά τους από και προς τα σχολεία τους. Οι «υπεύθυνοι- αρμόδιοι» δηλαδή Υπουργείο Παιδείας, Περιφέρεια Β. Αιγαίου σιωπούν εκκωφαντικά και δεν αναλαμβάνουν καμία δέσμευση, δεν ανακοινώνουν κανένα χρονοδιάγραμμα επίλυσης του προβλήματος. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που με τις επιταγές της Ε.Ε. και του μνημονίου σήμερα, θέλουν την εκπαίδευση να λειτουργεί σαν επιχείρηση, ακολουθώντας μια πολιτική που συγχωνεύει - κλείνει σχολεία (ο δρόμος άνοιξε με τα ΤΑΔ Καρλοβασίου και Ικαρίας), καταργεί το δωρεάν βιβλίο, υψώνει ακόμα μεγαλύτερους ταξικούς φραγμούς και εξαπλώνει την υποβάθμιση της μόρφωσης για τα παιδιά του λαού. Μας εξοργίζει η αδιαφορία τους και η αναλγησία τους απέναντι στους μαθητές κατ’ αρχήν, που χάνουν τα μαθήματα τους καθώς δεν έχουν τρόπο να πάνε στο σχολείο τους. Απέναντι στους γονείς, που τους υποχρεώνουν να αναλάβουν τις δικές τους αρμοδιότητες. Απέναντι στους αυτοκινητιστές που δεν τους αποδίδουν αυτά που δικαιούνται. Απέναντι στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας αναστατώνοντας τη λειτουργία των σχολείων. Στην ουσία τα σχολεία δεν λειτουργούν από τη στιγμή που έστω και ένα παιδί δεν έχει την δυνατότητα να μεταφερθεί χάνοντας μαθήματα. Οι μεταφορές των μαθητών είναι υποχρέωση του κράτους και η κυβέρνηση- Υπουργείο Παιδείας- Περιφέρεια, και λοιποί αρμόδιοι φορείς, έχουν υποχρέωση, τώρα, άμεσα να δεσμευτούν για την εξόφληση των επαγγελματιών, για τις υπογραφές των νέων συμβάσεων, για την απρόσκοπτη, δωρεάν και ασφαλή μεταφορά των μαθητών, για να επανέλθει η ομαλή λειτουργία των σχολείων, για να συνεχίσουν τα παιδιά τα μαθήματα τους. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και στηρίζουμε με κάθε τρόπο τις κινητοποιήσεις των συλλόγων γονέων, των μαθητών, των μεταφορέων. Στα πλαίσια αυτά το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε και ζητά από την Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, την προκήρυξη στάσης εργασίας για την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011 (από τις 11πμ μέχρι τη λήξη της βάρδιας), και τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια και τις κινητοποιήσεις εκείνης της μέρας. Βγαίνουμε στους δρόμους του αγώνα μαζί με τους γονείς, μαζί με τους μαθητές, μαζί με όλους τους εργαζόμενους.
Απαιτούμε:
Την άμεση χρηματοδότηση με ευθύνη της κυβέρνησης για την μεταφορά των μαθητών.
Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους επαγγελματίες που μεταφέρουν τα παιδιά και υπογραφή νέων συμβάσεων.
Διεκδικούμε:
Την δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών από και προς το σχολείο τους από και
προς τα αθλητικά κέντρα. Καμία επιβάρυνση των γονιών τους.
Την δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για την μεταφορά των μαθητών.
Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες.
Καμιά επιχειρηματική δράση μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ
2)Απόφαση Δ.Σ συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου δημοτικού Αγίου Κηρύκου
25/2/2011
Έχοντας υπόψη της εξελίξεις που αφορούν την υπόθεση της μεταφοράς των μαθητών σε όλη την Ικαρία, ζήτημα για οποίο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία επίσημη απάντηση (παρά το γεγονός της έντονης διαμαρτυρίας του συνόλου τις εκπαιδευτικής κοινότητας της Ικαρίας ) ούτε από το Υπ. Παιδείας, ούτε από το Υπ. Εσωτερικών, ούτε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (η οποία για την τρέχουσα σχολική περίοδο έχει αναλάβει το θέμα των μεταφορών σύμφωνα) τόσο για το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλόμενων, και την τύχη των νέων συμβάσεων όσο και για τον τρόπο που θα αναπληρωθούν οι χαμένες εκπαιδευτικές ώρες .
Το Δ.Σ του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου δημοτικού Αγίου Κηρυκου λαμβάνοντας υπόψη όσα αναφέρθηκαν την πέμπτη 24/2/2011,από τους εκπρόσωπους της περιφέρειας βορείου Αιγαίου κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων που έγιναν εκείνη την ημέρα στην Ικαρία από όλους τους συλλόγους γονέων του νησιού. Αποφάσισε να απευθύνει έκκληση για κοινή διοργάνωση από ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα (Εκπαιδευτικοί – γονείς – μαθητές) ενός πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου την ερχόμενη εβδομάδα σε μέρα και τόπο που θα αποφασισθεί από κοινού, ως απάντηση στην μέχρι σήμερα αντιμετώπιση μας από όλους τους συναρμοδίους φορείς (Υπουργείο παιδείας –Υπουργείο Εσωτερικών –Περιφέρεια Βορίου Αιγαίου).
Διεκδικούμε από όλους τους συναρμοδίους φορείς (Υπουργείο παιδείας –Υπουργείο Εσωτερικών –Περιφέρεια Βορίου Αιγαίου ) να εξασφαλίσουν την άμεση και διαρκή χρηματοδότηση τις μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία της Ικαρίας. Καλούμε για μια ακόμα φορά την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να δώσει μια επίσημη έγγραφη απάντηση σχετικά με τα ακόλουθα:
1) Πότε θα υπογραφούν οι νέες συμβάσεις
2) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλομενων ποσών
Αν δεν αποκατασταθεί άμεσα η εύρυθμη μεταφορά των μαθητών οι αντιδράσεις μας θα είναι ακόμα δυναμικότερες, το οφείλουμε στα παιδιά μας.
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου δημοτικού Αγίου Κηρυκου