1)Απόλυση και απεργία-ανταρσία στο "Εθνος"
Σε απεργία βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο "Εθνος", με απόφαση γενικής συνέλευσης που
ζητά την ανάκληση απόλυσης δημοσιογράφου με 18 χρόνια δουλειά.
Η εργοδοσία έσπευσε να στείλει εξώδικο που θέλει παράνομη την απεργία, αλλά οι συνάδελφοι επιμένουν προσπαθώντας να περιφρουρήσουν την απεργία και να μην βγει το φύλλο του "Εθνους" ως απάντηση στην αδιαλλαξία της διεύθυνσης να πάρει πίσω την απόλυση. Παρανομη δεν είναι η απεργία, παράνομες είναι οι απολύσεις. Οι απολύσεις πρέπει να απαγορευτούν και όχι η απεργία που μπορεί να βάλει φρένο στις επιθέσεις.
Πολλά θα κριθούν την Τρίτη, καθώς συνεχίζεται το πογκρόμ απολύσεων στον Πήγασο.
Η ιστορία ξεκίνησε ως εξής:
Η εργοδοσία ανακοίνωσε την απόλυση μιας συναδέλφου στο τηλεοπτικό με 18 χρόνια δουλειά.
Την χαρακτηρίζουν ως "υψηλόμισθη", επειδή παίρνει ύστερα από 18 χρόνια ό,τι προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας.
Η γενική συνέλευση των εργαζόμενων στο "Εθνος" αποφάσισε ότι δεν θα δουλέψει κανείς για την έκδοση της εφημερίδας, εάν η διεύθυνση δεν αποφασίσει να πάρει πίσω την απόλυση σήμερα.
Η εργοδοσία απάντησε στην εκπρόσωπο ότι δεν θα πάρει πίσω την απόλυση, με το αιτιολογικό ότι εκτός από "υψηλόμισθη" όπως την βάφτισε, την αποκάλεσε και "ανεπαρκή" ύστερα από 18 χρόνια δουλειάς. Ηδη έχουν γίνει 50% περικοπές στο τηλεοπτικό και καλλιτεχνικό του "Εθνους" και όσοι έχουν απομείνει δουλεύουν 15ωρα υπό σκληρή πίεση για να βγει η δουλειά.
Οι εργαζόμενοι στη συνέλευση, αρκετά οργισμένοι αποφάσισαν να μην δουλέψουν για την έκδοση του φύλλου και να καλέσουν το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να καλύψει την απεργία. Αλλά ακόμα κι αν δεν το κάνει, ομόφωνα αποφάσισαν ότι δεν ακουμπούν τα πληκτρολόγια μέχρι την ανάκληση της απόλυσης...
Αργά το απόγευμα το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να καλύψει την απόφαση των συναδέλφων για απεργία μέχρι την ανάκληση της απόλυσης, με δυο 4ωρες στάσεις εργασίας 7-11 το βράδυ και 11-3 τα ξημερώματα.
Η εργοδοσία έπσευσε να στείλει από τη νομική υπηρεσία χαρτί ότι είναι παράνομη, αλλά οι εργαζόμενοι επιμένουν λέγοντας ότι αυτό θα το αποφασίσει το δικαστήριο, αν και ξέρουμε τι θέση παίρνει συνήθως: τη θέση των εργοδοτών.
Την Τρίτη θα γίνει νέα γενική συνέλευση 4μμ, με πρόταση για συμμετοχή όλων των εργαζόμενων στον Πήγασο και συνέχιση της απεργίας μέχρι την ανάκληση της απόλυσης.
2)Οι εξελίξεις στον "Αγγελιοφόρο"
Προκαλεί και πάλι η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος τους εργαζόμενους ωθώντας τους σε ευθεία αντιπαράθεση μαζί της.
Η διοίκηση της επιχείρησης, η οποία εκδίδει τον «Αγγελιοφόρο» και τον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής», εγκατέλειψε, όπως φαίνεται, τα σχέδια της για τη σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης με μειώσεις αποδοχών από 10% έως 20%, παρά τη δεδηλωμένη πρόθεσή της να την επιβάλει με κάθε θυσία και υπό την απειλή του «λουκέτου» ή των μαζικών απολύσεων. Συνάντησε όμως στο δρόμο της την ομόθυμη στάση των εργαζομένων, οι οποίοι αρνήθηκαν να συναινέσουν σ΄ αυτήν την επιλογή.
Τώρα, η διοίκηση της επιχείρησης επιδιώκει να επιβάλει μονομερώς την εκ περιτροπής απασχόληση όλων των εργαζομένων, βασιζόμενη στις διατάξεις του νόμου 3846/2010 του Α. Λοβέρδου, όπως είχε επιχειρήσει να πράξει με εκβιαστικό τρόπο και το καλοκαίρι του 2010, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Οι επικεφαλής των επιμέρους τμημάτων του εκδοτικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης έχουν ήδη λάβει εδώ και 24 ώρες εντολή από τη διοίκηση της επιχείρησης να συντάξουν νέο πρόγραμμα εργασίας του προσωπικού (τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, δημοσιογράφοι κ.ά.). Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, η εργασία όλων θα παρέχεται για 4 ημέρες την εβδομάδα. Η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου ισοδυναμεί με μειώσεις αποδοχών σε ποσοστό 15-20% και με υπερεντατική εργασία, ενώ δεν παρέχεται καμία απολύτως δέσμευση για διατήρηση των θέσεων εργασίας. Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν αναλάβει οικοιοθελώς την πρωτοβουλία να παρουσιάσουν δέσμη ιδεών για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της επιχείρησης, ώστε να αντέξει στην κρίση.
Πριν καλά καλά ακούσει αυτές τις ιδέες, η διοίκηση της επιχείρησης αποφάσισε να ενεργήσει με αυταρχικό τρόπο και να επιβάλει την εκ περιτροπής απασχόληση, αποδεικνύοντας πως το μόνο που την ενδιαφέρει δεν είναι η φυγή προς τα εμπρός, αλλά το πώς θα αφαιμάξει τους εργαζόμενους με κάθε δυνατό τρόπο και με συνοπτικές διαδικασίες.
Οι εξελίξεις είναι ταχύτατες. Σήμερα (1η Φεβρουαρίου) συνεδριάζει εκτάκτως το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, για να αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση. Σήμερα ή και αύριο πρόκειται να συνεδριάσουν και οι διοικήσεις των άλλων σωματείων (τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι), τα οποία προσανατολίζοναι σε αποφάσεις ανάλογες με αυτές των δημοσιογράφων.