Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Επίσκεψη στο αθλητικό μουσείο του Παλλεσβιακού που ιδρύθηκε το 1923 (φωτορεπορτάζ Α' μέρος)

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...


Ένας μικρός δρόμος της Μυτιλήνης, η οδός «Ολοκαυτώματος Διστόμου», εκτός από το ιστορικό φορτίο που «κουβαλάει» η ονοματοδοσία, έχει το προνόμιο στα λίγα μέτρα που αντιστοιχούν στο δρόμο, να φιλοξενεί και ένα σημαντικό τμήμα της αθλητικής και κοινωνικής ιστορίας του τόπου. Πρόκειται για το μουσείο αθλητικής ιστορίας του Παλλεσβιακού, μέσα από το οποίο καταγράφεται η ιστορία όχι μόνο του συλλόγου, αλλά ευρύτερα, τόσο της περιοχής, όσο και μεγάλων περιόδων του ελληνικού αθλητισμού.



Το έτος ίδρυσης του Παλλεσβιακού είναι το 1925 και η ίδρυση του Μουσείου έχει αφετηρία το 1995. Συνεχώς εμπλουτίζεται, με αποτέλεσμα όταν διαβήκαμε το κατώφλι του, να ενημερωθούμε ότι πάρα πολλά εκθέματα δεν έχουν τοποθετηθεί, λόγω έλλειψης χώρου. Ο ακούραστος «εργάτης» σε διάφορα πόστα ανά τις εποχές και παλαίμαχος παίκτης Γιώργος Αμπελικιώτης, μας ξενάγησε στο χώρο, ενώ την ίδια ώρα βρίσκονταν σε εξέλιξη επικοινωνίες για τη διοργάνωση ενός φιλικού αγώνα με παλαίμαχους από την Τουρκία.





Γ. Αμπελικιώτης

Από το 1928 ο Παλλεσβιακός από τη μία πλευρά και η Ιτμάν Γιορντού από το Αϊβαλί, λίγα χρόνια μετά τον πόνο που έφερε η Μικρασιατική Καταστροφή, άνοιξαν τον κύκλο των αγώνων με στόχο την επαναπροσέγγιση των δύο λαών. Δύο χρόνια μετά με το σύμφωνο Βενιζέλου - Ινονού το 1930 που έθετε τις σχέσεις των δύο χωρών σε νέα βάση, αντίστοιχοι αγώνες με συμμετοχή πολλών συλλόγων, έγιναν πάρα πολλοί. Ο Παλλεσβιακός δικαιούται να καμαρώνει ότι πρωτοστάτησε πριν από όλους.





Σε μία προηγούμενη αναφορά μας το 2016 για το σύλλογο, γράφαμε ότι στην ιστορία της ομάδας αναφέρεται ότι: “Ο Παλλεσβιακός ιδρύθηκε το 1923, και είναι το πρώτο σωματείο στην ποδοσφαιρική ιστορία της Λέσβου. Όλοι οι νέοι εκείνη την εποχή ήθελαν να φορέσουν την ερυθρόλευκη φανέλα του και να αγωνισθούν μέσα στον …Ταρλά, το γήπεδο της Μυτιλήνης απέναντι στον κιτρινόμαυρο Άρη και μπροστά σε 5.000 φιλάθλους.



Ο πρόεδρος Γ. Μαλέλης, πατέρας του σημερινού στελέχους των ΜΜΕ Σ. Μαλέλη

Αλησμόνητες έμειναν οι συναντήσεις με ομάδες της Αθήνας και του Πειραιά, όπως επίσης και με πολλές τούρκικες. Τα χρόνια πέρασαν, γενιές και γενιές πέρασαν από τον ιστορικό Παλλεσβιακό, ώσπου φθάνουμε στο σήμερα όπου καμαρώνουμε τα δικά μας παιδιά να αγωνίζονται σε μεγάλες ομάδες χάρη στη σωστή ποδοσφαιρική παιδεία που απέκτησαν και τους ακολουθεί σε κάθε τους βήμα”.





Πέρασαν μερικά χρόνια και το 2012 επανήλθαμε στον Παλλεσβιακό, αναφερόμενοι στο θεσμό των ελληνοτουρκικών συναντήσεων, με την «ψυχή» του Παλλεσβιακού και του αθλητικού μουσείου Γεώργιο Αμπελικιώτη να μας δηλώνει: “O Παλλεσβιακός ξεκίνησε να παίζει με ομάδες από την Τουρκία από το 1928, με το Αϊβαλί και συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας. Συχνά το πάθος για τη νίκη και τις εντυπώσεις που δημιουργούσε στην κοινή γνώμη, οδηγούσε τους Τούρκους να ενισχύουν τις ομάδες τους στα φιλικά αυτά ματς με παίκτες από τις μεγάλες ομάδες της Φενέρ Μπαξέ και της Γαλατασαράι.





Εμείς σαν ενίσχυση είχαμε μερικές φορές τον Κλεάνθη Μαρόπουλο που ήταν Μικρασιάτης πρόσφυγας (ο Κλεάνθης Μαρόπουλος έπαιξε στα Πράσινα Πουλιά της Καλαμάτας, μετά μετακόμισε στη Νέα Ιωνία και έπαιξε στην ΑΕΚ).





Υπήρξε μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ένα δυσάρεστο περιστατικό, όταν παίκτης του Παλλεσβιακού πάνω σε μία φάση, βρήκε με τις σχάρες των παπουτσιών, άθελά του ένα Τούρκο ποδοσφαιριστή στο κεφάλι με αποτέλεσμα αυτός να χάσει τη ζωή του. Έτσι για κάποια χρόνια οι αγώνες σταμάτησαν, αφού υπήρξε η αρνητική φόρτιση και θεωρήθηκε κακοτυχία. Τα τελευταία χρόνια οι αγώνες αναβίωσαν και μάλιστα έχουμε κάνει και αγώνες παλαιμάχων, με ανταλλαγή δώρων (τοπικά προϊόντα, ούζα, κλπ)».





Και να λοιπόν που επανερχόμαστε με το πρώτο μέρος του φωτογραφικού αφιερώματος στο Μουσείο που επιτέλους το επισκεφτήκαμε από κοντά. Απολαύστε την αθλητική ιστορία σε εικόνες και θαυμάστε το κουράγιο ανθρώπων που σε εποχές πολύ πιο δύσκολες και με πενιχρά μέσα, έγραψαν ιστορία μέσα και έξω από τα γήπεδα.

Έρευνα & φωτο: Νάσος Μπράτσος

Το αφιέρωμα συνεχίζεται με το Β' μέρος, αύριο Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024 


Φωτογραφικό παράρτημα




Οι Τούρκοι υποδέχονται τον Παλλεσβιακό, συχωρεμένη η ανορθογραφία στο πανό, πάνω από όλα μετράει η πρόθεση.




Mία καλή ποδοσφαιρική παρέα παλαιμάχων στη Μυτιλήνη. Aπό αριστερά, Πέτρος Τσούλιας, Παναγιώτης Πιττός, Γιώργος Αμπελικιώτης, Ευάγγελος Λυκιαρδόπουλος, πρόεδρος του Ερμή Παμφίλων, Αργύρης Τσούρος.


















Ο Κλεάνθης Μαρόπουλος, έβδομος από τα δεξιά, με λευκή εμφάνιση.