Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Nα μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό


ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΔΕΥΑ  Ν.  ΣΕΡΡΩΝ                                             Σέρρες, 19/9/2024

  δελτίο  τύπου

 ΟΧΙ  στην  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ/ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ των ΔΕΥΑ  -  ΟΧΙ  στην ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ  του  νερού


Το τελευταίο χρονικό διάστημα η δημοφιλέστερη λέξη σε όλα τα «καθοδηγητικά» ΜΜΕ είναι η «λειψυδρία». Ωστόσο, το σωστότερο είναι η λέξη ανομβρία, που σε παρατεταμένη διάρκεια προκαλεί λειψυδρία. Εξάλλου, ειδικοί επιστήμονες λένε πως η φετινή ανομβρία ούτε καθολική ήταν ούτε η χειρότερη των τελευταίων 50 ετών.

Το πόσο αδύναμα και κοντά ποδάρια είχε και αυτή η εκφοβιστικού τύπου καθημερινή είδηση φάνηκε κατά τις πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις, κατά τις οποίες πλημμύρισαν δρόμοι και συνοικίες της Αθήνας και άλλων πόλεων. Τόσο νερό «χαμένο» (που δεν έχουμε, δηλαδή, τις υποδομές να το συλλέξουμε – αξιοποιήσουμε) και να μιλάμε για λειψυδρία, πάει πολύ! 

Σημειώνουμε επιπρόσθετα εδώ ότι στην Ελλάδα χρησιμοποιείται μόνο το 20% του διαθέσιμου πόσιμου νερού.

Γιατί τότε η κυβέρνηση ποντάρει τόσο πολύ στον όρο «λειψυδρία»; 

Είναι γνωστό ότι έχει νομοθετήσει την υπαγωγή των ΔΕΥΑ της Ελλάδας στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και πλέον Υδάτων και Απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει κατάργηση των ΔΕΥΑ στη σημερινή τους μορφή, με δημιουργία μεγάλων επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης, άνοιγμά τους στην ελεύθερη αγορά –ως τώρα οι ΔΕΥΑ λειτουργούν σαν τοπικά μονοπώλια- και εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο, όπου θα καθορίζεται ενιαία τιμή νερού για όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για επανάληψη του σεναρίου με την ηλεκτρική ενέργεια, όπου τρεις τέσσερις επιχειρηματικοί όμιλοι κάνουν κουμάντο και οι τιμές του ηλεκτρικού έχουν εκτιναχτεί στα ουράνια.

Τον προσεχή Οκτώβριο φέρνει προς ψήφιση νέο νομοσχέδιο συγχωνεύσεων/καταργήσεων των ΔΕΥΑ, με στόχο την εκχώρηση των περισσότερων υπηρεσιών σε τέτοιους ομίλους (ΑΒΑΞ, ΤΕΡΝΑ VEOLIA).

Στην υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού λέγονται τα μεγαλύτερα ψέματα και παρουσιάζονται οι πιο υποκριτικές στάσεις. Αυτοί που ψήφισαν τους μνημονιακούς νόμους, απαγορεύοντας προσλήψεις για κάλυψη λειτουργικών κενών στις θέσεις προσωπικού των ΔΕΥΑ που προβλέπονται από τα οργανογράμματά τους, «διαπιστώνουν» τώρα δυσλειτουργίες σε αυτές και αδυναμία ανταπόκρισής τους στα καθήκοντά τους και τις «προκλήσεις των καιρών». Στόχος τους να μας πασάρουν τις λίγες μεγάλες επιχειρήσεις σαν ενδεδειγμένη λύση.

Έχουμε, λένε, τη λειψυδρία λόγω «κλιματικής αλλαγής», οπότε το νερό πρέπει να το προσέχουμε σαν τα μάτια μας. Το παραδίνουμε λοιπόν κι αυτό στην αγορά.

Όχι, δεν σκοπεύουν να διαχειριστούν ορθολογικά, για το καλό της κοινωνίας τα υδάτινα αποθέματα της χώρας μας. Να τα παραδώσουν και αυτά στους ιδιώτες σχεδιάζουν. Και όταν το νερό γίνει πανάκριβο και θα κόβεται σε όσους δεν  πληρώνουν, ε, τότε, οι φτωχοί θα αναγκαστούν να το ξοδεύουν με τη σταγόνα, η οποία θα καταγράφεται από τα νέα «έξυπνα» υδρόμετρα! Αυτό έχουν στο νου τους όταν μιλούν για «ορθολογική διαχείριση».

Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι η επιμονή και η υπομονή που επιδεικνύουν για την πλήρη εφαρμογή των μνημονιακών τους δεσμεύσεων ξεπερνά και τη γαϊδουρινή.

Εξαρτάται από όλους/ες μας, πολίτες, εργαζόμενους/ες, κόμματα, σωματεία, συλλόγους και φορείς, από τις διοικήσεις των ΔΕΥΑ και, πρωτίστως, από τις δημοτικές αρχές και τους δημοτικούς/ές συμβούλους να αποτρέψουμε την εξελισσόμενη διαδικασία προς ιδιωτικοποίηση του νερού. Αν (και) το νερό καταλήξει σε χέρια απρόσωπων/συγκεντρωτικών καρτέλ, χάνεται ο οποιοσδήποτε έλεγχος των τοπικών κοινωνιών και των ΟΤΑ στην κατοχή και τον έλεγχο του θεμελιώδους αυτού φυσικού/κοινωνικού αγαθού.

Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα εμείς καταθέτουμε τις προτάσεις μας και αγωνιζόμαστε για:

Βιομηχανικό τιμολόγιο για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας των ΔΕΥΑ

(Οι ΔΕΥΑ αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια με οικιακό και όχι βιομηχανικό τιμολόγιο)

Μέχρι τότε κρατική οικονομική ενίσχυση των ΔΕΥΑ για να ανταπεξέλθουν στο ενεργειακό κόστος λειτουργίας τους, που μετακυλίεται τελικά στους λογαριασμούς των καταναλωτών

Άρση της απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων, έτσι ώστε να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από τις υπερτιμολογημένες εργολαβικές αναθέσεις

Κάλυψη του αναγκαίου μηχανολογικού και τεχνολογικού εξοπλισμού για τη διασφάλιση και την ποιότητα των παρεχόμενων στους πολίτες/καταναλωτές νερού υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης

Σχεδιασμός – υλοποίηση έργων υποδομής για την προστασία και επάρκεια των υδάτινων πόρων και όχι κοστοβόρα έργα πολυτελείας και δευτερεύουσας σημασίας, όπως τα λεγόμενα έξυπνα υδρόμετρα)