Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Επίσκεψη στο αθλητικό μουσείο του Παλλεσβιακού που ιδρύθηκε το 1923 (φωτορεπορτάζ B' μέρος)

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Δεύτερο μέρος, ή αν προτιμάτε δεύτερο ημίχρονο για να μπούμε αμέσως στο κλίμα, της παρουσίασης του μουσείου αθλητικής ιστορίας που ξεκίνησε το 1995 και σιγά-σιγά εμπλουτίστηκε με πολλά και σημαντικά υλικά. Βρίσκεται στην οδό «Ολοκαυτώματος Διστόμου» στη Μυτιλήνη, μας υποδέχτηκε και μας ξενάγησε ο Γιώργος Αμπελικιώτης και θυμίζουμε ότι δεν καταγράφει μόνο την ιστορία του Παλλεσβιακού που ιδρύθηκε το 1923, αλλά μέσα από αυτή όλες τις σημαντικές στιγμές του αθλητισμού στο νησί και στη χώρα. Κατά καιρούς το επισκέπτονται σχολεία και βεβαίως πρέπει να δοθούν συγχαρητήρια και στους εκπαιδευτικούς που έχουν συμβολή στην οργάνωση των επισκέψεων.





Μάλιστα ο σύλλογος αποτέλεσε το 1926 ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Ομάδων Μυτιλήνης και το 1932 της Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αιγαίου. Μεταπολεμικά εντάχθηκε στη νεοϊδρυθείσα Ε.Π.Σ. Λέσβου το 1948.





για τα αγωνίσματα των ρίψεων μίας άλλης εποχής

Αξίζει να τονίσουμε ότι στην προπολεμική περίοδο με δική του πρωτοβουλία ξεκίνησαν το 1927 οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες Στίβου, που μεταπολεμικά καθιερώθηκαν για πολλά χρόνια, για να ξεκινήσουν ξανά τη δεκαετία του '80.



από το 1931 είχε φέρει ξένο προπονητή για να μάθει τα μυστικά της μπάλας στους ακρίτες του Αιγαίου




δήλωση αποχώρησης του προπονητή

Θυμίζουμε επίσης όπως είχαμε αναφέρει και στο πρώτο μέρος του αφιερώματος, ότι το 1928 ο σύλλογος άνοιξε έναν κύκλο ελληνοτουρκικών αγώνων φιλίας με στόχο να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις των δύο λαών, λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο και τη Μικρασιατική καταστροφή, επιλογή που δύο χρόνια μετά ακολούθησαν και οι κυβερνήσεις των δύο χωρών με το σύμφωνο ελληνοτουρκικής φιλίας και συνεργασίας, Βενιζέλου - Ινονού το 1930. Η παράδοση αυτή με τους αγώνες φιλίας μεταξύ ομάδων από το βορειοανατολικό Αιγαίο και τα μικρασιατικά παράλια συνεχίζεται και στις δικές μας εποχές.





Στη μακρά του διαδρομή, ο σύλλογος είχε τμήματα κολύμβησης και υδατοσφαίρισης με συμμετοχές στα πανελλήνια πρωταθλήματα του 1928, 1929 και 1930 . Το ποδοσφαιρικό τμήμα έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Μυτιλήνης το 1946 και στη συνέχεια πρωταθλητής Νήσων Αιγαίου, όπως και το 1948 επανέλαβε το ίδιο κατόρθωμα (πρωταθλητής Λέσβου και Αιγαίου), νικώντας στον τελικό την Λαίλαπα Χίου με 2-1.[11] Το 1948 κατέκτησε και το Κύπελλο Αιγαίου νικώντας στον τελικό τον Αστέρα Χίου με 3-0.




Κατέκτησε αρκετούς τίτλους στο τοπικό πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Λέσβου ενώ τη σεζόν 1961-62 αγωνίστηκε στη Β΄ Εθνική κατηγορία, ενώ αναπτύχθηκαν και τμήματα μπάσκετ και βόλεϊ, ανδρών και γυναικών με παρουσίες σε εθνικές κατηγορίες. Ο σύλλογος στο μπάσκετ έχει πάρει τίτλους και στα παιδικά-εφηβικά πρωταθλήματα.







Η ιστορική διαδρομή από το 1923 έως και σήμερα συνεχίζεται και η γνώση της ιστορίας του συλλόγου, στις νέες γενιές, αποτελεί κίνητρο για την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό, τον ερασιτεχνικό στον τόπο τους, που όμως δεν υστερεί σε τίποτα αφού κουβαλάει «βαριά φανέλα».

Έρευνα και φωτο: Νάσος Μπράτσος

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024: Η «Νιότη» της Πέτρας Λέσβου που όταν αγωνίζονταν «από την κοσμοσυρροή ούτε γριά έμενε στο σπίτι»

Σχετικά θέματα - Λέσβος και αθλητισμός

Επίσκεψη στο αθλητικό μουσείο του Παλλεσβιακού που ιδρύθηκε το 1923 (φωτορεπορτάζ Α’ μέρος) 

93 χρόνια ιστορίας αθλητικής και κοινωνικής προσφοράς από τον Παλλεσβιακό

1930: Σύμφωνο φιλίας Βενιζέλου – Ινονού και αθλητική γιορτή Παλλεσβιακός – Idman Yurdu: 3-2

Όλυμπος Αγιάσου: Συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής και δράσης ο σύλλογος της Λέσβου 

Ο αθλητισμός στο σκαμνί – Η δίκη του Άτλα Μυτιλήνης από τους Τούρκους το 1910

Αιγέας Πλωμαρίου: Aθλητικό «εργαστήρι» με δημιουργική πορεία δεκαετιών

Α.Ε. Συνοικισμού: Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στα γήπεδα της Λέσβου στο Μεσοπόλεμο


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ