Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Ένα μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς – Η «Νίκη» στη συνοικία του Λαζάρου (φωτο)


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Πρόκειται για ό,τι έχει απομείνει από την Μεταξοϋφαντουργία «Νίκη», της οικογένειας Σαραντόπουλου. Ο λόγος για την 46 μέτρων καμινάδα που βρίσκεται στην περιοχή Λαζάρου της Νέας Ιωνίας, κοντά στα «σύνορα» με τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Μεταμόρφωση.  Οι Σαραντόπουλοι (Γεώργιος, Βασίλειος, Ηλίας, Χαράλαμπος) με τον Παντελή Ανδριτσάκη, ήταν οι μέτοχοι της εταιρείας.

 χάρτης του 1955 - Πηγή: Δήμος Αθηναίων

Ο γύρω χώρος έχει διαμορφωθεί σε πλατεία και βρίσκεται δίπλα σε μεγάλο σούπερ μάρκετ και για να ακριβολογούμε από κάτω βρίσκεται το γκαράζ για τους πελάτες της σημερινής επιχείρησης.


Στις εποχές που η Νέα Ιωνία ήταν «το ελληνικό Μάντσεστερ» , δηλαδή στο Μεσοπόλεμο και ακολούθως στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, ο χώρος της πλατείας και του σούπερ μάρκετ ήταν αυτός που υπήρχε το κτήριο της επιχείρησης, στο οποίο δούλευαν αρκετοί εργάτες και εργάτες, στην πλειοψηφία. τους από το Μικρασιατικό προσφυγικό στοιχείο, που σε αυτό το είδος είχε μεγάλη εμπειρία.Οι ανάγκες της μεταγενέστερης δόμησης, «μετακίνησαν» την αρχική θέση της καμινάδας που πάντως και στην εποχή της λειτουργίας της στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο ήταν.

 εφημερίδα Αθηναϊκή 10-7-1935 αφιέρωμα στη «Νίκη» και το πρωτοσέλιδο της ίδιας ημέρας.


Η «Νίκη» είχε και δεύτερο εργοστάσιο στο Άργος, ενώ η πελατεία της δεν εξαντλήθηκε στην εγχώρια αγορά καθώς έκανε και εξαγωγές, παράλληλα είχε και βαφείο για τα νήματα. Έδινε μεροκάματο σε 350 εργάτες στη Νέα Ιωνία και 210 στο Άργος.Είχε και εστιατόριο για το εργατικό της προσωπικό.


Με βάση και τα πληθυσμιακά δεδομένα εκείνων των εποχών ήταν εκτός του ευρύτερου εμπορικού και εξαγωγικού της ρόλου και σημαντικός αιμοδότης της τοπικής αγοράς, καθώς πάντα γύρω από μεγάλες επιχειρήσεις, ζούσαν δεκάδες άλλα επαγγέλματα και μικρότερες επιχειρήσεις, που η αγοραστική δύναμη του εργατικού δυναμικού των βιομηχανιών. και αν ήταν μικρή, αναγκαστικά μέρος της κατευθύνονταν σε αυτές. 


Σήμερα αποτελεί αντικείμενο παρατήρησης των επισκεπτών στο σούπερ μάρκετ, όπως και των διερχομένων οδηγών, χωρίς οι περισσότεροι να γνωρίζουν το δημιουργικό του παρελθόν.

Κείμενο & φωτο: Νάσος Μπράτσος