Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Αντίσταση μέσα κι΄έξω από τις γραμμές των γηπέδων - Βιβλία για την κοινωνική διάσταση του αθλητισμού

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για πολλούς οι εικόνες των γηπέδων, το τελευταίο διάστημα αποτέλεσαν έκπληξη, όμως όλα και πάντα έχουν την εξήγησή τους.

Ένα αιματοβαμμένο Μουντιάλ τελείωσε πριν λίγους μήνες, που χαρακτηρίστηκε από συνθήματα και πανό αποδοκιμασίας στα γήπεδα πολλών χωρών του κόσμου, αλλά ακόμα και μέσα στην ίδια τη διοργάνωση με τους Μαροκινούς ποδοσφαιριστές να φωτογραφίζονται με την παλαιστινιακή σημαία.

Γυναικοκτονίες, κακοποιήσεις και μπούλινγκ, συχνά ενεργοποίησαν δυνάμεις στο χώρο του αθλητισμού (διοικήσεις, αθλητές, φιλάθλους) για να εκφράσουν στους χώρους αυτούς ανάλογες διαμαρτυρίες για τα φαινόμενα αυτά.




Στη χώρα μας πρόσφατα τα γήπεδα έγιναν χώροι έκφρασης της αγανάκτησης των φιλάθλων και των αθλητών για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, με την ανάρτηση σχετικών πανό, ενώ στη γειτονική Τουρκία αναρτήθηκαν ευχαριστήρια συνθήματα για τη συνδρομή στις επιχειρήσεις διάσωσης στο μεγάλο σεισμό.

Ακολούθησε το βρετανικό BBC που κλυδωνίστηκε όταν επιχείρησε να αποπέμψει τον παρουσιαστή και πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή Γκάρι Λίνεκερ, όταν εξέφρασε τις απόψεις του για το μεταναστευτικό και τους χειρισμούς της βρετανικής κυβέρνησης.




Έρχεται και η τελική φάση των μεγάλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων στο ποδόσφαιρο, αλλά και η λήξη των ερασιτεχνικών διοργανώσεων με σωματεία που κυριολεκτικά φυτοζωούν.

Αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής ο αθλητισμός, πάντα ήταν «καθρέφτης» των κοινωνικών εξελίξεων, όσο και αν επιχειρούσαν πολλοί με τη θεωρία του «Νο Politica» να το ξορκίσουν-συγκαλύψουν για να κυριαρχούν στο χώρο θεωρίες υποταγής στους μεγαλοεπιχειρηματίες που λυμαίνονται τη δημοφιλία των σπορ και να γίνεται ο αθλητισμός πεδίο στρατολόγησης μελών για νεοφασιστικές ομάδες.


Τη διαχρονική εξέλιξη όλων αυτών των θεμάτων, αλλά και τη σύγχρονη ιστορία τους, πραγματεύονται δύο βιβλία των εκδόσεων «Νότιος Άνεμος», το πρώτο είναι το «Αθλητισμός και Κοινωνικά Κινήματα» και το δεύτερο «Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις», που έγραψε ο δημοσιογράφος Νάσος Μπράτσος, μετά από πολύχρονη έρευνα.