Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Εκδήλωση Μνήμης για την 79η Επέτειο από τη Μάχη της Κοκκινιάς

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Tη Δευτέρα 6 Μαρτίου ο Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη καλεί σε συμμετοχή στις 6 μ.μ. στην πλατεία Δαβάκη στο Μνημείο Μάχης της Κοκκινιάς, στην εκδήλωση με θέμα «Εκδήλωση Μνήμης για την 79 η Επέτειο από τη Μάχη της Κοκκινιάς», που έγινε στις 6,7,8 Μάρτη 1944.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Μετά την επιμνημόσυνη δέηση θα γίνει κατάθεση στεφάνου από τον Δήμαρχο Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη. Η Πρόεδρος της Ένωσης Μαγνησίας Μικράς Ασίας, ιστορικός και Δημοτική Σύμβουλος Αρχοντία Παπαδοπούλου θα αναφερθεί στο ιστορικό της μέρας.

Στη συνέχεια στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς (Ηλιουπόλεως 102 Α ) στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο: «Κοκκινιά 1941-1944: Πρόσφυγες και Πολιτική» με ομιλητή τον Τάσο Σακελλαρόπουλο, Ιστορικός και υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη. Την εκδήλωση διοργανώνει η Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης».

Υπενθυμίζουμε ότι από τις 6 έως τις 8 Μαρτίου 1944 η Κοκκινιά δέχτηκε συνεχείς επιθέσεις από τους Γερμανούς ναζί και ντόπιους συνεργάτες τους. Η σθεναρή αντίσταση του συνόλου των κατοίκων της περιοχής και των δυνάμεων του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ τους οδήγησαν σε υποχώρηση.

Υποχωρώντας οι κατακτητές πήραν μαζί τους συνολικά 300 αιχμαλώτους Κοκκινιώτες, τους οποίους οδήγησαν στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Εκεί εκτελέστηκαν οι 37. Στην ουσία τα γεγονότα αυτά, ήταν προάγγελος του Μπλόκου της Κοκκινιάς που έγινε τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς.