Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Διαμαρτυρίες για την επίσκεψη στο μνημείο των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών στα περίχωρα των Χανίων


 ....αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) για την επίσκεψη Ελλήνων και Γερμανών καθηγητών στο «κακό πουλί» (μνημείο για τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές που σκοτώθηκαν στη Μάχη της Κρήτης) και σε άλλα ναζιστικά μνημεία στην Κρήτη.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων (διαβάστε το πλήρες κείμενο) το ΕΣΔΟΓΕ: «Με αφορμή μία ακόμη απόπειρα ωμής παρέμβασης του Γερμανικού Κράτους στην Ελληνική Εκπαίδευση, που πρόκειται να λάβει χώρα τις επόμενες μέρες στο νομό Χανίων, καταθέτουμε κάποιες επισημάνσεις μας, που αποκαλύπτουν τους πραγματικούς σκοπούς μία δήθεν «αθώας» συνάντησης Γερμανών και Ελλήνων εκπαιδευτικών:

Σύμφωνα με το πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσκεψη στο «Μνημείο Αλεξιπτωτιστών» στα περίχωρα των Χανίων. Θυμίζουμε ότι οι Χανιώτες, δικαίως, ονόμασαν το μνημείο αυτό και ολόκληρη την περιοχή «κακό πουλί», καθώς αναπαριστά έναν γερμανικό αητό με γαμψά νύχια, που εφορμά για να κατασπαράξει την Κρήτη. Πρόκειται για μνημείο μίσους, βαρβαρότητας και σκοταδισμού, που ανεγέρθηκε από τη Βέρμαχτ το 1941. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το μνημείο επισκέφθηκε, τον Αύγουστο του 1942, ο κατοχικός «Πρωθυπουργός», επικεφαλής του δωσιλογικού – ναζιστικού εκτρώματος της «Ελληνικής Πολιτείας» Γεώργιος Τσολάκογλου, ο οποίος και κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των εισβολέων!..



Επιπλέον, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στα Φλώρια, ένα χωριό δίπλα στην Κάνδανο, όπου προφανώς θα επισκεφθούν οι εκπαιδευτικοί και το μνημείο των Ορεινών Καταδρομέων της Βέρμαχτ, που αναγέρθηκε το 1941. Στο μνημείο αυτό δεσπόζει η ναζιστική επιγραφή «Έπεσαν για την Μεγάλη Γερμανία»!.. Αλήθεια, έτσι αντιλαμβάνονται κάποιοι την ιστορία της Κατοχής;

Είναι ντροπή τα μνημεία αυτά της ναζιστικής βαρβαρότητας που ανεγέρθησαν στην περίοδο της Κατοχής να υπάρχουν ακόμη στην Κρήτη, δίνοντας την ευκαιρία στο Γερμανικό Κράτους και Έλληνες που συνεργάζονται μ’ αυτό (π.χ. Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης) να συνδιοργανώνουν επισκέψεις σ’ αυτά εκπαιδευτικών. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας, μέσω εγκυκλίου της οργανωτικής συντονίστριας του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Κρήτης – ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης Δρ. Σωτηρίας Μαρτίνου, συντονίστρια των σχολικών συμβούλων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης), καλεί και παροτρύνει τους καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της Κρήτης να συμμετάσχουν σ’ αυτή την εθνικά επιζήμια και ανιστόρητη εκπαιδευτική συνάντηση και να συμβάλουν, χωρίς ίσως να το γνωρίζουν, στην πλαστογράφηση της Ιστορίας της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης. Για την Δρ. Μαρτίνου, μάλιστα, προκύπτει και μείζον ηθικό – δεοντολογικό και νομικό ζήτημα καθώς είναι η ίδια που ηγείται της επιτροπής για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της Κρήτης που έχουν θέσει υποψηφιότητα για διευθυντές σχολικών μονάδων!».



Σε άλλο σημείο της ίδιας ανακοίνωσης τονίζεται πως: «Επαναλαμβάνουμε, για μία ακόμη φορά, ότι τρέφουμε φιλικά αισθήματα απέναντι στον γερμανικό λαό, όπως και όλους τους λαούς του κόσμου. Θεωρούμε όμως ότι η πραγματική φιλία και συνεργασία των λαών μπορεί να στηριχθεί μόνο στα στέρεα θεμέλια της ιστορικής Αλήθειας, του αμοιβαίου Σεβασμού και της Δικαιοσύνης. Άλλωστε, η πολύχρονη υποστήριξη και ενεργός συμμετοχή Γερμανών δημοκρατών, συλλογικοτήτων και κομμάτων στον κοινό μας αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση απέναντι στις μεθοδεύσεις του Γερμανικού Κράτους, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα ανιδιοτελούς αλληλεγγύης. Και πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο δημοκρατικός, αντιφασιστικός αυτός κοινός μας αγώνας, ανοίγει μία ελπιδοφόρα προοπτική για την Ευρώπη!

Καλούμε λοιπόν τους Μαρτυρικούς Δήμους της Κρήτης και κάθε επίσημου φορέα καθώς και τους καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα συνδικαλιστικά τους όργανα να μην νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους τις μεθοδεύσεις του Γερμανικού Κράτους που στοχεύουν στη χειραγώγηση της Εκπαίδευσης, την αναθεώρηση της Ιστορίας και την υπονόμευση της Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών. Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να θέσει τέλος σε κάθε διευκόλυνση ή ανοχή στις επονείδιστες αυτές προσπάθειες του Γερμανικού Κράτους».