Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Ο Λεωνίδας Βόσδου παρουσίασε το βιβλίο του στην Πάτρα

 


ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Λεωνίδας Βόσδου παρουσίασε το βιβλίο του στην Πάτρα


Ο Παλιός διεθνής ποδοσφαιριστής της Παναχαϊκής Λεωνίδας Βόσδου παρουσίασε το βιβλίο του «Η ζωή πριν και μετά τα 90΄» την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στην Πάτρα, στην Αγορά Αργύρη, σε μια πολύ ζεστή συγκινητική  εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Δήμου Πατρέων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι παλιοί συμπαίκτες και φίλοι του από την Πάτρα, μεταξύ των οποίων οι Κυριάκος Ανδρούτσος, Κώστας Πετρόπουλος, Νίκος Σταματόπουλος, Γιώτα Μιχαλοπούλου, Νίκος Καββαδίας, Σοφοκλής Καραμπίτσος, Νίκος Ιωαννίδης, Σπύρος Ζανδραβέλης, Ιωάννα Ρουγκάλα, Χρήστος Μικές,  Άγγελος Ροζής, Παύλος Ζήσης, Νίκος Καραμανλής, Τάκης Θανόπουλος, Γιάννης Ζερδεβάς,  Θανάσης Μπαμπανέβας, Τάκης Λαμπρόπουλος, Δημήτρης Αργυρόπουλος, Ανδρέας Ζήκος, Γιώργος Κυριακόπουλος (Παναχαϊκή), Γιώργος Κυριακόπουλος (Διαγόρας Βραχνείκων), Τάκης Κυριακόπουλος, Πήτερ Σχοινάς, Δημήτρης Σουγλέρης, Τάκης Αντωνόπουλος, κ.ά.

Την εκδήλωση άνοιξε ο δημοσιογράφος Κώστας Θεοδωρόπουλος τονίζοντας: «Ο Λεωνίδας Βόσδου ήταν ένας σημαντικός ποδοσφαιριστής, που διακρίθηκε για το ήθος του, την προσωπικότητά του, την συναδελφικότητά του. Ξεκίνησε από την ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του τη Φλώρινα και στη συνέχεια αγωνίστηκε, με μεγάλη επιτυχία, στον Αρη, στην Παναχαϊκή και στη Φλώρινα, ενώ αποτέλεσε βασικό στέλεχος της Εθνικής Νέων. Στην Παναχαϊκή προσέφερε πολλά από το 1986 μέχρι το 1991 και όπως έχει πει,  η Πάτρα είναι η πόλη που έζησε τα καλύτερα χρόνια στην καριέρα του, παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν στην ομάδα. 


Ο εκ των παρουσιαστών του βιβλίου Αντιδήμαρχος Παιδείας & Αθλητισμού, Τάκης Πετρόπουλος, μεταξύ άλλων είπε:  «Είναι μια αυτοβιογραφική αφήγηση που ικανοποιεί τις ανάγκες του σύγχρονου αναγνώστη, γιατί είναι χορταστικό χωρίς αντιαισθητικές παλινωδίες και κουραστικές ιδεοληπτικές, φαντασιοπληκτικές εμμονές και επιπλέον αποδίδει εύστοχα την πολυπλοκότητα του ποδοσφαίρου στην ολότητα του ως κυρίαρχο κοινωνικό φαινόμενο και διεισδύει στην πολυμέρεια του ανθρώπου του 21ου αιώνα».

Ο Γιάννης Παυλάκης, που συνεργάστηκε με το συγγραφέα ως γυμναστής της Παναχαϊκής, τόνισε: «Ο Λεωνίδας Βόσδου στο βιβλίο του εξιστορεί καταστάσεις και γεγονότα που σημάδεψαν την καριέρα του, καταγράφοντας πώς τα συναισθήματα που βίωνε επηρέαζαν την ψυχολογία και την αγωνιστική του απόδοση. Προσεγγίζει το ποδόσφαιρο της εποχής του με αντικειμενικό πρίσμα οπτικής, χρησιμοποιώντας αυτούσιες μαρτυρίες, πραγματικά περιστατικά χωρίς φτιασιδώματα και επιτηδεύσεις, δίνοντας στο βιβλίο  αυθεντικότητα. Στον αναγνώστη δείχνει καταστάσεις που συμβαίνουν και τώρα σε όλες τις ομάδες της Ελλάδας, οι οποίες μπορούν ερευνητικά να αποτελέσουν μελέτες περίπτωσης. Αποτελεί τελικά διδακτικό εφόδιο για προπονητές, ποδοσφαιριστές, γονείς και εν γένει ασχολούμενους με το ποδόσφαιρο».

Η εκδήλωση έκλεισε με μια συγκινητική τοποθέτηση του συγγραφέα, ο οποίος είχε μόνο καλά λόγια να πει για την Πάτρα που αγαπά και τους Πατρινούς, ευχαρίστησε το Δήμο Πατρέων και όλους όσους βοήθησαν στην παρουσίαση του βιβλίου του, ενώ για το βιβλίο είπε ότι είναι μια ανεπιτήδευτη κατάθεση ψυχής.