Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

100 χρόνια Beyoğlu Sports Club - Συνέντευξη με τον Ανδρέα Ρομπόπουλο

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...


Tα 100 χρόνια ζωής με την επωνυμία Beyoğlu Sports Club συμπληρώνει το 2023 η ομάδα των ομογενών της Κωνσταντινούπολης που αρχικά ιδρύθηκε το 1877 στην Κωνσταντινούπολη από Έλληνες, με την πρώτη της ονομασία να είναι «Ερμής», ακολούθως το 1886 έγινε Αθλητικός Σύλλογος Πέρα, μετά Πέρα Κλουμπ το 1914 και το 1923 Beyoğlu Sports Club.


Για το σύλλογο μας μίλησε ο πρόεδρός του Ανδρέας Ρομπόπουλος, που στο παρελθόν είχε παίξει μπάσκετ και αρκετοί/ες τον έχετε δει να δίνει ανταποκρίσεις στην τηλεόραση του MEGA καθώς είναι ο ανταποκριτής του στην Κωνσταντινούπολη.


 αριστερά ο Α. Ρομπόπουλος


o Στέλιος Μουχλίδης (αριστερά) διοικητικό στέλεχος του συλλόγου με τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή Νίκο Μάλλιαρη (δεξιά)


-Πως σκοπεύει ο σύλλογος να τιμήσει τα 100 χρόνια από την ονομασία του;

-Έχουμε στα σκαριά έναν προγραμματισμό εκδηλώσεων και θα γίνουν σε ημερομηνίες που ακόμα δεν έχουν προσδιοριστεί μία κεντρική εκδήλωση στην Πόλη και μία στην Αθήνα, όπως και φιλικοί αγώνες σε μπάσκετ και βόλεϊ. Επίσης θα βραβευτούν αθλητές που διέπρεψαν και στην Τουρκία και στην Ελλάδα.



-Οι ομογενείς συνεχίζουν να συσπειρώνονται στο σύλλογο, ή οι πληθυσμιακές αλλαγές και άλλες εξελίξεις (πχ μικτοί γάμοι, μετακομίσεις, κλπ) έχουν επηρεάσει τη συσπείρωση στο σύλλογο;

-Το σωματείο μας από άποψη σύνθεσης είναι μικτό μέχρι τη δεκαετία του 1970 είχε 70%-80% ομογενείς αθλητές, αλλά μετά το Κυπριακό ο αριθμός των ομογενών μειώθηκε. Περάσαμε μία μαύρη εικοσαετία με σχεδόν κανένα ομογενή αθλητή. Ακολούθησε μία εξαετία ενεργοποίησης. Σήμερα υπάρχουν 2.500 ομογενείς στην Κωνσταντινούπολη και μέλη μας είναι οι 150, γεγονός που δείχνει και τις αυξημένες οικονομικές πιέσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει ο σύλλογος. Στα ομογενειακά σχολεία φοιτούν 250 παιδιά εκ των οποίων τα 37 είναι αθλητές μας, ο αριθμός δείχνει μικρός, αλλά σαν ποσοστό είναι ικανοποιητικός.



-Ποια αθλήματα καλλιεργεί ο σύλλογος;

-Το δυνατό μας τμήμα είναι η αντισφαίριση που παίζει στην Α1 της Τουρκίας, επίσης έχουμε ανδρικό και γυναικείο μπάσκετ και βόλεϊ και ποδόσφαιρο.


-Που είναι η έδρα του συλλόγου;

-Από το 1901 που δεν είχαμε πάρει ακόμα το σημερινό μας όνομα έχουμε στον ίδιο χώρο γήπεδο μπάσκετ για προπονήσεις γιατί είναι λίγο μικρότερο από τις κανονικές διαστάσεις και ανάλογο χώρο για αντισφαίριση. Γήπεδα και στάδια για επίσημους αγώνες και προπονήσεις μας δίνει ο Δήμος του Πέρα και χωρίς χρήματα, γεγονός που βοηθάει το σύλλογο που όπως προανέφερα αντιμετωπίζει οικονομικές πιέσεις.



-Πως αντιμετωπίζουν το σύλλογο οι αντίπαλοί του - είναι σημείο αναφοράς η προέλευσή του που το αναγνωρίζουν ή τον αντιμετωπίζουν σαν όλους τους άλλους;


-Οι άλλοι μας αντιμετωπίζουν με σεβασμό και με ενδιαφέρον και το κερδίσαμε κυρίως με θρυλικούς αθλητές που πέρασαν από το σύλλογο. Στο παρελθόν είχαν υπάρξει και δύσκολες στιγμές, αλλά τελικά το όνομά μας χαίρει σεβασμού και εκτίμησης.

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος

Σχετική είδηση: Aπό τον Ερμή Κωνσταντινούπολης το 1877 έως τη Beyoğlu Sports Club – 144 χρόνια ιστορίας


Φωτο του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Νίκου Μάλλιαρη από πρόσφατη επίσκεψή του – τον ευχαριστούμε