Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Δελτίο Τύπου Συλλόγου Ικαρίων Επιστημόνων για την εγκατάσταση Ανεμογεννητριών στην Ικαρία

 


...αναδημοσίευση από την Ικαριακή Ραδιοφωνία...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΙΕΠ για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Ικαρία.

Στις 11/11/2021 έγινε η τελευταία τροποποίηση από τη ΡΑΕ της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την εταιρεία «ΙΚΑΡΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε.», η οποία έχει διάρκεια ως το 2036 και αφορά στην εγκατάσταση 110 ανεμογεννητριών στο νησί μας. Οι ανεμογεννήτριες, οι οποίες έχουν διάμετρο 90μ η κάθε μία και συνολική ισχύ 330 MW (όπως αναφέρεται στην άδεια για δημόσιες δασικές εκτάσεις), θα τοποθετηθούν στη ραχοκοκαλιά του Αθέρα.

Ο Σ.Ι.ΕΠ. εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του και τη βαθιά του ανησυχία γι’ αυτήν την τεραστίου μεγέθους προγραμματιζόμενη επένδυση σ’ ένα ορεινό νησί, όπως η Ικαρία. Η τυχόν υλοποίηση αυτού του επενδυτικού σχεδίου θα επιφέρει ανυπολόγιστη καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον (βλάστηση, πανίδα, υδρογραφικό δίκτυο, κά) του νησιού. Επιπλέον, σε συνδυασμό με τα συνηθισμένα πια ακραία καιρικά φαινόμενα (π.χ., έντονες βροχοπτώσεις), από την εγκατάσταση αυτή αναμένεται ότι θα προκύψουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα οικισμοί και ανθρώπινες ζωές να τεθούν σε κίνδυνο.

ΚΑΛΟΥΜΕ τον Δήμο, τις Δημοτικές παρατάξεις, τους φορείς (σύλλογοι, σωματεία, κ.λπ.) και όλον τον Ικαριώτικο λαό να εκφράσουν την αντίθεσή τους σ’ αυτό το σχέδιο.

ΚΑΛΟΥΜΕ τον Δήμο Ικαρίας να χαρτογραφήσει τις διακατεχόμενες εκτάσεις (αυτές που λέμε κοινοτικές), σύμφωνα με τις αποφάσεις του 1927 του Υπουργείου Γεωργίας. Να τις δηλώσει άμεσα στο κτηματολόγιο με απώτερο σκοπό τη διεκδίκησή τους ως δημοτικές, έτσι ώστε η κάθε πιθανή επένδυση από εδώ και στο εξής να χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Ικαρίας.

Ο Πρόεδρος            Η Γενική Γραμματέας
Ιωάννης Γιαννίρης    Σοφία Καλογρίδη