Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Aπό την Πόλη έως τα Σφαγεία – 95 χρόνια Φωστήρας «ο φονέας των γιγάντων»


 ...αναδημοσίευση από το ertnews και το sports.ert.gr...

Στην προσφυγογειτονιά των Νέων Σφαγείων και συγκεκριμένα στο συνοικισμό «γερμανικά παραπήγματα» οι Μικρασιάτες πρόσφυγες, δεν αποτέλεσαν εξαίρεση ως προς τις αναζητήσεις και τις δράσεις των ομόλογών τους σε άλλες περιοχές, αφού στον τομέα του αθλητισμού από το 1926 στην περιοχή των Νέων Σφαγείων, ιδρύθηκε ο Φωστήρας, ο γνωστός και σαν «Φονέας των γιγάντων» από τα αποτελέσματα που πέτυχε εναντίον μεγάλων ποδοσφαιρικών δυνάμεων της χώρας.


1930

Η ύπαρξη συλλόγου με το όνομα Φωστήρ στην Κωνσταντινούπολη, όπως και τα χρώματα κίτρινο και μαύρο (αρχικά είχε επιλέξει το άσπρο και το μαύρο), που ήταν τα χρώματα του Βυζαντίου φαίνεται να ήταν πηγές έμπνευσης για το σωματείο τόσο στην ονοματοδοσία όσο και στην επιλογή χρωμάτων.

11-6-1935 εφημερίδα Αθηναϊκή

Ο Φωστήρας έχει σαν σήμα την ασπίδα, που συμβολίζει την νίκη αλλά και την προστασία της καρδιάς.
Στις φτωχογειτονιές με τα χωμάτινα σοκάκια, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, ξεκινούσε μία μεγάλη αθλητική ιστορία.


Μεταξύ των πρώτων ιδρυτικών μελών ήταν οι: Γ. Βάβουλας, Θ. Βαφειάδης, Χ. Βαφειάδης, Ι. Μαυρόπουλος, Κ. Μαυρόπουλος, Παναγ.Παπαδόπουλος, Γ. Αξαρλής, Στ. Μοσχίδης, Χρ. Χατζόπουλος, Γ. Ζαρίφης κ.ά. Γενικός αρχηγός και κινητήριος μοχλός του συλλόγου υπήρξε ο Γ. Βάβουλας. Αρχικά  δεν  υπήρχε  Δ.Σ.  και  οι  παίκτες  αποτελούσαν  και  τη  διοίκηση. Αργότερα  συγκροτήθηκε  το  Δ.Σ.  με  πρώτο  πρόεδρο  τον  Χαρ.  Βαφειάδη  από  το 1927 ως τον Ιανουάριο του 1930 και την εποχή αυτή αριθμούσε περίπου 150 μέλη.
Τον Βαφειάδη διαδέχτηκε στην προεδρία του συλλόγου ο Φ. Κατσίνας.
10-8-1931 ΑΘΛ.ΤΥΠΟΣ

Ο Φωστήρας από σεζόν 1930-31 συμμετείχε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα Αθηνών, έχοντας γίνει πλέον επίσημο σωματείο.24-7-1930 εφημ.ΒΡΑΔΥΝΗ


Μεταφέρουμε με τις αναγκαίες τροποποιήσεις στο σύγχρονο γραπτό λόγο από την εφημερίδα ΒΡΑΔΥΝΗ στις 24/7/1930:
O Φωστήρας σε όλη τη σταδιοδρομία του, πολύ λίγες ήττες έχει υποστεί. Συγκεκριμένα κατά το έτος 1929 μία μόνη ήττα αριθμεί και αυτή από
το νεοσύστατο σωματείο του συνοικισμού «Αθλητική Ένωση Νέων». Μεταξύ του Φωστήρα και της Ένωσης έχουν γίνει δύο αγώνες, στην πρώτη συνάντηση ο Φωστήρας κέρδισε με 2-1, ενώ στη δεύτερη έχασε με το ίδιο σκορ.
Ο Φωστήρας έχει πολλές νίκες και στην επαρχία, στη Χαλκίδα κέρδισε τον πρωταθλητή Ολυμπιακό Χαλκίδας με 4-3, στο ναύσταθμο Σαλαμίνας την ισχυρή ομάδα του Άρη με 2-1. Επίσης στη Σαλαμίνα την Ένωση Σαλαμίνας με 5-0.
Το 1928 ο Φωστήρας κέρδισε σε αγώνα κυπέλλου τον Φοίνικα Καλλιθέας με 3-1 στο γήπεδο του Απόλλωνα, ενώ σε τουρνουά ανεξαρτήτων που διοργάνωσε το Εξέλσιορ ήρθε δεύτερος μεταξύ 22 ομάδων και έλαβε το σχετικό λάβαρο που στολίζει τα γραφεία του συλλόγου.

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Φωστήρα αποτελείται από τους εξής: Σ. Λαδονικόλαος, Κ. Μαυρόπουλος, Ο. Χριστοφίδης, Θ. Βαφειάδης, Γ. Αξαρλής, Σ. Ξανθόπουλος, Π. Παπαδόπουλος, Ι. Μαυρόπουλος, Γ. Περιβολαράκης, Σ. Μοσχίδης, Ε. Βαφειάδης, όλοι οι παίκτες διακρίνονται για την τέχνη και την ικανότητά τους, παίζουν ορμητικό και συνδυασμένο παιχνίδι, στο οποίο οφείλουν τις πολλαπλές νίκες τους.

Άλλα τμήματα
Επίσης ο Φωστήρας έχει τμήμα βόλλεϋ μπώλ θηλέων το οποίο αποτελούν οι χαριτωμένες δεσποινίδες Διονυσία Αξαρλή, Κ. Κολλιοπούλου, Ελ. Σουγιαντζή, Ελ. Κουτούλη, Βαρ. Πανά, Ν. Βαφφιάδου. Οι παίκτριες του βόλλεϋ αγωνίζονται με μεγάλο φανατισμό, προσπαθώντας να πετύχουν στο βόλλεϋ, όσα πετυχαίνουν οι άρρενες συνάδλεφοί τους στο ποδόσφαιρο και το καταφέρνουν αρκετές φορές.

Άλλο ένα τμήμα με επιτυχή δράση είναι το τμήμα εκδρομών, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του από το 1929 και ήδη έχει πραγματοποιήσει αρκετές εκδρομές. Σε αυτές παίρνουν μέρος οι κάτοικοι του συνοικισμού με τις οικογένειές τους και συχνά οι συμμετέχοντες φτάνουν τα 200 άτομα.

Σήμερα στο ποδόσφαιρο προπονητής είναι ο κ. Πασχαλίδης. Ο Φωστήρας έχει και αθλητικό τμήμα (στίβο) όμως η ανάπτυξή του είναι προβληματική λόγω της έλλειψης κατάλληλου γυμναστηρίου.
Υπήρξε σχετικό αίτημα από τους κατοίκους της περιοχής προς το Υπουργείο Πρόνοιας, το οποίο όμως μέχρι στιγμής απέφυγε να δεσμευτεί.

Η εφημερίδα προτρέπει το Υπουργείο να παραχωρήσει χώρο, να καλύψει τις δαπάνες για τον απαραίτητο αθλητικό εξοπλισμό και θεωρεί μετά την εκκλησία και το σχολείο, το γυμναστήριο σαν τον πλέον απαραίτητο χώρο που πρέπει να συγκροτηθεί.

Επίσης η εφημερίδα παραθέτει αναλυτικά αποτελέσματα αγώνων του Φωστήρα, σημειώνοντας ότι πέτυχε 119 τέρματα και δέχτηκε μόνο 26.


30-12-1930 εφημ.ΒΡΑΔΥΝΗ

Τέλος, δίνει και τη σύνθεση του Δ.Σ. του Φωστήρα που το αποτελούσαν οι
Φ. Κατσίνας πρόεδρος
Χ. Κολλιόπουλος αντιπρόεδρος
Π. Βαφειάδης γεν. γραμματέας
Ε. Μοσχίδης γενικός έφορος
Γ. Μακαρατζής ταμίας
Γ. Βάβουλας γενικός αρχηγός
Ε. Τσολακίδης σύμβουλος


6-9-1930 εφημ.ΒΡΑΔΥΝΗ

 

O Φωστήρας στην κατοχή δίνει κάποιους αγώνες στις ανεπίσημες διοργανώσεις που γίνονται στην Αθήνα και με τη λήξη του πολέμου μπαίνει σε μία περίοδο που τον έκανε γνωστό σε όλη τη χώρα, αλλά όπως θα δούμε και έξω από αυτήν.

Το 1945 στην ομάδα έρχεται από τη γειτονική Ένωση Σφαγείων ο Σπύρος Γιαλαμπίδης εμβληματική μορφή στην ιστορία του συλλόγου, με το όνομά του να έχει δοθεί στο γήπεδο του Φωστήρα.


Μακεδονία-21-6-1958

Μεταπολεμικά η άνοδος του Φωστήρα στην Α’ Εθνική και η δυναμική του, τον κάνουν γνωστό και εκτός συνόρων.Το 1958 τον καλούν σε διεθνές τουρνουά στο Ισραήλ και με τη μεταφραστική βοήθεια του συναδέλφου Μωυσή Λίτση βλέπουμε τι έγραφε η μεγάλης κυκλοφορίας Maariv εφημερίδα του Ισραήλ: «Ο Φωστήρας έφτασε με πτήση της ΕΛ-ΑΛ και είναι μία από τις καλύτερες ομάδες της Ελλάδας, κέρδισε με 1-0 την ΑΕΚ και ήρθε ισόπαλος με τον ΠΑΟ 1-1. Αρκετοί παίκτες του Φωστήρα παίζουν στην ομάδα επιλέκτων της Αθήνας». Στις 25-6-1958 η ήττα της Χάποελ Τελ Αβίβ, από το Φωστήρα, οδήγησε την εφημερίδα να γράψει ότι «οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι και παραδόξως έχασαν από ομάδα μεσαίου επιπέδου όπως χαρακτήρισαν το Φωστήρα».


εφημερίδα Ο' GLOBO

Η Χάποελ στο ημίχρονο ήταν πίσω με 0-1 τελικά έχασε με 1-2. Στο τουρνουά συμμετείχε και η διάσημη βραζιλιάνικη ομάδα Φλαμένγκο. H Φλαμένγκο κέρδισε το Φωστήρα με 2-0 στις 30-6-1958.


Συνολικά στην Α’ Εθνική ο Φωστήρας έπαιξε επτά αγωνιστικές χρονιές, ενώ κατέγραψε σημαντικές παρουσίες και στο θεσμό του κυπέλλου.
 

To γήπεδο

Έδρα  του  Φωστήρα  αποτελεί  το  Δημοτικό  Γήπεδο  Ταύρου  «Σπύρος  Γιαλαμπίδης», χωρητικότητας 4.000 θεατών (καθήμενων). Ανήκει στο Δήμο Ταύρου και βρίσκεται κοντά στις γραμμές  του  τρένου.  Ονομάστηκε  "Σπύρος  Γιαλαμπίδης"  προς  τιμήν  του  παλιού  παίκτη  του Φωστήρα.
Χτίστηκε  το  1969  και  το  επίσημο  ρεκόρ  θεατών  είναι  11.000  στον  αγώνα  Φωστήρα  -  Ολυμπιακού  το 1971.  Ανεπίσημα  ο  αριθμός πιθανολογείται  πως  είναι μεγαλύτερος,  καθώς  σε  πολλά  παιχνίδια  ο  κόσμος  συνήθιζε  να  μπαίνει  από  τους  φράχτες  του  γηπέδου.  Διαθέτει  δύο ξύλινες  λυόμενες  κερκίδες,  οι  οποίες  τοποθετήθηκαν  το  2002,  αντικαθιστώντας  παλαιότερες αντίστοιχες.  Παρά  τη  διαρρύθμισή  του,  που  θυμίζει  δεκαετία  του  '60,  διαθέτει  μπουτίκ, καφετέρια και λέσχη της ομάδας. 
 
Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του συλλόγου για τη σημερινή εποχή: «Τα γήπεδα ανήκουν στα παιδιά – Το μέλλον του συλλόγου και του ελληνικού αθλητισμού.
Ο Φωστήρας πιστός στην ανάδειξη νέων ταλέντων διατηρεί ένα «φυτώριο» 200 παιδιών σε όλες τις ομάδες των ακαδημιών του, υπό την εποπτεία διπλωματούχων προπονητών (UEFA - ΤΕΦΑΑ).
Υπεύθυνος των ακαδημιών είναι ο γνωστός αθλητικογράφος Μάνος Σπανόπουλος (COSMOTE TV, Sport FM 96,8).
Οι ακαδημίες μας χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:
ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ
4 - 8 ετών
Κ-10
8 - 10 ετών
Κ-12
10 - 12 ετών
Κ-14
12 - 14 ετών
Κ-16
14 - 16 ετών
Κ-18
16 - 18 ετών
Από την προηγούμενη σεζόν, προχωρήσαμε στην δημιουργία και γυναικείου τμήματος, το οποίο περιλαμβάνει ηλικίες από τα 12 μέχρι και τα 17 έτη».

Ανεξάρτητα από τις κατηγορίες που αγωνίζεται, διαχρονικά συσπειρώνει αρκετό κόσμο και έχει μία ιδιαίτερη δυναμική εξ αιτίας αυτού του χαρακτηριστικού.Λίγο πριν τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, οι πρώτοι ιδρυτές της ομάδας θα καμαρώνουν από εκεί ψηλά τη διάρκεια ζωής και τη δυναμική που ανέπτυξε το εγχείρημά τους.

Πηγή στοιχείων & ιστορικών φωτο: Φωστήρας

Έρευνα & Σύγχρονες φωτο: Νάσος Μπράτσος

 

Υ.Γ. ευχαριστούμε τη διοίκηση της ομάδας για τη συνεργασία