Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Οι «παραποτάμιες» ομάδες στη Νέα Ιωνία του Μεσοπολέμου

...αναδημοσίευση από το ertnews και το sports.ert.gr ...
 

 Στη σημερινή εποχή σε καθημερινή βάση, χιλιάδες οδηγοί διασχίζουν τη λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως στη Νέα Ιωνία Αττικής από τον «τροχονόμο» (διασταύρωση με τη λεωφόρο Ηρακλείου), μέχρι τα σίδερα Χαλανδρίου, συχνά δοκιμάζοντας την ψυχική τους υγεία από το μποτιλιάρισμα.


 ΠΟΔΑΡΑΔΕΣ 9-10-1930 εφημ.ΒΡΑΔΥΝΗ

Από κάτω από τη λεωφόρο, που η ροή του δρόμου δημιουργεί απορίες σε όσους δε γνωρίζουν γιατί δεν χαράχτηκε αλλιώς για να αποφύγει περίεργες κλίσεις που δυστυχώς έχουν το μερίδιό τους σε τροχαία ατυχήματα, ρέει ζωντανός και στις μέρες μας ο Ποδονίφτης.


ΑΜΥΝΑ Ν.ΙΩΝΙΑΣ 19-6-1940 εφημ.ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Γι αυτό και η κάλυψη του ρέματος ακολούθησε τη ροή του ποταμού και υπάρχουν οι κλίσεις που προαναφέραμε.


 διασχίζοντας τον Ποδονίφτη για να πάνε στο γήπεδο της ΑΕΚ

Μικρό πια μέρος του Ποδονίφτη είναι ανοιχτό, ενώ έχουν διατυπωθεί ενδιαφέρουσες απόψεις για άρση του εγκιβωτισμού του και αποκάλυψή του, με παράλληλη οικολογική ανάπλαση στις όχθες του. Αλλά αυτά θα τα πούμε άλλη φορά.


 27-1-1932 εφημ.ΑΘΛ.ΤΥΠΟΣ ΠΕΡΙΣΣΟΣ

Όταν ο Ποδονίφτης ήταν ανοιχτός και η Νέα Ιωνία συγκροτήθηκε σαν δήμος με την έλευση μεγάλου αριθμού Μικρασιατών προσφύγων στις όχθες του πολλά νέα παιδιά έκαναν τις παρέες του, έπαιζαν, αλλά και συγκροτούσαν ποδοσφαιρικές ομάδες. Η τοποθεσία έγινε πηγή έμπνευσης για τα ονόματά τους και το γεωγραφικό τους προσδιορισμό, επίσης οι άφθονες αλάνες της περιοχής, έδιναν επιλογές για πολλές «έδρες» στις ποδοσφαιροπαρέες.


 Ποδονίφτης 5-8-1931 ΑΘΛ.ΤΥΠΟΣ

Αρκετές από αυτές έγιναν σωματεία με καταστατικό, διοίκηση, γραφεία και διέγραψαν τη δικιά τους πορεία, μέχρι ο χρόνος και οι συγχωνεύσεις να δημιουργήσουν ένα νέο τοπίο. Σήμερα από εκείνα τα χρόνια υπάρχει ο Όμιλος Φιλάθλων Νέας Ιωνίας με έτος ίδρυσης το 1926 και σημερινή δραστηριότητα στο χάντμπολ, από το ποδόσφαιρο υπάρχει η Αθλητική Ένωση Ελευθερούπολης με ίδρυση το 1929 και δράση στις τοπικές κατηγορίες της Αθήνας, ενώ ο Α.Ο. Νέας Ιωνίας, είναι το αποτέλεσμα των συγχωνεύσεων αρκετών ποδοσφαιρικών συλλόγων της περιοχής.


 ΑΗΤΤΗΤΟΣ ΠΟΔΟΝΙΦΤΗ 17-7-1930 εφημ.ΒΡΑΔΥΝΗ

Σε προηγούμενες αναδρομές καταγράψαμε τα πρώτα βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στον αθλητισμό της περιοχής και τα σωματεία που υπήρχαν, όπως η Ελπίδα Νέας Ιωνίας, ο Απόλλωνας Ελευθερούπολης, Ένωσις Καλογραίζης, Παμβυζαντινός, Τιτανικός Νέας Ιωνίας, ΑΕΚ Νέας Ιωνίας , Ερμής Νέας Ιωνίας, Άτλας Περισσού, Θρίαμβος Ελευθερούπολης, Σμυρναϊκός, Βόσπορος, Λευκός Αστήρ Πευκακίων, Εθνικός Καλογρέζας, ΑΜΕΣ Σαφραμπόλεως, Παμμικρασιατικός, Ολυμπιακός Νέας Ιωνίας, Δικέφαλος Αετός Περισσού, Π.Ο. Φιλάθλων Ιωνίας, Εθνικός Πευκακίων Ατρόμητος Νέας Ιωνίας, Ένωση Ινεμπόλεως, Προοδευτικός Όμιλος Νέων Σαφραμπόλεως κλπ.



EΛΠΙΣ Ν.ΙΩΝΙΑΣ 1933 εφημ.Αθλητικά Χρονικά


 Αρης Ν. Ιωνίας 14 -2-1934 αθλ.χρονικά

Σε μεταγενέστερες στιγμές της έρευνάς μας, εντοπίσαμε και άλλες ομάδες που πήραν το όνομά τους από τον Ποδονίφτη και στέγασαν τα ποδοσφαιρικά όνειρα της νεολαίας της περιοχής.


 ΒΡΟΝΤΗ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ 14-8-1931 ΑΘΛ.ΤΥΠΟΣ

Έτσι στην εφημερίδα ΒΡΑΔΥΝΗ στο φύλο της 17ης Ιουλίου 1930, αναφέρεται ότι «την παρελθούσαν Κυριακήν» η ομάδα ΑΒ Νίκη Αγίας Ζώνης (το ΑΒ σημαίνει μικτή ανάμεσα στην πρώτη ομάδα και τα δεύτερα του συλλόγου) κέρδισε με 2-1 τον Αήττητο Ποδονίφτη, που δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει το όνομά του.


 ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΠΟΔΑΡΑΔΩΝ 10-9-1930 εφημ.ΒΡΑΔΥΝΗ

Όπως συνέβαινε εκείνα τα χρόνια, οι εφημερίδες στις αναφορές τους σε αγώνες ανεπίσημων ομάδων, έγραφαν τη σύνθεση μόνο των νικητών.



 ΑEΚ η μεγάλη ομάδα του Ποδονίφτη 20-3-1933 ΑΘΛ.ΤΥΠΟΣ

Στις 10-9-1930 επίσης στη ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρεται αγώνας που είχε γίνει μία ημέρα πριν στις 9-9-1930, όπου ο Αετός Μεταξουργείου κέρδισε με 3-1 τον Κεραυνό Ποδαράδων. Ποδαράδες ήταν ονομασία του Ποδονίφτη.


 Πανιώνιος Νέας Ιωνίας 23-11-1932 ΑΘΛ.ΤΥΠΟΣ

Στις 10 Οκτωβρίου 1930 η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι ο Ηρακλής Περιστερίου κέρδισε με 2-1 τη μικτή ομάδα των Ποδαράδων και της Νυκτερινής Σχολής.

6-1-1929 εφημ. Προσφυγικός Κόσμος

Επίσης η Βροντή Νέας Ιωνίας κέρδισε το γυμνάσιο της Νέας Ιωνίας με 3-3 και με σύνθεση: Γεωργίου, Βαρδαλάκος, Τζανίδης, Παπαδάκης, Παπαδανιήλ, Τραβασάρος Ι, Τραβασάρος ΙΙ, Πετράκος, Χατζηβασιλείου, Βαφόπουλος, Πετρίδης ΙΙ, και Πετρίδης Ι.
Η αναφορά είναι στην εφημερίδα Αθλητικός Τύπος της 14-8-1931.


                                                 Νέα Ιωνία 30-8-1933 ΑΘΛ.ΤΥΠΟΣ

Στις 11 Γενάρη του 1932 η ΒΡΑΔΥΝΗ που με συνέπεια παρουσίαζε την αθλητική κίνηση των ανεπίσημων σωματείων, αναφέρει σε σειρά αποτελεσμάτων την ομάδα Π.Ε.Ν. Ποδαράδων. Πιθανολογούμε ότι τα αρχικά θα μπορούσε να σημαίνουν ποδοσφαιρική ένωση νέων, η πολιτιστική ένωση νέων ή προοδευτική ένωση νέων, κρίνοντας από άλλες παραπλήσιες ονοματοδοσίες στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου.


 ΕΘΝΙΚΟΣ Ν.ΙΩΝΙΑΣ 6-9-1930 εφημ.ΒΡΑΔΥΝΗ

Εντοπίσαμε και τον Εθνικό Νέας Ιωνίας σε προαναγγελία αγώνα στην «παραποτάμια» Νέα Ιωνία με τον Άρη (περιοχής Κουντουριώτου) το 1934. Στο προηγούμενο αφιέρωμά μας στην περιοχή είχαμε εντοπίσει Εθνικό Καλογρέζας και Εθνικό Πευκακίων, συνεπώς οφείλουμε να καταγράψουμε και τον Εθνικό Νέας Ιωνίας, αν δεν είναι αναφορά σε μία από τις άλλες δύο ομάδες με το όνομα Εθνικός.

Επίσης εντοπίσαμε αναλυτική αναφορά στον Πανιώνιο Νέας Ιωνίας από την εφημερίδα Αθλητικός Τύπος στις 23-11-1932.

Ο Α. Βέρος που υπογράφει το δημοσίευμα, αναφέρει ότι ο Πανιώνιος Νέας Ιωνίας ιδρύθηκε το 1930 με πρωτοβουλία των Δημ. Τραβασάρου, Παπαδανιήλ, Βαρδουλάκου, Πετρίδη και Πατεράκη.

Είχε γραφεία «ευπρεπή με λέσχην» στην οδό Μικράς Ασίας 21 και διατηρούσε μόνο ποδοσφαιρικό τμήμα, με πρώτη και δεύτερη ομάδα «καλώς προπονημένας και δυναμικάς».
Είχε κερδίσει τον Ατρόμητο Καλογρέζας με 2-0, το Δικέφαλο Αετό Περισσού με 4-0, τον Θρίαμβο Σαφραμπόλεως με 3-1, τον Ολυμπιακό Σαφραμπόλεως με 6-0.
Οι παίκτες ήταν στη πρώτη ομάδα οι: Πετρίδης, Βαρδουλάκος, Μιχαηλίδης, Τσεσμελής, Παπαδανιήλ, Πετρίδης, Τραβασάρος, Πατεράκης, Παπαδόπουλος, Βασιλειάδης, Τζανής 

Ανίκητος Πευκακίων με πλήρη σύνθεση εφημ. Αθλητικά Χρονικά 10-8-1933

                                             

Η δεύτερη ομάδα αποτελούνταν από τους; Γαλατιανός Ι, Γαλατιανός ΙΙ, Προύσαλης, Τσεσμελής, Χατζηβασιλείου, Ποιμενίδης, Αποστόλου, Σαλεπλίδης, Καραμπάτσος, Τραβασάρος ΙΙ, Δρουτσόγλου.
Το Δ.Σ. στελέχωναν οι: Ι. Γεωργιάδης πρόεδρος, Βασιλειάδης Γ. Γραμματέας, Τραβασάρος ταμίας, Τσοπανάκης και Πετρίδης σύμβουλοι και γενικός αρχηγός Β. Βσιλείου.

ΟΦΝΙ και Θρίαμβος με συνθέσεις 24-8-1933 εφημ.Αθλητικά Χρονικά

Στη δίπλα γειτονιά ο Ατρόμητος Αλυσσίδας συνέτριβε τη Ριζούπολη με 12-0, όπως έγραφε στις 17-7-1930 η ΒΡΑΔΥΝΗ.


 ΡΙΖΟΥΠΟΛΗ 17-7-1930 εφημ.ΒΡΑΔΥΝΗ
δημοσιεύματα: 4-5-1933, 19-8-1932, 27-7-1933, εφημ. Αθλητικά Χρονικά

Να μην αδικούμε όμως και άλλα αθλήματα, έτσι στις 5-8-1931 ο Αθλητικός Τύπος αναφέρει ότι ο Ιωνικός Ποδονίφτη κέρδισε με 2-0 σετ (15-11 και 15-9) τον Ερμή Αμαρουσίου στο βόλεϊ.
Δίνει και σύνθεση, με τον Ιωνικό να κατεβάζει τους Αβραμίδη, Νικολαΐδη, Χατζηιωάννου, Ιωαννίδη, Ξανθόπουλο και Σουγιοντζόγλου.
Μας μένει η απορία αν ο Ξανθόπουλος ήταν ο πατέρας ή συγγενής του μεγαλωμένου στη Νέα Ιωνία, γνωστού ηθοποιού Νίκου Ξανθόπουλου.
Στις 21-2-1934 τα Αθλητικά Χρονικά, σε αφιέρωμά τους στον Απόλλωνα Νέας Ιωνίας, αναφέρουν τα αποτελέσματα που έφερε σε φιλικούς αγώνες, όπου εντοπίζουμε και τον Ιωνικό Ποδονίφτη μεταξύ των αντιπάλων του.

 21-2-1934 Απόλλων Νέας Ιωνίας Αθλητικά Χρονικά

Στη σημερινή εποχή παραποτάμιο είναι το δημοτικό στάδιο της Νέας Ιωνίας για το οποίο κάποια χρόνια πριν είχαν γράψει κάποιες αθλητικές εφημερίδες, ότι είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο να φτιαχτεί εκεί η νέα έδρα της ΑΕΚ, προκαλώντας ανησυχία σε όσους γνώριζαν ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό και αν εξελίσσονταν θα ήταν επικίνδυνο, γιατί κατασκευή γηπέδου ευρωπαϊκών προδιαγραφών δίπλα ή πάνω στο ρέμα, δεν προσφέρει ασφάλεια για την ανθρώπινη ζωή. Ευτυχώς τα δημοσιεύματα εκείνα «τα πήρε το ποτάμι».


 Ελευθερούπολη 26-4-1940 εφημ.ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
έφεση από τη Μικρασιατική Ένωση, 3-8-1933 εφημ. Αθλητικά Χρονικά

Σημαντικές ομοιότητες έχει και η περίπτωση της επίσης ποδοσφαιρομάνας Νέας Ιωνίας Βόλου, όπου και εκεί εγκαταστάθηκε το Μικρασιατικό στοιχείο και το ποτάμι που χώριζε την περιοχή από την πόλη του Βόλου ήταν και παραμένει ο Κραυσίδωνας. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως η εγκατάσταση και στις δύο περιοχές υφαντουργιών, τέχνης που οι Μικρασιάτες γνώριζαν καλά, είχε ανάγκη το ποτάμι.

Δίπλα σε ρέματα γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν και άλλες ομάδες Μικρασιατικής προέλευσης που μέσα στην πορεία των χρόνων δημιούργησαν τις σύγχρονες μορφές τους όπως τα Σούρμενα και η Αργυρούπολη.


Στο άλλο ημισφαίριο το νότιο, η μεγάλη ομάδα της Ρίβερ Πλέιτ στην Αργεντινή πήρε το όνομά της από τον ποταμό Ρίο ντε λα Πλάτα, στις όχθες του οποίου είναι κτισμένο το Μπουένος Άιρες. Πάντως ο σημερινός Α.Ο. Νέας Ιωνίας αν και «παραποτάμιος» χρωματικά είναι σαν τη μεγάλη αντίπαλο της Ρίβερ Πλέιτ, τη Μπόκα Τζούνιορς, με χρώματα μπλέ και κίτρινο, που προήλθαν από τις συγχωνεύσεις των αθλητικών προπατόρων της περιοχής. Η σύνδεση με το ιστορικό παρελθόν, αποτυπώνεται και στην πίσω πλευρά των εισιτηρίων διαρκείας της Νέας Ιωνίας για την τρέχουσα περίοδο.

Σχετικά θέματα

Α.Ο.Ν.Α.: Οι πρόσφυγες από την Αργυρούπολη του Πόντου στα τοπικά πρωταθλήματα της Αθήνας

Οι αθλητικές συγκροτήσεις των προσφύγων του 1918 και του 1922 - Ο Α.Σ. Σουρμένων

Οι αθλητικές συγκροτήσεις Αρμενίων και Μικρασιατών προσφύγων στο Δουργούτι του Μεσοπολέμου

Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (Α’ μέρος)

Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (B’ μέρος)

Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (Γ’ μέρος)

Α.Ε. Ελευθερούπολης 1929: Με Μικρασιατική ρίζα σε μια διαδρομή προσφοράς μέχρι σήμερα

Α.Ο. Νέας Ιωνίας: Συνεχής προσφορά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό

Ψυχικό 1926: Όταν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες ίδρυσαν αθλητικό σωματείο

Οι πρώτες αθλητικές συγκροτήσεις των Μικρασιατών προσφύγων στο συνοικισμό του Κοπανά

Από το 1926 έως σήμερα: Προποντίδα Χαλκίδας η ομάδα των Μικρασιατών προσφύγων

A.Σ. Ποντίων 1928: «Θα εφτάμε Σύλλογον τεμέτερον»

«Ναύαρχος Βότσης»: Πολιτιστική και αθλητική δράση από το 1933 από Μικρασιάτες και Πόντιους πρόσφυγες

Αθλητική κυψέλη από το 1925: Το ert.gr στα γραφεία του Ολυμπιακού Πατρών

B.A.O.-1926: Δημιουργική διέξοδος για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη

Από το όρος του Mίμα έως τα Μέγαρα – Η Μικρασιατική από τις αλάνες του 1937 στα γήπεδα του 2018

ΑΕΚ Χαλκίδας: Η «Εφτάψυχη» ομάδα των προσφύγων και των κυνηγημένων

Ιωνικός Αστέρας Θήβας: Από τα Σώκια της Μ. Ασίας το 1908 στον προσφυγικό συνοικισμό της Θήβας

Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας: To προσφυγικό σωματείο συνεχίζει την προσφορά του από το 1930

90 χρόνια ιστορίας για τον Ηρακλή Ελευσίνας – Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες

Τριγλία Ραφήνας 1931: Η διαχρονική αθλητική και κοινωνική προσφορά των Μικρασιατών προσφύγων

Η αρχόντισσα της Πόλης στα γήπεδα της Αθήνας – Πέρα Κλουμπ με έτος ίδρυσης 1880

Aπό την Προσφυγική Ένωση Θεσσαλονίκης έως τον Μακεδονικό – 93 χρόνια ιστορίας