Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Mαζική προσέλευση στην εκδήλωση του Συλλόγου Ικαρίων Επιστημόνων για την ιστορία των Αιγαιοπελαγιτών προσφύγων στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο



Στην κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου Ικαρίων Επιστημόνων το Σάββατο 11 Μαρτίου. Θέμα της εκδήλωσης η ιστορία των Αιγαιοπελαγιτών προσφύγων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μέσα σε αυτήν και η συμμετοχή των Ικαριωτών. Πριν την εκδήλωση υπό τους ήχους της ανάλογης μουσικής υπόκρουσης, προβάλλονταν εικόνες και ιστορικά ντοκουμέντα σχετικά με το θέμα.


Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του συλλόγου Μαρίνα Μουλά για να ακολουθήσουν ο Στέφανος Χερουβής και ο Μιχάλης Φωτιάδης, με χρήσιμες ενημερώσεις για τις πρωτοβουλίες που έχει ανοίξει ο σύλλογος.

Ακολούθησε ομιλία για το θέμα του προσφυγικού, καθώς και  ολιγόλεπτη προβολή ντοκουμέντων, που έκανε ο δημοσιογράφος και απόγονος προσφυγικής οικογένειας (από την Ικαρία στην Τουρκία και μετά στο Λίβανο μέσω Συρίας) Νάσος Μπράτσος, προαναγγέλλοντας και το νέο κύκλο του αφιερώματος που θα ξεκινήσει στις 25 Μαρτίου από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ.

«Σταθμοί» του νέου κύκλου, οι Φούρνοι, το Αγαθονήσι, η Κάρπαθος, οι Λειψοί, η Πάτμος, η Χίος, ξανά η Ικαρία, κλπ. Πρόσφυγες, παράτολμοι βαρκάρηδες, η σημερινή Τοπική Αυτοδιοίκηση, απόγονοι προσφυγικών οικογενειών, μεταφέρουν τις ιστορικές τους μαρτυρίες.

Παρεμβάσεις στη συζήτηση έκαναν η Αγγελική Μπαστούνα και ο Μάκης Καβουριάρης πρόσφυγες εκείνης της περιόδου.

Μετά το τέλος της συζήτησης στα πηγαδάκια που ακολούθησαν έπεσαν αρκετές ιδέες για την αξιοποίηση θεματικών ενοτήτων του υλικού, όπως για παράδειγμα η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, σαν μάθημα – εκδήλωση στα σχολεία του σήμερα.

Ή οι τρόποι στήριξης των Ελλήνων προσφύγων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (στέγαση, επιδόματα, κλπ) σε σύγκριση με το σήμερα.

Αρχειακό υλικό παραδόθηκε στον ερευνητή, από πρόσφυγες εκείνης της εποχής που ήρθαν στην εκδήλωση και κλείστηκαν νέες συνεντεύξεις με όσους δεν είχαν εντοπιστεί την προηγούμενη περίοδο, εμπλουτίζοντας έτσι την καταγραφή των ιστορικών ντοκουμέντων.

Ακολούθησε η χορωδία του συλλόγου γυναικών Νέας Ερυθραίας με μικρασιάτικα τραγούδια, η κοπή της πίτας και μετά μουσικές, τραγούδια και χοροί με σπιτικούς μεζέδες και καριώτικο κρασί.

Yπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου πρότεινε τo θέμα της έρευνας σαν θέμα εκδηλώσεων στη νησιωτική Ελλάδα, με χρήση των υλικών του ert.gr.