Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Ιστορικός περίπατος (στον Άγιο Ονούφριο),στο Μαυράτο Ικαρίας από το ΚΚΕ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  Η Κ.Ο.Β Αγίου Κηρύκου του Κ.Κ.Ε στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Πραγματοποίησε την Κυριακή  12  Μαρτίου  ιστορικό περίπατο στον Άγιο Ονούφριο πάνω από τον οικισμό Μαυράτο.  Ο περίπατος ξεκίνησε από την ΟΞΕ  και κατάληξε μετά από σύντομη διαδρομή στο βουνό,  στην παλιά μονή και σημερινό εξωκλήσι του Άγιου Ονούφριου, όπου τοποθετήθηκε  τιμητική πλάκα για τους πεσόντες μαχητές του Δ.Σ.Ε,  Μόσχου Μάζαρη,  ο οποίος  σκοτώθηκε στην μάχη που έγινε σε αυτή την τοποθεσία στις 14 Ιανουαρίου του 1949, και του Γεώργιου Τσερμέγκα και Παναγιώτη Σαμπλίδη, που αιχμαλωτίστηκαν τραυματίες και εκτελέστηκαν αργότερα, ύστερα από απόφαση του στρατοδικείου της Σάμου.


  Μετά την τοποθέτηση χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους της  Τομεακής Επιτροπής Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ, ο συν. Ν. Λαρδάς, που αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Κ.Ο Ικαρίας του ΚΚΕ στα πλαίσια των εκδηλώσεων  των 100 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματός μας, και των 70 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, να αναδείξει την ιστορία και την Δράση του ΔΣΕ στο νησί, ένα από τα τρία μόνο νησιά του Αιγαίου (Μυτιλήνη -Σάμος - Ικαρία) που η μεταδεκεμβριανή κατάσταση, δεν μπόρεσε να στεριώσει το καθεστώς τρόμου και θανάτου, που επέβαλαν στην  υπόλοιπη Ελλάδα. 

  Κλείνοντας επισήμανε τα εξής  «70 χρόνια μετά ο αγώνας του Δ.Σ.Ε εμπνέει, αλλά και ενοχλεί τον ταξικό αντίπαλο.  Η αστική τάξη και οι μηχανισμοί της έχουν εξαπολύσει τόνους λάσπης εναντίον του Δ.Σ.Ε, Καμιά συκοφαντική και αντικομμουνιστική επίθεση δεν μπορεί να σκιάσει τον αγώνα του ΔΣΕ, τη λεβεντιά και το ήθος του….. Είναι χρέος μας να διαδοθεί περισσότερο η ιστορική αλήθεια.  Οι νεότερες γενιές να γνωρίσουν τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας» .
 Στη συνέχεια η Γραμματέας της ΚΟΒ Αγ. Κηρύκου Σ. Πούλου αναφέρθηκε στο χρονικό της μάχης με βάση στοιχεία από το βιβλίο του Σ. Παπαγεωργάκη             «Η Ικαρία στη θύελλα»
      
 Στην συνέχεια ακολούθησε  εκδήλωση στο Μαυράτο , στην οποία μίλησε η συν. Γεωργία Λαρδά η οποία  ανέφερε μεταξύ άλλων:  «Έχει ιδιαίτερη σημασία για τη σύγχρονη πάλη μας η μελέτη συνολικά της ιστορίας, πιο ειδικά της ιστορίας του ΔΣΕ χωρίς μηδενισμούς και ωραιοποιήσεις, με γνώμονα την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων που δυναμώνουν τη σύγχρονη πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας………

        
«Τα αποσπάσματα την περίοδο 1949 έως το 1955 αριθμούσαν μαζί με τους ΜΑΥδες τους 1.300. Δεν μπόρεσαν να τους βρουν.  Αυτός ο υπέροχος λαός έγινε η κρυψώνα, ο τροφοδότης, το νοσοκομείο τους. Έγιναν ένα με αυτούς, για αυτό και δεν υπέκυψαν στον πειρασμό της παχυλής επικήρυξης. Ούτε ιδεολογικοί αντίπαλοι, μπήκαν στην λογική της κατάδοσης, αν και θα  μπορούσαν να δικαιολογήσουν ως Εθνικά ωφέλιμη μια τέτοια πράξη. Εδώ φαίνετε, ότι αν μια τοπική κοινωνία η ένας λαός  κάνει κάτι δική του υπόθεση οι κομματικοί διαχωρισμοί πάνε περίπατο. Υπερισχύει η κοινωνική η ταξική προέλευση» ..

Ειδική αναφορά έγινε στην δράση του ΔΣΕ στην Ικαρία, στους 9  μαχητές του Δ.Σ που αρνήθηκαν να παραδοθούν και παρέμειναν καταδιωκόμενοι στο νησί μέχρι το 1955 και στην συμπαράσταση του λαού της Ικαρίας που αγκάλιασε και φύλαξε στην κυριολεξία την ομάδα των εννέα παράνομων, λέγοντας χαρακτηριστικά:

    Και κατέληξε λέγοντας: «Τιμή και δόξα στις μαχήτριες και τους μαχητές του ΔΣΕ που έδωσαν τη ζωή τους. Δεν σας ξεχνάμε, παραλαμβάνουμε την κληρονομιά που μας αφήσατε σαν σκυτάλη στο στίβο της ταξικής πάλης και της πάλης για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό! ».