Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

ΕΔΟΕΑΠ : Ψέματα και αλήθειες μπροστά στις εκλογές
- Ποια είναι η κατάσταση στον ΕΔΟΕΑΠ τώρα
- Η χρηματοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ
- Πως φτάσαμε μέχρι εδώ
    - Τι κάνουμε τώραΛίγες εβδομάδες μένουν μέχρι να βρεθούν και πάλι οι χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπάλληλοι, μπροστά στην κάλπη για την εκλογή της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ.
Ενός από τα τελευταία εναπομείναντα ασφαλιστικά ταμεία, που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι διαχειρίζονται τις τύχες τους.
Όμως το ερώτημα που “γράφει” αυτή την φορά πάνω της η κάλπη δεν είναι ποιος θα εκλεγεί.

Αλλά το αν αυτοί που θα εκλεγούν θα παλέψουν να κρατήσουν ανοικτές τις πόρτες ενός Ταμείου που για δεκαετίες στάθηκε και συνεχίζει να στέκεται με την ίδια προθυμία, Αλληλέγγυο απέναντι στους Άνεργους – Απολυμένους και στις οικογένειες τους, όσο και στους Εργαζόμενους ή τους Συνταξιούχους.
Για την Υγεία, για το Φάρμακο, για την Επικούρηση και την Πρόνοια.


Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι ενα Ταμείο που πρέπει να το υπερασπίσουμε σαν σημείο αναφοράς και αγώνα για την ασφάλιση όλων των εργαζόμενων, άνεργων και συνταξιούχων, απέναντι στην ισοπέδωση και τον εφιάλτη στον οποίο έχουν ρίξει η “πρώτη φορά αριστερά” κυβέρνηση με τις μνημονιακές πολιτικές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ την ασφάλιση και την υγειονομική περίθαλψη των εργαζόμενων σ' αυτή την χώρα.
Ενα Ταμείο που θα πρέπει να είναι το μοντέλο για ενα πραγματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας των εργαζόμενων σ' όλη την χώρα.

Αυτό υπερασπιζόμαστε παλεύοντας για τον ΕΔΟΕΑΠ ενάντια σε κυβέρνηση, εργοδότες/καναλάρχες και τους γραφειοκράτες κολαούζους τους, που απειλούν σήμερα στο όνομα των μνημονιακών απαιτήσεων, είτε να το ρίξουν στον “Καιάδα” ενος κατ' όνομα μόνο συστήματος υγείας που μοιάζει με “μαύρη τρύπα”, είτε να το θυσιάσουν στα συμφέροντα της ιδιωτικής υγείας και ασφάλισης.

Ακριβώς γι΄ αυτό, ο ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να αγκαλιάσει όλους τους εργαζόμενους που ο βιοπορισμός τους είναι η δημοσιογραφία ή οι διοικητικές και άλλες υπηρεσίες του κλάδου,ανεξάρτητα αν προς το παρόν έχουν εξοστρακιστεί από την μισθωτή εργασία και αμείβονται με τα περιβόητα “μπλοκάκια”.* Ποια είναι η κατάσταση στον ΕΔΟΕΑΠ τώρα
Για πρώτη φορά στην ιστορία των σχεδόν πέντε δεκαετιών ύπαρξής του, στον ΕΔΟΕΑΠ θα εκλεγεί νέα διοίκηση, υπό την σκιά ενός χωρίς προηγούμενο υπαρξιακού εκβιασμού από την πλευρά κυβέρνησης – εργοδοσίας με την εκούσια ή ακούσια «συνενοχή» μιας μερίδας της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.
Είναι σε όλους γνωστό, ότι ο ΕΔΟΕΑΠ “πορεύεται” πλέον:
  • εδώ και δύο χρόνια υπό την ηγεσία ενός πραξικοπηματικά συγκροτημένου προεδρείου μετά τις προηγούμενες εκλογές, που διαχειρίζεται από τότε τις τύχες του, με την λογική του αποφασίζουμε και διατάζουμε. Μια “ηγεσία” η οποία για να συγκροτηθεί ενάντια στα εκλογικά αποτελέσματα και να βάλει για πρώτη φορά από τοτε που ιδρύθηκε ο ΕΔΟΕΑΠ προεδρείο που να ανταποκρίνεται στο ψηφοδέλτιο με τους περισσότερους οικονομικούς διευθυντές των ΜΜΕ στις λίστες του, χρειάσθηκε να απομονώσει πραξικοπηματικά τους πλειοψηφούντες εκπροσώπους της ΕΣΗΕΑ. Δυστυχώς με την σιωπηρή “ανοχή” των Ενώσεων ακόμα και εκείνης της ΕΣΗΕΑ.

  • από τον περασμένο Σεπτέμβριο με μοναδικό χρηματοδοτικό πόρο τα αποθεματικά του, τις εισφορές των εργαζόμενων και ένα ελάχιστο ποσό (περί τα 7,5 εκ. ευρω), που τελευταία στιγμή μεταφέρθηκαν στο ταμείο του από το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και το οποίο αντιπροσωπεύει ένα μικρό μόνο μέρος των βεβαιωμένων παλιών οφειλών από το αγγελιόσημο ! Δεν μπαίνει πλέον ούτε ένα ευρώ στο ταμείο του από αυτά που είχε λαμβάνειν μέσω του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ από το αγγελιόσημο, από αυτά που του χρωστούσαν οι εκδότες, ή από οποιουδήποτε είδους εργοδοτική εισφορά. Όλα όσα έπρεπε να εκκαθαριστούν από το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και να περάσουν στον ΕΔΟΕΑΠ από οφειλές εργοδοτών και διαφημιζόμενων “χάθηκαν” στην ...καταβόθρα του υπερταμείου ΕΦΚΑ, τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου. 
     
    Αυτή είναι η κατάσταση στον ΕΔΟΕΑΠ λίγες εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή της νέας διοίκησης από τα μέλη των τεσσάρων Ενώσεων που τον έχουν συγκροτήσει.


* Η χρηματοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ
Ο Οργανισμός χωρίς την ύπαρξη χρηματοδοτικού πόρου που να συμπληρώνει επαρκώς τις εισφορές εργοδοτών και εργαζόμενων δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό έχει βεβαιωθεί τόσο από τους κατά καιρούς αναλογιστές που έχουν ασχοληθεί με το Ταμείο, όσο και από την εικόνα των ετήσιων Ισολογισμών του. Αυτό οφείλεται στην τεράστια ανεργία και τις μαζικές απολύσεις, τις ελαστικές μορφές (μπλοκάκια, μερική απασχόληση, μειώσεις μισθών) και την κακοπληρωμένη ή απλήρωτη εργασία, στην απώλεια των αποθεματικών του με το PSI, αλλά και στην για χρόνια ελλειμματική απόδοση του αγγελιόσημουκαι των χρεών λόγω της μη επαρκούς είσπραξης του αγγελιόσημου.  

Ηδη βρίσκεται στα σκαριά μία νέα αναλογιστική μελέτη η οποία θα αποτυπώνει σε διάφορα εναλλακτικά σενάρια την αλήθεια αυτή. Η θέσπιση εργοδοτικής εισφοράς, παράλληλα με εκείνη των εργαζόμενων και πόρου εις αντικατάσταση μέρους του αγγελιόσημου (που είχε τον ρόλο οιωνή εργοδοτικής εισφοράς) αποτελούν καθοριστικές προϋποθέσεις για την επιβίωση του Ταμείου σε οποιοδήποτε από τα εναλλακτικά σενάρια της κυοφορούμενης αναλογιστικής μελέτης. Όσο για το πως θα εισπράτεται ο πόρος που θα νομοθετηθεί υπέρ της ασφάλισης στον ΕΔΟΕΑΠ, η απάντηση υπάρχει. 

Όσο για το πως θα εισπράτεται ο πόρος που θα νομοθετηθεί υπέρ της ασφάλισης στον ΕΔΟΕΑΠ, λύσεις υπάρχουν. Όπως η λειτουργία της πλατφόρμας ροής διαφήμισης στη γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας. Και να αποδίδεται στον ΕΔΟΕΑΠ.
Στο μεταξύ όμως τωρα το Ταμείο με το αγγελιόσημο να έχει καταργηθεί με νόμο της κυβέρνησης από τον Σεπτέμβριο, ταμειακά ...πνέει τα λοίσθια. Και αυτό γιατί σχεδόν ενα χρόνο τώρα “ζούμε” μία περίεργη διαπραγμάτευση υπό την “ηγεσία” του προεδρείου της ΠΟΕΣΥ με καναλάρχες και κυβέρνηση που μας έχει οδηγήσει στο να ήμαστε έρμαιο ενός χωρίς προηγούμενο εκβιασμού, καθώς τα διαθέσιμα του Ταμείου εξαντλούνται μέρα με την μέρα...


* Πως φτάσαμε μέχρι εδώ
Όπως γράψαμε σε πρόσφατη ανακοίνωσή μας η Κυβέρνηση με τον εκάστοτε υπουργό - και τους τελευταίους 6 – 7 μήνες ειδικά με τον (τέως έμμισθο σύμβουλο της ΠΟΕΣΥ και) νυν υφυπουργό κ. Πετρόπουλο - σε συνεργασία με τους εργοδότες και το δίδυμο του προεδρείου της ΠΟΕΣΥ, “πέτυχε” να καταργήσει από τον Σεπτέμβριο τον βασικό πόρο χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος (αγγελιόσημο). Με την βοήθεια του προεδρείου της ΠΟΕΣΥ και της ΕΠΗΕΑ έχει σύρει τους κλάδους που καλύπτει ο ΕΔΟΕΑΠ σε ένα σήριαλ ψευδο-διαπραγματεύσεων και έχει οδηγήσει το Ταμείο στο σημείο μηδέν. Εχει στήσει ένα νέο “δόλωμα” με υποσχέσεις για νέο πόρο που ποτέ δεν αποκτά συγκεκριμένη μορφή και ακόμα τον ...ψάχνουμε, ενώ ταυτόχρονα αντικατέστησε τις αρχικές δεσμεύσεις για χρηματοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ, με ελάχιστα χρήματα (από τις βεβαιωμένες οφειλές αγγελιοσήμου) από το ΕΤΑΠ, δηλαδή, με κάτι λιγότερο από 8 εκ. ευρώ. 

Το εξωφρενικά κυνικό σ' αυτή την απίστευτη εικόνα είναι ότι οι “συνδικαλιστές” πρωταγωνιστές αυτού του εφιάλτη, την ίδια στιγμή χωρίς καμία ντροπή ανταμείβονται από την κυβέρνηση για το έργο τους, διοριζόμενοι , πίσω από τις πλάτες του κλάδου στο περιβόητο συμβουλευτικό γραφείο του ΕΦΚΑ (!). Στον ΕΔΟΕΑΠ στο μεταξύ βυσσοδομούν με απόλυτο κυνισμό (στολισμένο με αρκετό ρατσισμό, ιδιοτέλεια, πλήρη αδιαφορία) αυτοί , που εδώ και χρόνια βλέπουν στο Ταμείο την ευκαιρία να το μετατρέψουν εις βάρος της υγείας των συναδέλφων, από έναασφαλιστικό ταμείο στηριγμένο στην αλληλεγγύη, σε ένα επαγγελματικό ταμείο των ολίγων με την συνεργασία επώνυμων ασφαλιστικών εταιρειών…


* Τι κάνουμε
Σ' αυτό το χρονικό διάστημα κάθε “απειλή” για κινητοποίηση του κλάδου ενάντια σ' αυτή την απάτη έχει σχεδόν πάντα καταλήξει σε ...νέες διαπραγματεύσεις χωρίς αποτέλεσμα και τέλος. Στο μεταξύ όμως το “ταμείο” του Ταμείου εξαντλείται το πολύ σε ένα μήνα. Είναι φανερό ότι η νέα διοίκηση απέναντι στον εκβιασμό αυτό έχει δύο επιλογές:
* Είτε να συνεχίσει το ξεπούλημα του Ταμείου σε κυβέρνηση και εργοδότες,
* Είτε να παλέψει για τις κατακτήσεις των εργαζόμενων που είναι ενσωματωμένες σ' αυτό το Ταμείο και πρέπει να γίνουν σημείο αναφοράς και πάλης για όλους τους εργαζόμενους απέναντι στον μνημονιακό εφιάλτη.

Θέλουμε να είναι ο ΕΔΟΕΑΠ ένα σημείο αναφοράς και πάλης για όλους τους εργαζόμενους απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδότες ή θα αφήσουμε να πέσει και το τελευταίο “οχυρό”, θυσία στα συμφέροντα επιβίωσης της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, των εργοδοτικών συμφερόντων και των ασφαλιστικών εταιρειών;
Ακόμα και αν την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση μπροστά στην οργή και την κατακραυγή υποχρεωθεί να “νομοθετήσει” κάποιο πόρο χρηματοδότησης του Ταμείου, θα αφήσουν οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι ελάχιστοι εργαζόμενοι του κλάδου, τους ίδιους “μακρυχέρηδες” που έχουν λεηλατήσει τόσο χρόνια τον ΕΔΟΕΑΠ και το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, να βάλουν στο χέρι τους και το “νέο” Ταμείο; Κάθε ευρώ που λεηλατούν αυτοί από το Ταμείο, είναι ένα φάρμακο λιγότερο για όλους μας. Κάθε ευρώ που “χάνεται” από το ταμείο, είναι λιγότερη αλληλεγγύη για τους ασθενείς, τους αναξιοπαθούντες, τα παιδιά, τους πάσχοντες και τους ανέργους.
Κάθε ευρώ από αυτά που χρωστάνε στο Ταμείο και τώρα “χάνονται” στην καταβόθρα του ΕΦΚΑ , είναι μια «κλοπή» από τους ασφαλισμένους μας.

Έχει λοιπόν και αυτή η μάχη το δικό της νόημα και στόχο. Η πρόταση μας είναι ξεκάθαρη : Ο ΕΔΟΕΑΠ να παραμείνει αυτοδιοίκητο Ταμείο, με τις ίδιες παροχές ή και προσπάθεια για περισσότερες , ειδικά σε σοβαρές ασθένειες. Ένας ΕΔΟΕΑΠ , που θα συνεχίσει να «αγκαλιάσει» τους ανέργους, τους συναδέλφους με μπλοκάκια. Όλους τους συνταξιούχους που με χαμηλή σύνταξη, αγκομαχούν να τα βγάλουν πέρα! Την μεγάλη μάχη πρέπει να την δώσουμε όλοι μαζί μέχρι την τελευταία στιγμή ενάντια σ' αυτούς, που εξαπάτησαν και συνεχίζουν να κοροϊδεύουν τους χιλιάδες εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους άνεργους, τους απλήρωτους, τους ανασφάλιστους, τους κακοπληρωμένους συναδέλφους στα ΜΜΕ!

Πόπη Χριστοδουλίδου – Γιάννης Αγγέλης

Μέλη του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ