Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Καταγγελία για τη μη μεταφορά μαθητών από και προς το σχολείο



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΜΟΥ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΜΟΥ
ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ
-------
Πληροφορίες:   Τσάκαλος Μιχάλης
Τηλέφωνο:   6972998198

Καραβόσταμο, 19 Μαρτίου 2017

ΠΡΟΣ:
  1. Το Υπουργείο  Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
  2. Την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου
  3. Τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου

ΚΟΙΝ:
  1. Επαρχείο Ικαρίας
  2. Δήμος Ικαρίας
  3. Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας
  4. Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας – Φούρνων
  5. ΕΛΜΕ Ικαρίας – Φούρνων
  6. ΜΜΕ


ΘΕΜΑ:   Καταγγελία για τη μη μεταφορά μαθητών από και προς το σχολείο

Το έτος 2017 στην Ελλάδα «του σκληρού πυρήνα» της Ε.Ε. φτάσαμε στο σημείο μαθητές δημοτικού και ειδικού σχολείου στο νησί της Ικαρίας να μην μπορούν να πάνε σχολείο, γιατί δεν εκτελούνται  οι μεταφορές μαθητών.

Για να δεχτούμε το κλείσιμο των μονοθέσιων και ολιγοθέσιων σχολείων, οι κυβερνώντες διαχρονικά μας παραμύθιαζαν πως τα παιδιά μας θα βρεθούν σε πιο «άρτια» σχολεία, με δασκάλους και ειδικότητες κ.λπ.. Βρεθήκαμε έτσι στην κατάσταση στα μικρά και απομακρυσμένα χωριά ανά τακτά διαστήματα να αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την εκπαίδευση των παιδιών μας που μας εξοντώνουν οικονομικά, φυσικά και ηθικά.

Κάθε φορά που σταματούν οι μεταφορές, αφήνουμε τις άλλες δουλειές μας και προσπαθούμε το πρώτο διάστημα να πηγαίνουμε εμείς οι γονείς τα παιδιά όπως-όπως στο σχολείο, έχοντας ορισμένες φορές να διαλέξουμε ανάμεσα στη μόρφωση και στην ασφάλεια των παιδιών μας γιατί δεν μπορούμε με τα μεταφορικά μέσα που διαθέτουμε να εξασφαλίσουμε πάντοτε την ασφαλή μεταφορά τους. Φτάνει όμως πάντα το σημείο που δεν μπορούμε οικονομικά να καλύψουμε άλλο το κόστος της μεταφοράς και πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά μας γιατί δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο τους και πως δεν ξέρουμε για πόσο καιρό πρέπει να μείνουν σπίτι. Ορισμένες φορές το πρόβλημα λύνεται, αλλά μόνο προσωρινά, γιατί τα χωριά της πρώην κοινότητας Περδικιού (Μονοκάμπι, Πλωμάρι, Μηλιωπό) απέχουν εξίσου μακριά από δύο κέντρα του νησιού, και οι επαγγελματίες που  αναλαμβάνουν τις μεταφορές μαθητών στο νησί δεν θέλουν τη συγκεκριμένη γραμμή καθώς τα χρήματα που τους δίνονται για να την εκτελέσουν δεν επαρκούν για να καλύψουν όλα τα έξοδα της. Κι έτσι κάποια στιγμή οι μεταφορές σταματούν και πάλι από την αρχή.

Παλιότερα στα «χωριούδια» Μονοκάμπι, Πλωμάρι και Μηλιωπό λειτουργούσαν δυο μονοθέσια σχολεία. Με το κλείσιμο αυτών των σχολείων πολλές οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωριά μας για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παιδιών τους για πρόσβαση στο σχολείο, σε φροντιστήριο και εξωσχολικές δραστηριότητες με αποτέλεσμα τα χωριά αυτά σταδιακά να ερημώνουν. Το 2017 τα παιδιά των οικογενειών που μένουν στα χωριά αυτά έχουν, λόγω των συνθηκών που περιγράφουμε, κενά στη μόρφωσή τους, αφού πέραν του ότι δεν έχουν πρόσβαση σε πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες, περιοδικά απουσιάζουν από το σχολείο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν κείμενο καταγγελίας μπαίνουμε στην τρίτη συνεχιζόμενη βδομάδα που τα παιδιά μας δεν μεταφέρονται στο σχολείο, ενώ αντίστοιχα στο μοναδικό Ειδικό Δημοτικό Σχολείο του νησιού δεν εκτελείται το δρομολόγιο για τη μεταφορά ενός μαθητή, θέτοντας ανυπέρβλητα εμπόδια στην πρόοδό του.

Φτάνει πια! Απευθυνόμαστε σε Υπουργό, διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Διευθυντή Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου και λέμε: Δεν μπορεί να συνεχίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία σαν να μην τρέχει τίποτα! Δεν μπορεί να εναποτίθεται η μόρφωση των παιδιών μας στις διαθέσεις και την συνέπεια κάθε ιδιώτη μεταφορέα! Αν η βασική εκπαίδευση εξακολουθεί να είναι, συνταγματικά κατοχυρωμένη,  αν εξακολουθεί να είναι υποχρέωση της πολιτείας, απέναντι σε όλα τα παιδιά χωρίς κοινωνικούς-οικονομικούς αποκλεισμούς, καλούμε και όλους τους εκπαιδευτικούς να συμπαραταχθούν στο πλευρό μας, ζητώντας τα παρακάτω:
·         Με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας να δοθεί άμεσα μόνιμη λύση στο ζήτημα της μεταφοράς των παιδιών μας.

·         Να χαρακτηρισθούν οι εν λόγω γραμμές μεταφοράς δυσπρόσιτες, να επιδοτηθούν.
·         Δημιουργία Ενιαίου Κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους μόνιμους οδηγούς και συνοδούς και απευθείας κρατική χρηματοδότηση.



Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ



Τσάκαλος Μιχάλης