Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Δημιουργικές και δραστήριες – Ο συνεταιρισμός των γυναικών στην Ικαρία

...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Είναι ένα ζωντανό παραγωγικό κύτταρο σε περιβάλλον που μόνο εύκολο δεν είναι, αφού η επαρχία όταν σβήνουν οι «προβολείς» του καλοκαιριού, μπαίνει σε ρυθμούς πιο δύσκολους.
Ειδικά όταν η απόσταση από την Αθήνα είναι αρκετά ναυτικά μίλια, τόσα, όσο να φαίνονται τα μικρασιατικά παράλια. Το ert.gr συνομίλησε με τη Γαβριέλα Φίλιππα, πρόεδρο του γυναικείου συνεταιρισμού «γεύσεις Ικαρίας».




-Πότε ιδρύθηκε ο συνεταιρισμός;


-Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 2009 και χώρο – μαγαζί, έφτιαξε το 2011. Μέχρι τότε παρουσίαζε τα προϊόντα του σε εκθέσεις, σε πανηγύρια, σε εκδηλώσεις, κλπ Έτσι μάζεψε ένα μικρό κεφάλαιο για να μπορέσει να ανοίξει το μαγαζί.

-Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην ίδρυση του συνεταιρισμού;

-Ήταν η προώθηση των τοπικών προϊόντων και η δημιουργία θέσεων εργασίας για εμάς, αλλά και για τη νέα γενιά, που πρέπει να πούμε ότι μπαίνει σε αυτή την προσπάθεια. Ξεκινήσαμε επτά μέλη και έχουμε γίνει εννέα.

-Πώς σας δέχτηκε η τοπική κοινωνία στα πρώτα σας βήματα;

 


-Αρχικά με επιφύλαξη – δυσπιστία, αλλά σταδιακά υπήρξε αποδοχή όταν είδαν το έργο μας.


-Είχατε βοήθειες στα πρώτα σας βήματα ή τώρα;

-Όχι ούτε από δημοτικές αρχές, ούτε από προγράμματα, μόνο κάποια στιγμή η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μας είχε δώσει μία μικρή βοήθεια. Καταφέραμε μετά από δύο χρόνια λειτουργίας να κάνουμε απόσβεση στα έξοδα που κάναμε για να στήσουμε τη λειτουργία του συνεταιρισμού.



 

-Πώς λειτουργείτε;

-Συνεργαζόμαστε με πολλούς παραγωγούς κυρίως στο Βόρειο μέρος του νησιού και δουλεύουμε με περίπου 1,5 τόνους φρούτων σε ετήσια βάση. Πρέπει να πούμε ότι όλα είναι τοπικά φρούτα. Επίσης δεν χρησιμοποιούμε χημικά πρόσθετα ή συντηρητικά.

– Η κίνηση στο μαγαζί του συνεταιρισμού αυξάνεται τη θερινή περίοδο λόγω τουριστών;



 

-Ναι, αλλά γενικά η περίοδος έχει μικρύνει πολύ, δεν είναι όπως πιο παλιά, το χειμώνα υπάρχει νέκρα και μετά βίας «βγαίνουμε». Υπάρχουν και 2 -3 μαγαζιά στην Αθήνα που τα τροφοδοτούμε με προϊόντα μας.



-Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

-Θέλουμε να φτιάξουμε ένα μεγαλύτερο εργαστήριο, ετοιμάζουμε την ιστοσελίδα του συνεταιρισμού για να γίνονται και αγορές e-shop.

-Πώς μπορεί να έρθει κανείς σε επικοινωνία μαζί σας;

-Με το mail του συνεταιρισμού gs.ikaria@gmail.com επίσης στο τηλέφωνο 2275041076 και με το facebook: Gynaikeios Synetairismos Geyseis Ikarias

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος

Σχετικές ειδήσεις:
Το ert.gr παρουσιάζει τη «Βουμελιταία» την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση από το Μαρτίνο 

«Βουμελιταία»: Εργατική όπως οι μέλισσες εδραιώθηκε στη συνείδηση του κόσμου

Made in Lakonia: Ψηφιακή Αγορά Λακωνίας – Τοπικά προϊόντα απευθείας από την πηγή