Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

«Ετούτη η κυβέρνηση θα πέσει σ’ ένα μήνα – γι’ αυτό και στον Κορυδαλλό ετοιμάζουνε πισίνα!»

...φωτο και κείμενο του Νίκου Αξαρλή...
ΠΕΡΙΠΟΥ 1.000 απεργοί του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) και της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) ενωμένοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις σήμερα Τετάρτη έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΤΤ και στη συνέχεια πορεία – με 41 βαθμούς στη σκιά! – στο Υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα.
Στους συγκεντρωμένους απεργούς μίλησαν οι βουλευτές Μανωλάκου (ΚΚΕ) και Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ). Η απεργία ήταν σχεδόν καθολική με μόνο 4 καταστήματα να λειτουργούν σ’ όλη την Ελλάδα.
Στη μαχητική πορεία οι απεργοί φώναζαν συνέχεια συνθήματα. Τα πιο δημοφιλή ήταν:
«Το Ταμιευτήριο δεν θα πουληθεί – όποιος το τολμήσει θα πάει φυλακή!», «Πουλάτε την Ελλάδα στους τροϊκανούς – απάντηση θα πάρετε μ’ αγώνες μαζικούς!», «Έξω από τη χώρα όλοι οι αλήτες – τροϊκανοί, κυβέρνηση και τραπεζίτες!», «Ετούτη η κυβέρνηση θα πέσει σ’ ένα μήνα – γι’ αυτό και στον Κορυδαλλό ετοιμάζουνε πισίνα!», «Αυτό είναι σωστό – Προβόπουλος, Χρονόπουλος στον Κορυδαλλό!».
Στην πορεία ακούστηκε και το σύνθημα «Αγρότη, η Αγροτική είναι σύμμαχός σου!» - άντε να το πει κανείς αυτό στις εκατοντάδες χιλιάδες αγροτών που τους ξεζούμησε η Αγροτική τις περασμένες δεκαετίες. Οι εργαζόμενοι είναι οι σύμμαχοι των αγροτών όχι οι τράπεζες ακόμα και οι κρατικές. Γι’ αυτό σήμερα οι εργαζόμενοι μάχονται για την εθνικοποίηση όλων των τραπεζών χωρίς αποζημίωση και κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση των ίδιων των εργαζομένων, δηλαδή διοικήσεις από εκλεγμένους αντιπροσώπους εργατών, εργατών και μικροεπαγγελματιών. Μια τέτοια τράπεζα θα δώσει άτομα δάνεια στους συνεταιρισμούς των αγροτών.
Την προηγούμενη Δευτέρα η πρόταση της ηγεσία του Συλλόγου Εργαζομένων της ΑΤΕ για διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα Πειραιώς ψηφίστηκε από τη γενική συνέλευση χωρίς να υπάρξει πρόταση αγώνα να εξαναγκαστούν οι ηγεσίες της ΟΤΟΕ να κηρύξουν πανελλαδική απεργία σ’ όλες τις τράπεζες και στη συνέχεια να εξαναγκαστεί η ΓΣΕΕ να κηρύξει Γενική Απεργία Διαρκείας. Σήμερα μόνο μια τέτοια προοπτική είναι ρεαλιστική όσο κιαν ακούγεται δύσκολή. Όπως και οι χαλυβουργοί, οι απεργοί του ΤΤ και της ΑΤΕ αντιμετωπίζουν ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό και κυβέρνηση που υλοποιούν τις διαταγές της τρόϊκας. Σε μια τέτοια σύγκρουση χρειάζονται νέες ηγεσίες στα συνδικάτα και σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Μόνο η ενωμένη δύναμη της εργατικής τάξης και των αγροτών σε Γενική Απεργία και απεργιακά συμβούλια μπορεί να διεξάγει ένα νικηφόρο αγώνα.