Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Ανακοίνωση από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

24/8/2012
Δελτίο τύπου: Ο ξένιος Ζευς, η κάθοδος των Δωριέων και η Λερναία Ύδρα…
Έχει γίνει πλέον κυβερνητικό έθιμο ο εκάστοτε υπουργός Προστασίας του Πολίτη να εξαπολύει, με την ανάληψη των καθηκόντων του, μια επιχείρηση «σκούπα», με μαζικές συλλήψεις μεταναστών χωρίς χαρτιά, επαγγελλόμενος την απόλυτη εφαρμογή της νομιμότητας. Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες του ίδιου σκηνικού και μάλιστα με την κυνική κωδική ονομασία «ξένιος Ζευς»: μετανάστες συλλαμβάνονται ομαδικώς και στέλνονται άρον άρον σε σχολές που βαφτίζονται εν μια νυκτί «κέντρα κράτησης», ενώ την ίδια στιγμή αποστέλλονται χωρίς κανένα σχεδιασμό συνοριοφύλακες στη Θράκη, προκειμένου να αναχαιτίσουν την κατά δήλωση του Υπουργού κάθοδο των Δωριέων.
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για τον τρόπο με τον οποίον – για μια ακόμη φορά – αντιμετωπίζεται από την πολιτεία το μεταναστευτικό ζήτημα.
Υπενθυμίζουμε ότι βάσει του Ν. 3386/2005 η κράτηση του υπό απέλαση αλλοδαπού δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες και για είναι νόμιμη θα πρέπει αφενός να υπάρχει εύλογη πιθανότητα απέλασης αφετέρου οι συνθήκες κράτησης να είναι τέτοιες που να μην συνιστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι τίποτε από τα δύο δεν συμβαίνει καθώς ένα μεγάλο μέρος των αλλοδαπών χωρίς χαρτιά δεν είναι απελάσιμοι είτε γιατί αποδεδειγμένα η Ελλάδα αδυνατεί να τους επιστρέψει στην χώρα τους (π.χ. Αφγανοί, Σύριοι) είτε γιατί διαμένουν πάρα πολύ καιρό, έστω και παράτυπα, και έχουν αναπτύξει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς στη χώρα μας, με αποτέλεσμα η απέλασή τους να παραβιάζει δικαιώματά που προβλέπονται τόσο από την ελληνική όσο και από τη διεθνή έννομη τάξη.
Επίσης, η κράτηση στην Ελλάδα αποδεδειγμένα, με βάση εκθέσεις διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, ισοδυναμεί με βασανιστήριο και απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Σε κάθε περίπτωση, τόσο η σύλληψη και κράτηση ενός μικρού αριθμού μεταναστών χωρίς χαρτιά, όσο και η προσωρινή ενίσχυση της φύλαξης ενός μικρού τμήματος των 15.000 χλμ συνοριογραμμής της χώρας είναι σχεδόν αυταπόδεικτο ότι αδυνατεί να επιλύσει το πολύπλοκο και χρονίζον ζήτημα του μεταναστευτικού, για την αντιμετώπιση του οποίου η ΕΕΔΑΠ έχει καταθέσει ήδη μια ολοκληρωμένη και υλοποιήσιμη πρόταση, σύμφωνη με τις αρχές και τους νόμους του κράτους, αλλά και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
Το πλέον ανησυχητικό όμως είναι ότι η νέα αυτή σπασμωδική προσπάθεια του Υπουργού να επικοινωνήσει την – κατά τα άλλα αδιέξοδη – ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική συνοδεύεται και από μια σειρά παραπλανητικών και ρατσιστικών δηλώσεων. Έτσι, οι μαζικές και χωρίς την τήρηση των νομίμων εγγυήσεων συλλήψεις ατόμων που ενδεχομένως να δικαιούνται κάποια μορφή προστασίας γίνονται με την επίκληση της αρχής της νομιμότητας και προς τον σκοπό όπως αποφευχθεί η αλλοίωση του πληθυσμού από την εισβολή των ξένων.
Είναι όμως σίγουρο ότι με τα επιχειρήματα και τις ενέργειες αυτές, αντί λύσης, αυτό που καταφαίνεται είναι η παγίωση μίας ρητορικής και τακτικής που νομιμοποιούν την ξενοφοβία και το ρατσισμό, καταβαραθρώνοντας τις αρχές του κράτους δικαίου και δημιουργώντας στο κοινωνικό σύνολο μία όλως εσφαλμένη, διαστρεβλωμένη και γι’ αυτό επικίνδυνη αντίληψη περί του τι είναι τελικά το κράτος δικαίου: ασφάλεια ελλήνων πολιτών έναντι σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παράνομη παραμονή έναντι πάταξης του εγκλήματος,επιχειρήσεις σκούπα έναντι ολοκληρωμένης στρατηγικής και πολιτικής, αποθήκευση ανθρώπων έναντι νόμιμης κράτησης. Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή του Υπουργού στο ότι η κάθοδος των Δωριέων συνέβαλλε αποφασιστικά σε αυτό που ονομάζουμε σήμερα λαμπρή περίοδο του ελληνικού πολιτισμού, μέρος του οποίου είναι η φιλοξενία, την οποία επικαλείται με τον πιο στρεβλό τρόπο που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί.
Επίσης, θα θέλαμε να του υπενθυμίσουμε ότι στην ελληνική μυθολογία γνωστός είναι και ο μύθος της Λερναίας Ύδρας. Εκτός λοιπόν αν ο κ. Υπουργός μετονομαστεί σε Ηρακλής, θα πρέπει να θυμάται ότι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού από την πολιτεία την τελευταία 20ετία, με την περιστολή του κράτους δικαίου και την εγκαθίδρυση του ρατσιστικού λόγου έχει ήδη εμφανίσει και άλλα πιο επικίνδυνα και τρομακτικά κεφάλια, όπως μαρτυρούν οι πρόσφατες ρατσιστικές επιθέσεις και εν ψυχρώ δολοφονίες μεταναστών.
www.hlhr.gr