Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Θεόδωρος Πάγκαλος: Συνεχίζουμε και τα τρώμε μαζί!

άρθρο από τον Ιάκωβο Ποθητό
Να και μια φορά που θα συμφωνήσω με τον πρώην υπουργό και επί σειρά ετών πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Πάγκαλο. Σε τηλεοπτικό σταθμό, μιλώντας για το βιβλίο του «Μαζί τα φάγαμε» είπε πως κανονικά θα έπρεπε ο τίτλος να είναι «Συνεχίζουμε να τα τρώμε μαζί»! Κι είχε απόλυτο δίκιο! Ο κάθε άνθρωπος έχει έναν κύκλο γνωριμιών που συναναστρέφεται ή που έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί τον τρόπο ζωής τους. Τους ανθρώπους του πολύ κλειστού περιβάλλοντος και των γνωριμιών του. Τους άλλους δεν τους γνωρίζει ούτε μπορεί να ξέρει πως περνούν, τι κάνουν, πως σκέπτονται.
Με λίγα λόγια, ο κ. Πάγκαλος, δεν μπορεί να ξέρει αν ο κυρ – Γιώργης ο εργάτης βρίσκεται σε απόγνωση γιατί τα χρήματα που παίρνει δεν του φτάνουν για ν’ αγοράσει τα φάρμακα της γυναίκας του. Δεν μπορεί να ξέρει αν η κυρία Μαρία που έχασε τη δουλειά της λόγω της κρίσης, δεν έχει να πάρει ψωμί στα παιδιά της.
Και ασφαλώς δεν ξέρει ο κ. Πάγκαλος πως αυτοί οι εργαζόμενοι, τα χρόνια που πέρασαν, το κάθε ευρώ που έβαλαν στη τσέπη τους, το κέρδισαν με αίμα και ιδρώτα, δουλεύοντας. Δεν τους τα χάρισε κανείς, δεν ήταν ομοτράπεζοι κανενός πολιτικού και κανενός συστήματος. Δεν ξέρει ο κ. Πάγκαλος αν η Γεωργία, ο Θανάσης, ο Κώστας, η Ελένη, η Βαρβάρα, ο Παναγιώτης, που τελείωσαν με άριστα τις σπουδές τους, με πολλά πτυχία στα χέρια τους, δεν μπορούν να βρουν δουλειά ούτε σε ταβέρνες και μπαράκια.
Και αυτοί οι νέοι της πατρίδας μας, σπούδασαν, χωρίς κομματικές επιχορηγήσεις, χωρίς να τους παρέχονται «μίζες», χωρίς «ρουσφέτι». Κέρδισαν με την αξία τους, με το μυαλό τους, γνώση, επιστημονική κι επαγγελματική κατάρτιση με έναν και μοναδικό στόχο: ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΤΙΜΙΑ! Κι αυτόν τον στόχο τους τον γκρέμισε, τους τον εξαφάνισε, το πολιτικό σύστημα. Οι πολιτικοί μας, αν είχαν λίγο τσίπα πάνω τους, θα έπρεπε, μόνο γι’ αυτόν το λόγο, να είχανε κάνει ομαδικό χαρακίρι στο Σύνταγμα. Γιατί σκότωσαν τα όνειρα και τις ελπίδες των νέων της Ελλάδας, γιατί τους ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ!
Δεν κακίζω επομένως τον κ. Πάγκαλο που δεν γνωρίζει τις χιλιάδες των νέων που σπούδασαν με κόπο έχοντας όνειρα για το μέλλον τους και σήμερα δεν βρίσκουν δουλειά. Ο κ. Πάγκαλος ξέρει τους νέους του κύκλου του. Δεν τον κακίζω που δεν ξέρει τα εκατομμύρια των πολιτών που υποφέρουν σαν τον κυρ – Γιώργη και την κυρία Μαρία που βρίσκονται σε απόγνωση γιατί δεν έχουν χρήματα να αντιμετωπίσουν βασικές τους ανάγκες είτε λόγω του μειωμένου μισθού τους είτε επειδή μείνανε χωρίς δουλειά.
Ο κ. Πάγκαλος, όπως κι ο κάθε άνθρωπος, έχει τον δικό του κύκλο γνωριμιών που μέσα εκεί περιφέρεται, συναναστρέφεται, βλέπει τον τρόπο που ζουν οι συνεργάτες του, οι φίλοι του, οι γνωστοί του, ανταλλάσει απόψεις, σχηματίζει άποψη. Κι αυτός ο κύκλος του κ. Πάγκαλου, που αποτελείται από ανθρώπους δικούς του, τον βεβαιώνει καθημερινά ότι με τον τρόπο που ζουν και συμπεριφέρονται, «συνεχίζουμε να τα τρώμε μαζί»!
Και συμφωνούμε μαζί του! Αυτός κι ο κύκλος του, όπως οι πολιτικοί όλων των βαθμίδων και χρωμάτων καθώς και οι κύκλοι τους «συνεχίζουμε να τα τρώμε μαζί»!
Όμως ο απλός κόσμος, οι φτωχοί πολίτες που πιστέψανε σε υποσχέσεις για ένα καλύτερο αύριο, υποφέρουν όλο και πιο πολύ, βρίσκονται σε απόγνωση κι αρκετοί από αυτούς, ένα βήμα πριν την αυτοκτονία. Αν ο κ. Πάγκαλος γνώριζε αυτούς τους ανθρώπους τότε είμαι βέβαιος πως θα σιχαινόταν τον κύκλο του…