Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

"Κοινωνική σαπίλα" η ταινία του 1932 σε διαδικτυακή προβολή

 Η ταινία "Κοινωνική σαπίλα", παραγωγή του 1932 και ψηφιοποιημένη, θα ανέβει διαδικτυακά από την "Ταινιοθήκη της Ελλάδος" στις 20/4 και θα είναι διαθέσιμη για θέαση για τρεις μέρες. Εντοπίσαμε μάλλον στην πρώτη της εμφάνιση τη γνωστή στις επόμενες γενιές Τζόλη Γαρμπή.






Δείτε και στο https://www.ert.gr/eidiseis/politismos/ekdiloseis/kinoniki-sapila-tou-1932-sti-documenta-14/

Διαβάστε ΕΔΩ για την επεισοδιακή πρώτη προβολή της ταινίας, την παρέμβαση της χωροφυλακής, το Ιδιώνυμο του Βενιζέλου, αλλά και το κάψιμο της πρωτότυπης κόπιας μερικά χρόνια μετά από τους χίτες.

Ο Στέλιος Τατασόπουλος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη (1908), όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του, μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια μεδυο   ακόμη   αγόρια   και   δυο   κορίτσια.   Ο   πατέρας  του,  Δημήτρης,  ήταν σοσιαλιστής και απ ́αυτόν επηρεάστηκε ο νεαρός Στέλιος και τ' αδέλφια του.  Οργανώνεται στις γραμμές του ΚΚΕ στη διάρκεια του μεσοπολέμου.Το   1932   δημιουργεί  την  πρώτη  ταινία  κοινωνικής  κριτικής  «Κοινωνική σαπίλα».  Συμμετέχει   ενεργά   στην   Αντίσταση  και  μέσα  στα  χρόνια της Κατοχής  ιδρύει  το  Σωματείο  Καλλιτεχνών  Κινηματογράφου,  ενώ  στην Απελευθέρωση  γύρισε  τα  πρώτα  επίκαιρα  που  απαθανατίζουν  τις τελευταίες μάχες του ΕΛΑΣ. Το 1952 γυρίζει την ταινία «Μαύρη γη», η οποία δίπλα στο «Πικρό Ψωμί» (1951) του Γρηγόρη Γρηγορίου είναι από τις πρώτες ελληνικές νεορεαλιστικές ταινίες.

Σύνοψη της υπόθεσης:
Ένας φτωχός φοιτητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ντίνος Βρισθένης (Στέλιος Τατασόπουλος), έχει εγκαταλείψει τις σπουδές του λόγω οικονομικών δυσκολιών και βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας. Καταφέρνει να προσληφθεί ως ηθοποιός σε ένα θίασο, όπου γνωρίζει και ερωτεύεται την πρωταγωνίστρια Νίκη (Δανάη Γρίζου). Όταν αυτή ενδίδει σε ένα βιομήχανο που της υπόσχεται λαμπρό μέλλον, ο Ντίνος, απογοητευμένος, εγκαταλείπει το θέατρο. Η φτώχια θα τον οδηγήσει στις γραμμές του προλεταριάτου και θα γίνει καπνεργάτης προκειμένου να κερδίσει τα απαραίτητα προς το ζην. Εκεί, έρχεται αντιμέτωπος με την εκμετάλλευση των εργατών, συμβάλλει στην ίδρυση του συνδικάτου και ηγείται του αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, αδιαφορώντας για τις ανηλεείς διώξεις της αστυνομίας. Φυλακίζεται και όταν βγαίνει απαρνείται το παρελθόν του και αποφασίζει να πολεμήσει την κοινωνική σαπίλα.


Ηθοποιοί:
ΤΑΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΓΡΙΖΟΥ ΔΑΝΑΗ
ΚΕΦΑΛΑΣ ΤΑΣΟΣ
ΓΑΡΜΠΗ ΤΖΟΛΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΑΙΤΗ
ΚΑΒΟΥΚΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΟΥΧΤΟΥΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΛΟΓΑΡΙΑΣΤΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΛΑΒΔΑ ΕΛΕΝΗ
ΣΠΥΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΑΡΣΕΝΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
ΠΑΠΠΑ ΝΙΚΗ
ΚΑΡΟΥΖΑΚΗ ΡΙΚΑ
ΛΑΦΑΖΑΝΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΣΠΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΚΙΜΩΝ