Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Ανακοίνωση σωματείου εργαζομένων νοσοκομείου "Ευαγγελισμός"

ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ  ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

          Με έκπληξη διαβάσαμε την ενημέρωση κατόπιν.. «θερμής υποχρέωσης» της Ιατρικής Υπηρεσίας απέναντι στο ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία του νέου κορονοϊού στον Ευαγγελισμό.
Ας σταθούμε όμως λίγο σε συγκεκριμένα σημεία πριν ενδώσουμε στους πανηγυρισμούς…
·         Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, από τους 31 διασωληνωμένους ασθενείς αποσωληνώθηκαν οι 9. Ωστόσο, μια μέρα πριν (συγκεκριμένα στις 8/4) στην καθημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στον Ευαγγελισμό έκανε λόγο για 17 αποσωληνωμένους σε σύνολο 39 ασθενών!!! Προς τι η ανάγκη λοιπόν να «μαγειρευτούν» τα νούμερα;; Και που βρίσκεται μέσα σε αυτό το αίσθημα επιστημονικής ευθύνης;

·         Με μεγάλο στόμφο επισημαίνεται (όπως είχε γίνει και νωρίτερα σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ από εκπρόσωπο της Διοίκησης) ότι «δεν υπάρχει κανένα καταγεγραμμένο κρούσμα στο προσωπικό». Ας κοινοποιηθεί όμως και ο αριθμός των συναδέλφων με συμπτώματα ή αυτών που εργάζονται σε χώρους με υψηλό βαθμό έκθεσης στους οποίους αρνήθηκαν τον έλεγχο! Ας κοινοποιηθεί επίσης και ο αριθμός αυτών που μπαίνουν σε καραντίνα!
·         Γίνεται λόγος για «εφαρμογή των κανόνων της Επιστήμης», όταν ο χρόνος απομάκρυνσης του προσωπικού από την εργασία σε περίπτωση έκθεσης μειώνεται ή και μηδενίζεται χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση, όταν μέλη του επιτελείου της Διοίκησης παρελαύνουν από τα τμήματα ενημερώνοντας το νοσηλευτικό προσωπικό πώς να ….σιδερώνουν τις χειρουργικές μάσκες προκειμένου να τις ξαναχρησιμοποιήσουν, όταν αντί να προσληφθεί εξειδικευμένο προσωπικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας επιτάσσονται από διάφορα τμήματα γιατροί και νοσηλευτές χωρίς το απαιτούμενο υπόβαθρο και όταν δεκάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα απειλούνται με απόλυση! Παράλληλα, πρακτικές εκφοβισμού με διοικητικές συνέπειες για τυχόν συναδέλφους που «αρνούνται» να μετακινηθούν σε τμήματα με ασθενείς με κορονοϊό, είναι καταδικαστέες. Πέρα από την αποδεδειγμένη προσφορά και αυτοθυσία τόσων συναδέλφων που ήδη έχουν μετακινηθεί, αν μη τι άλλο χρειάζεται να εξετάζεται το αίτιο ενδεχόμενης αδυναμίας κάποιου συναδέλφου να δουλέψει σε αυτά τα ειδικά τμήματα (π.χ. πρόβλημα υγείας, κ.ά.)
·         Τέλος, μοιράζονται συγχαρητήρια κι ευχαριστίες στους «πραγματικούς μαχητές» του νοσοκομείου μας… Αλήθεια, ποιος βγήκε να καταδικάσει ανοιχτά την έφοδο της αστυνομίας στο χώρο λίγες μέρες πριν, όταν οι ίδιοι βγήκαν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα για τους ίδιους και τους ασθενείς τους; Γιατί οι ίδιοι «μαχητές» γίνονται κακοποιοί όταν βγαίνουν δημόσια να καταγγείλουν τις τραγικές ελλείψεις;
          Μιλώντας περί «θερμής υποχρέωσης» λοιπόν ας (ξανα)πούμε αυτά που διεκδικούμε καθημερινά από τη μέρα που ξέσπασε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας και παρ’ όλα αυτά κανένας επιστημονικά - διοικητικά - κυβερνητικά υπεύθυνος δεν έχει δώσει σοβαρή απάντηση …
ü  Υποχρέωση είναι να θωρακιστεί το προσωπικό του νοσοκομείου απέναντι στην πανδημία. Να εξασφαλιστεί επάρκεια και καταλληλότητα μέτρων και μέσων προστασίας. Δεν χρειαζόμαστε τις φιλοφρονήσεις Διοίκησης και Ιατρικής Υπηρεσίας για να κάνουμε τη δουλειά μας, όταν πέφτουμε στη μάχη χωρίς όπλα και ασπίδες!
ü  Υποχρέωση είναι να μη δίνονται στη δημοσιότητα μισές αλήθειες, ή ακόμα και ψεύδη. Άμεσα να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον έλεγχος του προσωπικού που είναι ασθενείς και αυτών που βρίσκονται σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και περιοδικός έλεγχος όσων εργάζονται στα τμήματα που νοσηλεύουν ασθενείς με κορονοϊό ( ΜΕΘ, ΤΕΠ, κλινική Covid).
üΥποχρέωσή μας είναι να μην προβαίνουμε σε πρώιμους πανηγυρισμούς και βιαστικές κινήσεις ανάμειξης περιστατικών και χαλάρωσης των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, παρά τα επιστημονικά δεδομένα και παρά το γεγονός ότι τα τεστ που έχουν διενεργηθεί στο προσωπικό είναι τουλάχιστον ανεπαρκή στη λογική του «κόστους – οφέλους», μια και «η μπόρα πέρασε». Τα πρόσφατα γεγονότα σε ιδιωτικές κλινικές που αποτελούν πλέον σοβαρές δυνητικά εστίες αναζωπύρωσης της πανδημίας, το επιβεβαιώνουν!
ü  Υποχρέωση είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας σε χιλιάδες ασθενών που πάσχουν από άλλα νοσήματα και έχουν αποκλεισθεί από τα νοσοκομεία λόγω του κορονοϊού. Τα υπόλοιπα νοσήματα δεν πατάνε ‘pause’ και θα έρθουμε αντιμέτωποι με αυτή την αλήθεια πολύ σύντομα!
ü  Υποχρέωση από την πλευρά μας, ως εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, είναι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας για τη διασφάλιση της υγείας του λαού. Υποχρέωσή μας όμως και να διεκδικούμε ένα σύστημα υγείας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, μακριά από κάθε λογική κόστους!!!
      
Εάν μαζί με τα ανωτέρω δε γίνουν μαζικές προσλήψεις συναδέλφων και δεν αναπτυχθεί το σύστημα Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με βάση τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού ώστε να μπορέσουμε με ασφάλεια να προσφέρουμε το μέγιστο, οι συναυλίες στο προαύλιο, όσο ευχάριστες κι αν είναι, δεν πρόκειται να αναπτερώσουν το ηθικό μας!

Απρίλης 2020