Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά εν μέσω κορονοϊού

...αναδημοσίευση από το ert.gr...

Την 8η Απρίλη, Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά, τιμά η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ» και σε δελτίο τύπου που έστειλε στα μέσα και τους εκπροσώπους φορέων, υπενθυμίζει μεταξύ άλλων στις ευρωπαϊκές, εθνικές και τοπικές αρχές τα ζητήματα διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Επίσης η Ελλάν Πασσέ, αναφέρει ότι: «Οι Δήμοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Στυλίδας, Χαλανδρίου και Αχαρνών είναι οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν στην επιστολή-κάλεσμα της Ελλάν Πασσέ, σχετικά με την ενημέρωση για την λήψη μέτρων περαιτέρω εξάπλωσης κρουσμάτων του κορονοϊού σε περιοχές με Ρομά πληθυσμούς».




Παράλληλα, σε επιστολή της προς 13 Περιφέρειες της χώρας (διαβάστε το αναλυτικό κείμενο), για τα μέτρε που λαμβάνονται προς αποφυγή εξάπλωσης κρουσμάτων κορονοΐού σε περιοχές με πληθυσμούς Ρομά, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ενδεικτικά θα θέλαμε επίσης να ζητήσουμε τα εξής:
-Να διεξαχθεί άμεση εκστρατεία ενημέρωσης ευαισθητοποίησης σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και μη εξάπλωσης του κορωνοϊού στους καταυλισμούς Ρομά της χώρας.

-Να συσταθούν κλιμάκια γιατρών που θα επισκεφθούν τους καταυλισμούς Ρομά για εξετάσεις, για να διαπιστωθεί άμεσα αν υπάρχουν κρούσματα, ώστε να απομονωθούν και να ακολουθηθούν οι ιατρικές οδηγίες, σε συνεργασία με τα υπάρχοντα κατά τόπους Κέντρα Κοινότητας Δήμων και Παραρτημάτων Ρομά, με τους διαμεσολαβητές, τα Δημοτικά Ιατρεία, τους τοπικούς συλλόγους Ελλήνων Ρομά και τις ομοσπονδίες μέλη της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ καθώς και τους άλλους φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

-Στα έκτακτα μέτρα που θα μπορούσαν να παρθούν είναι, σε περιοχές όπου ο πληθυσμός δεν έχει φως και νερό, να μετακινηθεί σε ασφαλείς χώρους, ώστε να έχει τα βασικά αγαθά, φως, νερό και αποχέτευση.

-Επίσης, οι υποτυπώδεις υποδομές πρέπει να βελτιωθούν άμεσα – χρειάζεται να γίνουν διάνοιξη δρόμων, αποχέτευση, χαλικόστρωση, μυοκτονίες και απολυμάνσεις.

-Να παρασχεθούν άμεσα βυτία νερού ώστε να υπάρχει πρόσβαση στο κύριο αυτό αγαθό πρώτης ανάγκης.

-Να παρασχεθούν στην κοινότητα μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, χλωρίνες και σαπούνια.

-Να παρασχεθούν φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους καταυλισμούς Ρομά.

-Να παρθούν όλα εκείνα τα προσήκοντα μέτρα που η Περιφέρειά σας κρίνει απαραίτητα για την αποφυγή διάδοσης της πανδημίας.

Ως Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» είμαστε στην διάθεσή σας για να συμβάλλουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στις προσπάθειές σας».

Σχετική είδηση: Η θυσία των τσιγγάνων ΕΑΜιτών και ΕΛΑΣιτών στον Ταύρο